Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Türkiye Suriyeli çetelere 47 ton silah ve mühimmat gönderdi!

Türkiye Suriyeli çetelere 47 ton silah ve mühimmat gönderdi!

Hükümetin Suriyeli çetelere verdigi silahlar BM ve TÜIK`e ait belgelerle de kanitlandi.

Türkiye Suriyeli çetelere 47 ton silah ve mühimmat gönderdi!


 

Hükümetin Suriyeli çetelere verdigi silahlar BM ve TÜIK`e ait belgelerle de kanitlandi.

Erdogan, Suriye`li çetelere silah saglandigi yönündeki iddialari yalanlasa da belgeler gerçegi ortaya koydu.

Hürriyet gazetesinden Tolga Tanis`in konuya iliskin köse yazisi söyle:

Durumu önce Birlesmis Milletler verilerinde fark ettim. Ülke gümrüklerinden gelen bildirimlere dayanarak yeni bir uygulama baslatti BM. Dünyada gerçeklesen tüm ithalat-ihracat faaliyetlerini istatistik departmanina bagli Comtrade (mal ticareti) veritabanina yüklüyor… Ve geçen aydan beri de bilgileri Comtrade’in web sitesi üzerinden kamuoyuna açikliyorlar.

Iste Comtrade’e girdiginizde… Türkiye ve Suriye arasindaki mal ticaretini arastirdiginizda… Ve bu ticaretin, uluslararasi kodu ‘93’ olan ‘silah ve mühimmat’ boyutuna baktiginizda… Veritabani size inanilmaz bir tablo çikartiyor. Çünkü Türk hükümetinin her firsatta “Türkiye Suriye’deki direnisçilere silah saglamiyor” iddiasinin aksine… 2013’ün haziranindan beri Türkiye’den Suriye’ye 47 ton silah ve mühimmat gönderildigini söylüyor.

Verileri aldim. Bir Excel tablosuna dönüstürdüm. Hemen Disisleri Bakanligi’ni aradim. Sözcü Levent Gümrükçü’ye bir mesaj atip, BM kayitlarinda Türkiye’nin Suriye’ye silah sagliyor gözüktügünü, buna nasil bir açiklama getireceklerini sordum. Öyle ya… Türkiye kâgit üzerinde Suriye’ye silah ambargosu uyguluyor. Aslinda rejime de direnisçilere de tek bir mermi bile gidemez. Gümrükçü, bilgilerin dayandigi kaynaga bakmadan refleks olarak hemen “Bilgiler hiçbir sekilde gerçek degil” dedi. Ama sonra bahsettigim raporu bulamadigini kabul etti.

Gümrükçü reddetse de BM kayitlari son derece sarih… Buna göre haziran ayinda Türkiye’den Suriye’ye 9303 kodlu silah cinsinden 3.6 ton yollanmis. Temmuzda silah sevkiyatinin agirligi 4.4 tona çikiyor. Guta’da yaklasik 1000 kisinin öldügü tahmin edilen 21 Agustos kimyasal silah saldirisinin oldugu ay, silah sevkiyati 10 ton. Herkesin savas bekledigi eylül ayindaysa Suriye’ye giden silah miktari 29 tona firliyor.

Bir yandan Gümrükçü’ye raporun Excel halini yollayip ilave sorular yönlendirdim bir yandan da BM verilerinin kaynagini arastirmaya basladim. Ve bir süre sonra BM’nin çikardigi bilgilerin aynisina, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) web sitesindeki raporlamalardan ulastim. Türkiye’nin ithalat-ihracat verilerine girip Türkiye ve Suriye arasinda ‘93’ kodlu silah ticaretini arattirdigimda ekim ayini da kapsayacak sekilde BM verilerinin daha günceline TÜIK’te ulastim. Silah ve mühimmat basligi altinda… Sonra Gümrükçü’ye telefon ettim. Ve BM’de çikan raporun kaynaginin TÜIK oldugunu Gümrükçü’den de teyit ettim.

Asagidaki tabloda hazirandan ekime kadar TÜIK’in verilerine göre Türkiye’den Suriye’ye giden silah ve mühimmatin dökümünü göreceksiniz. Ay ay. Kasasinda mermilerle yakalanan TIR soförlerinin ifadeleri ya da yabanci gazetelerin direnisçi mülakatlarina gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kuruluslarinin raporlariyla. Malin cinsine gelince… BM kayitlarinda 9303 koduyla gözüken bahsettigim silahlar, Türkiye Istatistik Kurumu’nun, Uluslararasi Standart Ticaret Siniflamasi’na göre de ‘Askeri Silahlar ve Mühimmatlar’ basligi altindaki ‘Askeri Amaçli Olmayan Silahlar’ kategorisinde geçiyor. Örnegin av tüfekleri ya da namludan doldurulan silahlar gibi. Kalasnikof’u bu kategoride ihraç edemiyorsunuz ama Suriye’ye av tüfegi yollamak istediginizde gümrükte kimse sizi durdurup “Napiyorsun, ambargo var” demiyor.

Disisleri ne cevap verdi diye merak ediyorsaniz. 10 gün oldu. Halen resmi bir cevap alamadim. Ancak en son, 26 Kasim’da Hürriyet’in internet sitesinde yazdigim bir blog yazisinda Reyhanli’daki El Kaide’ye ait ‘güvenli evler’ hakkinda bilgiler vermistim. Istanbul Milletvekili Safak Pavey’in 6 Aralik’ta yazimdaki bilgileri bir soru önergesiyle Disisleri Bakanligi’na sordugunu ögrendim. 7 Aralik’ta da BBC, Reyhanli’nin El Kaide kontrolündeki güvenli evlerini taniklarla konusarak tüm dünyaya duyurdu.

O yüzden… Belki yine bir milletvekili alip soru önergesi verir ve cevaplamak zorunda kalirlar diye yazmak istiyorum. Türkiye’den Suriye’ye giden silahlarla ilgili acaba birileri asagidaki sorularda kamuoyunu aydinlatabilir mi? Türkiye’nin Suriye’ye gizlice geçirilen silahlari bir de gümrügüne eklemesini beklemiyorum ama... Allah askina nedir bu skandal!

Hazirandan beri Suriye’ye her ay yapildigi gözüken silah sevkiyatlarindan hükümetin haberi var mi?
Silah sevkiyatlari neden Haziran ayindan itibaren basliyor? Sebep bir politika degisikligi mi?
Söz konusu silah sevkiyatlarina hükümet olarak bir dahliniz oldu mu?
Bu sevkiyatlarin Suriye’de kimlere ulastirildigini biliyor musunuz?
Ekim’de de devam ettigi gözüken silah sevkiyatlarini önlemeyi düsünüyor musunuz?
Bu silah sevkiyatlarinda sorumlulugu olanlar hakkinda silah ambargosunu ihlalden suç duyurusunda bulunacak misiniz?



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı