Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Türkiye radikal Islam`a mi kayiyor

Türkiye radikal Islam`a mi kayiyor

Suriye kriziyle ilgili olarak Türkiye ve Pakistan arasinda yapilan ?benzetmeler?, tartisma konusu olmayi sürdürüyor.

Türkiye radikal Islam`a mi kayiyor

Suriye kriziyle ilgili olarak Türkiye ve Pakistan arasinda yapilan “benzetmeler”, tartisma konusu olmayi sürdürüyor.

Independent gazetesinin taninmis yazari Orta Dogu uzmani Robert Fisk’in Eylül ayinda kaleme aldigi bir analizde "Suriye krizinde Türkiye’nin Pakistan’in rolünü üstlenerek Suriyeli muhaliflere silahlarin aktarilmasinda kullanildigini ve Suriye’deki Mücahitler için bir dinlenme merkezi haline geldigini" öne sürdükten sonra "Türkiye Orta Dogu’nun yeni Pakistan’i mi olacak?" sorusunu sormasi ile baslatilan tartismalar BBC tarafindan yansitiliyor.

Fisk’in bu yazisindan sonra bu konunun hem uzmanlar hem de sosyal medya kullanicilari tarafindan dönem dönem tartisildigina dikkat çeken BBC, Pakistanli uzmanlarin görüslerine basvurdu.

BBC Türkçe`ye konusan uzmanlarin bazilari Türkiye’nin bu baglamda Pakistan`la eslestirilmesini gerçekçi bulurken, bazilarina göre ise benzetme yersiz.

Habere göre, uzmanlarin üzerinde uzlastiklari konuysa komsu bir ülkedeki silahli radikal Islamci gruplara verilen olasi destegin, ilerleyen dönemlerde destegi veren ülkenin güvenligi ve istikrarina büyük zarar verecegi yönünde.

-“MÜCAHITLERE DESTEK PAKISTAN’I RADIKAL ISLAM’A ÇEKTI”-

BBC Urdu Servisi’nden deneyimli Pakistanli gazeteci Saqlain Imam, mücahitlere verilen destegin Pakistan’i nasil etkiledigini anlatirken “Bu, Pakistan ordusu ve devleti açisindan bir ters tepki yaratti. Pakistan ordusu ve Pakistan devletinin kendisi radikallesti, doktrin anlaminda Cihatçi oldu. Pakistan toplumu ve medyasi da radikallesti, ülkedeki sol ve liberaller marjinallesti” dedi.

Pakistan kökenli taninmis Britanyali aydin Tarik Ali de, Pakistan’in Afganistan savasindaki tutumunun bedelini agir bir sekilde ödedigini vurgularken “1970’lerin sonunda ABD, Afganistan’da Sovyetler Birligi’ne karsi mücadele ederken Afganistan’daki dini gruplar ve Pakistan’in askeri istihbaratiyla Cihad`i baslatti. Bunun sonucu feciydi çünkü bu gruplarin birçogu ülkede hâlâ da aktif durumdalar” seklinde konustu.

Türkiye siyasetini de yakindan takip eden ve belli araliklarla Türkiye’yi ziyaret ettigine dikkat çekilen Pakistanli yazar Farrukh Sohail Goindi ise, Afganistan’daki radikal Islamcilara verilen destegin Pakistan’in politik sistemini tamamen degistirdigini ve Pakistan bu savasin kurbani oldugunu düsünüyor.

-“BENZERLIKLER DE VAR FARKLILAR DA”-

Saqlain Imam, Türkiye ile Pakistan arasinda “benzerlikler oldugu kadar farkliklar da oldugunu” savunurken Suriye’nin isgal edilmis bir ülke olmamasi, dünyada bir Soguk savasin bulunmamasi, Türkiye ve Pakistan’in siyasi yasamindaki farkliliklarin altini çiziyor.

Bu yüzden Iman, Türkiye’nin birebir Pakistan gibi bir süreç yasamayabilecegini ayrica Türkiye’nin Kürt sorunu gibi özgül sorunlari oldugunu söylüyor.

Farrukh Sohail Goindi ise, geçen ay Türkiye’ye gittigini ve Türkiye’nin Suriye politikasi üzerine tam da Pakistan deneyimini hatirladigini söyledikten sonra Türkiye’nin destek verdigi iddia edilen radikal Islamci gruplarin Suriye savasinin bitiminde “Türkiye’yi hedef alacagini, bu anlamda bir Pakistanlasmanin yasanacagini” öne sürdü.

-“TÜRKIYE PAKISTAN OLMAZ”-

Tarik Ali ise "Türkiye Pakistan olur” savini öne sürmenin çok dogru olmayacagi görüsünü dile getirirken iki ülke arasinda farkliliklar oldugunu belirterek “Türkiye’nin Pakistanlasmasi argümani konusunda ikna olmus degilim. Açik olarak iki ülke farkli kökenlere sahip ve farkli sekilde isliyor” sözlerini kullandi. Ali sunlari da söyledi:

“Pakistan o dönemde askeri bir diktatörlük tarafindan yönetiliyordu ve çok açik olarak Amerikalilar adina hareket etti. Bugünkü Türkiye hükümetiyse bir askeri yönetim degil seçilmis bir Islamci hükümet. Türkiye’de yönetim ülkenin halki tarafindan düsürülebilir ama Pakistan’da düsürülemezdi”.

Odatv.com

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli