Türkiye sinemasinin büyük çaresizligi

Türkiye sinemasinin büyük çaresizligi

GENÇ YÖNETMEN SEYFI TEOMAN HAYATINI KAYBETTI

16 Nisan günü Yönetmen, Senarist, Yapimci Seyfi Teoman’in 35. yas günüydü. Bir aracin motosikletini sikistirmasi sonucu yaptigi kaza ardindan beyin kanamasi teshisiyle Çapa Tip Fakültesine kaldirildi. 20 günü askin süredir yasam mücadelesi veren Teoman, herkes uyanip yogun bakimdan çikmasini beklerken, önceki gün yasama gözlerini yumdu. Türkiye sinemasi gelecek vadeden gencecik bir yönetmenini kaybetmenin üzüntüsünü yasiyor. Teoman’in cenazesi bugün memleketi Kayseri’deki Hunat Camii’nde kilinacak ögle namazini müteakip topraga verilecek.

1977’de Kayseri’de dogan Seyfi Teoman, Bogaziçi  Üniversitesi Iktisat Bölümü’nü bitirdikten sonra Polonya Ulusal Sinema Okulu Lodz’da film yönetmenligi egitimi aldi. 2004 yilinda çektigi kisa filmi ‘Apartman’, ulusal ve uluslararasi pek çok festivalde gösterildi ve ödüller aldi.

Ilk uzun metrajli filmi ‘Tatil Kitabi’, 58. Berlin Film Festivali’ne kabul edilen tek Türkiye yapimi film oldu. 2008’de Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde dünya galasi yapilan film, Türkiye’de ‘Ulusal Yarisma’ bölümünde yer aldigi 27. Uluslararasi Istanbul Film Festivali’nde En Iyi Film ve FIPRESCI Ödülleri’ni kazandi.

Baris Biçakçi’nin ayni isimli romanindan uyarlanan ikinci uzun metraji ‘Bizim Büyük Çaresizligimiz’le Berlin Film Festivali’nin bu kez yarisma bölümüne katilan Teoman, son olarak Emin Alper’in geçtigimiz ay Istanbul Film Festivali’nde ‘En Iyi Film’ seçilen filmi ‘Tepenin Ardi’nin yapimciligini üstlenmisti. Teoman, Kültür Bakanligindan da yapim destegi alan üçüncü filmi ‘Evliya’ üzerinde çalisiyordu. (Istanbul/EVRENSEL)


INSANLIK HALLERIYLE ILGILENEN INSANI TARAFI KUVVETLI ADAM

Çagdas Günerbüyük (Sinema yazari) Ara ara listeler yapilir, Türkiye sinemasinin son yillarda çikardigi yönetmenler siralanir ya, Seyfi Teoman bu listelerde mutlaka yer verilen genç yönetmenlerdendi. Yönettigi ilk film Tatil Kitabi da, yapimciligini yaptigi Tepenin Ardi da ödüller aldi. Bunlar bu kadar kisa hayatinda önemli basarilara imza attiginin göstergesi. Insanlik halleriyle ilgilenen, kendisinin insani tarafi da kuvvetli bir adamdi. Heyecanla sinema anlatmaya çalisan görüntüleri gözümün önüne geliyor. Tatil Kitabi’nda babanin trafik kazasi ve beyin kanamasi geçirmesi, hatta Bizim Büyük Çaresizligimiz’in de trafik kazasiyla baslamasi, iki filminin ikisinde de ne yazik ki böyle ortak bir nokta oldugunu akla getiriyor. Kaderci bir sonuç çikarmamak için, bu konuya kafa yormasinin hakli bir nedeni varmis mi demeli, bilemiyorum.

Emin Alper (Teoman’in yapimciligini yaptigi ödüllü Tepenin Ardi filminin yönetmeni) Ben sinemaya dair ne yaptiysam hepsinde imzasi vardi. Bundan sonra nasil devam edecegim bilemiyorum. Hepimize sabir diliyorum.

Enis Köstepen (Tepenin Ardi filminin diger yapimcisi) Seyfi bana hep zor sartlara ragmen, yaratabilme gücüyle inanç ve ilham verdi. Dostlugunu, gücünü, telasini hep özleyecegim.

Firat Yücel (Altyazi Dergisi Yayin Yönetmeni) Seyfi enerjisiyle, heyecaniyla, coskusuyla çevresindeki herkesi yasama baglayan bir insandi. Heyecanini kendine saklamaz, paylasir, etrafindakilere dagitirdi. Onun yasama telasinin çok azini hissettiginizde dahi dünya gözünüze daha büyük, hayat daha sinirsiz görünmeye baslardi. Ayni anda hem kuskucu hem coskulu olunabilecegini anlatirdi varligiyla, hayatta ve sinemada. Yoklugunu hayal etmek çok zor. Yakinlarina ve sevenlerine sabir diliyorum.

Zümrüt Burul (Seyfi Teoman’in Menajeri) Seyfi benim bu ise, sinemaya girme sürecimde en etkili olan kisiydi. Bu isleri onunla istedim. Çok iyi bir senarist ve yönetmen olmasinin disinda çok iyi bir insandi. Seyfi candi.