Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Türkiye vekaleten savas yürütüyor

Türkiye vekaleten savas yürütüyor

Egitim-Sen Tarsus Subesi tarafindan düzenlenen ?Kaynayan Kazan Ortadogu ve Türkiye? baslikli panele katilan Gazeteci-Yazar Faik Bulut, Suriye krizini gazetemize degerlendirdi.

Egitim-Sen Tarsus Subesi tarafindan düzenlenen “Kaynayan Kazan Ortadogu ve Türkiye” baslikli panele katilan Gazeteci-Yazar Faik Bulut, Suriye krizini gazetemize degerlendirdi.

Ortadogu’da baslayan ayaklanmalari Suriye’den ayiran bir fark var mi; Suriye’de neler oluyor?
Ortadogu’daki ayaklanmalari Suriye’den ayiran en önemli fark Suriye’deki kitle mücadelesinin giderek iç savasa, mezhepsel, dinsel savasa ve yabanci müdahalenin stratejik hesaplarini yaptigi bir merhaleye dönüsmesidir. Ve bu merhalenin Orta Asya’ya kadar uzatacak bir jeopolitik savas olarak görülmesidir. Dolayisiyla Suriye savasi tek basina bir Suriye savasi olmaktan çikmistir. Suriye savasi hem Türkiye’de savas durumu hem de bölge devletlerinin yeniden saflasmasi haline ve savasmasi anlamina geliyor. Ama maalesef sinifsal saflasmanin üstünü örten ve belki de gerici bir savas dedigimiz türe dönüsmesi anlamina geliyor. Bütün bunlarin diger Arap ülkelerindeki ayaklanmalardan ayiran temel karakteristik özellikleri oldugunu düsünüyorum.

Bugün Suriye’ye baktiginizda ne görüyorsunuz?
Meçhule gidiyoruz gibi gözüküyor. Suriye rejiminin dayanma gücü konusunda çok iyimser degilim, çökecegi kesin olmasina ragmen kolay çökmeyecegini söyleyebilirim. Haftalar, aylar hatta senelerde sürebilir ve bu durum mutlu sonla bitmeyecek. Giderek Türkiye’yi içine çekecek, Alevi meselesini, Kürt meselesini içine çekecegini söyleyebilirim. Bölgesel dengeler açisindan bu durum satranç oyununa benziyor. Hamleler ve karsi hamleler zaman zaman pat durumu yaratiyor ama her durumda çok büyük bir kaos. Ve bu kaos Amerikalilarin söyledigi türden yaratici bir kaos degil tersine çok riskleri olan, sonucu çok kanli olabilecek, kardesligi ortadan kaldirabilecek bir kaos. Paramparça eden, atomize eden bir kaos. Bence bu kaosun önüne geçmek, savasi durdurmak için ne yapabiliriz, ama savas olursa da bu savasin içinden yeni bir dinamigi halklarin yararina nasil kullanabilirizi tartismamiz lazim. Özgürlüge dogru nasil gidebiliriz? Bunun düsünülmesi gerekiyor.

Suriye’deki muhalefet hakkinda neler düsünüyorsunuz? Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bagimsiz bir muhalefet midir?
Özgür Suriye Ordusu bagimsiz bir muhalefet degil. Muhalefetten ziyade müdahalenin araci olmus durumdalar. Önümüzdeki günlerde özgür Suriye ordusunun Libya’daki muhalefetten farkli bir pozisyonu olmayacaktir. Nasil Libya’daki muhalefet eninde sonunda dis güçlerin parali askeri konumuna geldilerse onlar da böyle olacaklardir.

Suriye üzerinde Türkiye’nin rolünü nasil degerlendiriyorsunuz?
Türkiye, NATO adina ABD adina vekaleten savas yürütüyor. Deyim yerindeyse, yeni Osmanlicilik adi altinda ekonomik bakimdan, siyasi bakimdan yayilmaci politikalari uygulamaya çalismanin araci haline gelmistir.

Önümüzdeki dönem Suriye’yi neler bekliyor?
Uluslararasi dengeler bu duruma karar verebilir, sinirlarini belirleyebilir. Suriye savasi artik sadece muhaliflerle rejim arasinda yasanan çatismadan çikmis ve küresel savas halini almistir. Küresel savasta da küresel oyuncularin atacagi her adim, her karar bu savasin gidisatini belirleyecektir.

SURIYE’DE KÜRTLERI NE BEKLIYOR?

Suriye’de Esad kalsa da yeni bir yönetim mekanizmasi kurulsa da Suriye’deki Özerk Kürt Bölgesi’ne karsi savas açilabilecegi konusunda kamuoyunda konusmalar yapiliyor. Bu konu hakkinda neler düsünüyorsunuz?
Kürtler su ana kadar mümkün oldugu kadar silah kullanmadan kendi programlarini uygulamaya çalisiyor. Suriye’de Kürtlerin üç siki asamadan geçmeleri elzem degilse de gerekecegini düsünüyorum. Birincisi, kendi içlerinde iç çatisma, kardes kavgasi olmazsa bu imtihani geçerler. Diger yönüyle de ister Esad rejimi olsun ister muhalifler olsun Kürtlerle ciddi bir mücadeleye giriseceklerdir. Bu mücadele kanli mi olur kansiz mi bilemiyorum ama Kürtler kendi sartlarini Suriye’de kazanan tarafa kabul ettirmeye çalisacaklardir. Kabul etmemeleri halinde bir çatisma yasanabilir. Türkiye ise Özerk Kürt Bölgesi’ni rahat birakmayacaktir. Henüz hazmedemedigi bu lokmanin bogazinda diken olmasini istemeyecektir ve kendisi dogrudan Suriye’ye müdahale ettiginde Kürtleri de aradan çikarmaya çalisacaktir. Bu da Kürtlerle savas demektir. Öyle yapmazsa bile mümkün oldugu kadar destekledigi muhaliflerle Kürtleri çatistirmaya çalisacaktir. Bu durum Türkiye Kürtleri açisindan da Suriye Kürtleri açisindan da büyük bir risktir. (Tarsus/EVRENSEL)



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli