Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

?Türkiye ve Israil görüstü`

?Türkiye ve Israil görüstü`

Israil gazetesinden bomba iddia... Vatan

Israil’de yayinlanan Haaretz gazetesi, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Chiechanover ile Disisleri Bakanligi Müstesari Feridun Sinirlioglu’nun bu hafta Cenevre’de görüstügünü öne sürdü.

Israil’in saygin gazetelerinden Haaretz, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Yosed Chiechanover ve Disisleri Bakanligi Müstesari Feridun Sinirlioglu’nun bu hafta içerisinde Isviçre’nin Cenevre kentinde görüstügünü öne sürdü. Gazeteye konusan üst düzey iki Israilli yetkili, Israil ve Türkiye’nin Mavi Marmara krizi sonrasinda bozulan iliskileri düzeltmek için görüsmelere tekrar basladiklarini belirtti. Adi açiklanmayan yetkililer, Sinirlioglu ve Chiechanover’in Cenevre’de diplomatik krizi çözme olasi konustugunu iddia etti.

Haaretz, iki isim arasindaki görüsmenin haftalar önce yapilmasinin planladigini fakat ertelendigini yazdi. Sol egilimli gazete, ‘geçen hafta Gazze Seridi’ndeki duruma ve Basbakan Erdogan’in Israil’e yönelik sert elestirilerine ragmen iki taraf da görüsmeyi iptal etmedi’ ifadesini kullandi.

Krizi çözme girisimi

Üst düzey Israilli yetkili toplantinin ‘Mavi Marmara krizine iki tarafin da kabul edebilecegi bir çözüm bulmak için baska bir girisim’ oldugunun altini çizdi. Israil Disisleri Bakanligi’nin eski müstesari olan Chiechanover ve Sinirlioglu bir yil önce ikili iliskilerdeki krizi asmak için bir yol haritasi hazirlamisti. Fakat Türkiye’den özür dilenmesine siddetle muhalefet eden Disisleri Bakani Avigdor Lieberman’in pozisyonunu da gözönüne alan Netanyahu, bakanlara kuruluna sunulan ve ‘operasyonel basarisizliklar’ nedeniyle Türkiye’den özür dilenmesini öngören plani reddetmisti.

Disisleri: Bir kaç ay önceki görüsme

Disisleri kaynaklari, böyle bir görüsmenin son Gazze krizi sirasinda degil bir kaç ay önce gerçeklestigini ve Türkiye’nin iliskilerin normallesmesi için ortaya koydugu kosullarin degismedigini söyledi. Üst düzey bir yetkili ‘Iliskilerin normallesmesi için beklentiler bellidir. Bunlar Israil tarafindan da biliniyor. Israil bu kosullar çerçevesinde görüsmek istediginde Türkiye görüsmeye hazirdir’ dedi.



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli