Türkiye Oylaniyor Kritik Gün!
AK Parti’nin, MHP’nin destegiyle Meclis’e getirdigi Cumhurbaskanligi sistemine yönelik Anayasa degisiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki mesaisi bugün basliyor. Milletvekilleri ve bakanlar, en fazla 15 gün sürmesi planlanan degisikliklerin görüsüldügü süreçte Meclis’te yogun bir mesai harcayacak.
Basbakan Binali Yildirim da, görüsmeler boyunca mümkün oldugunca mesaisini Meclis’te geçirecek. MHP’nin destegiyle birlikte oylamalarda 330 sorununun yasanmasi beklenmiyor.
ILK KRITIK OYLAMA
Meclis Genel Kurulu’ndaki ilk görüsmeler, teklifin “tümü üzerinde” gerçeklestirilecek. Parti gruplarinin sözcülerinin konusacagi ilk gün görüsmelerinin ardindan da ilk oylama gerçeklestirilmis olacak. Teklif sahibi olarak AK Parti açisindan “kritik esik” olarak görülebilecek ve ilk oylama deneyimi nedeniyle önemli olacak olan bu oylamada 330’un asilmasi gerekiyor. Gizli olarak yapilacak oylamada 330’un asilmasi halinde teklifin maddelerinin görüsmelerine geçilecek. MHP’nin de destekliyor olmasindan dolayi 330’un asilmasinda sorun yasanmayacagi görüsü hakim. Ancak 330’a ulasilamamasi durumunda teklifin maddeleri görüsülemeyecek. AK Parti’li milletvekillerinin, oylama sonuçlarina iliskin parti içine yönelik bir spekülasyona yol açmamak için oy verme islemi sirasinda kullandiklari pullari gösterebilecekleri belirtiliyor.
HER MADDEYE 3 SAAT
AK Parti, her madde için ortalama 3 saatlik bir görüsme ve oylama trafigi yasanabilecegi öngörüsünü tasiyor. Teklif üzerinde bir degisiklik düsünülürse de bu görüsmeler sirasinda verilecek önergelerle mümkün olabilecek. Önergelerin görüsmeleri de yine gizli oylamayla yapilacagi için muhalefetin süre kazanmak ve oyalamak amaciyla bu yola basvurabilecegi ifade ediliyor. Her madde için ayri oylama yapilacak.
IKINCI TUR ÖNEMLI
Teklifle ilgili ikinci oylama kritik önem tasiyacak. Ikinci oylamalarda görüsmeler olmayacak. Sadece önerge verilmesi durumunda bu önergeler üzerinde konusma yapilabilecek. Onun disinda konusma yapilmayip sadece gizli oylama gerçeklestirilecek. Teklifin her maddesi ayri ayri gizli oylamaya tabi tutulacak. Bu oylama, her madde için kritik önem tasiyacak. Çünkü 330’a ulasamayan madde düsmüs olacak. Sonra da teklifin “tümü” oylanacak. Tümünün de ayni sekilde 330’un üzerinde oy almasi gerekiyor. Aksi takdirde, maddeler teker teker 330’un üzerinde oy alsa bile, tümünün oylamasinda 330 bulunamazsa, teklifin tümü düsmüs olacak.
AK Parti, Meclis Genel Kurulu’ndaki iki tur görüsmelerin en fazla 17 gün sürmesini planliyor. Dolayisiyla Ocak ayi sonunda Cumhurbaskani’nca da onaylanarak Resmi Gazete’de yayimlanmis olmasi hedefleniyor. 31 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayimlanmasi halinde ise Türkiye, yeni sistemi oylamak üzere 2 Nisan Pazar günü referandum sandigina gitmis olacak.