Türkiye`yi bitirecek deprem! Tarih bile verdi
ITÜ Maden Fakültesi’ndeki görevinden emekliye ayrilan Prof. Dr. Naci Görür Nepal depremi sonrasi bir kez daha uyarilarda bulundu.
Nepal’in baskenti Katmandu’da önceki hafta meydana gelen 7,8’lik deprem Istanbul için olasi deprem tahminlerini tetikledi. Profesör Doktor Naci Görür ise yaptigi açiklamalarla `deprem` etkisi yaratti. Marmara depreminin ardindan Türkiye meger hiçbir sey yapmamis. Naci Görür `Millet zannediyor ki Türkiye’de deprem arastirmalari yapiliyor, hayir yok öyle bir sey` diyerek sarsici gerçekleri anlatti.
Geçtigimiz yil eylül ayinda ‘Üniversiteler bilimden uzaklastirildi, deprem konusunda resmi organlar bizden fikir dahi almiyor” diyerek ITÜ Maden Fakültesi’ndeki görevinden emekliye ayrilan Prof. Dr. Naci Görür, 15 yil boyunca Marmara denizinde yürütülen deprem arastirmalarinin da basindaki isimdi. Naci Görür Birgün Gazetesi`nden Ömür Sahin Keyif`e verdigi röportajda Istanbul`u bekleyen felaketi resmetti. Iste açikmamalarindan önemli bölümler;
ISTANBUL DEPREMI : 7.2 BÜYÜKLÜGÜNDE OLACAK VE...
1999’dan bu yana bilim insanlari olarak bizler, tehlikenin boyutunu, verebilecegi hasari, bu hasari minimize etmek için ne yapilmasi gerektigini, hatta depremin olusabilecegi zamani dahi verdik.Marmara bölgesi en az 7,2 büyüklügünde bir deprem bekliyor. Bu deprem belki Adalar’in güneyindeki fayda olur, belki Adalar ile Orta Marmara çukurlugu, Marmara Ereglisi’nin güneyindeki o hat üzerinde olabilir. 7,2 deprem meydana geldigi takdirde Istanbul çok siddetli sekilde etkilenebilir. Çünkü Istanbul, yapi stokunun yüzde 60’i mühendislik hizmeti görmemis, deprem güvenligi olmadigi resmi agizlarca söylenen bir kent. Bunun disinda yollari, altyapisi son derece gelisigüzel. Istanbul’un çok ciddi sekilde etkilenmesi üzerine de çalismalar yapildi zamaninda; gerçi Bogaziçi Üniversitesi kayip sayisini azaltiyor, bir ara 10 bin 15 binlere kadar indiler ama ben onun siyasi nedenlerden oldugunu düsünüyorum. 1999’dan sonra 30 sene içinde (eksi, arti 15) bir deprem beklendigi söylendi ve bu hâlâ geçerli.
ISTANBUL HAZIR MI?
17 Agustos’tan sonra belki çok sey yapildi. Ancak Istanbul depreme tamamen hazir hale getirildi mi derseniz, tabii ki hayir. Bu hiçbir sey yapilmadigi anlamina gelmez, bazi seyler yapiliyor da ama bu yapilanlar nicel olarak yeterli degil. Resmi binalar, okullar, hastaneler güçlendirildi. Tamami bitti mi? Hayir. Istanbul’da 1 milyon 600 bin bina var. Yüzde 60’ina çürük derseniz, yaklasik 900-950 bin bina deprem güvenli degil, demis olursunuz. Bu binalari bugünkü kentsel dönüsüm mantigiyla (lüks binalar yaparak) zaten güçlendirmeniz mümkün degil. Ne zaman ne de para yeter…
ISTANBUL`DA DEPREM OLDUGU TAKTIRDE...
Biz bos arsalari, yesil alanlari yikip AVM’ler, binalar yapiyoruz… Belediyelerimiz sag olsun, o amaçla çalisiyor… Hani toplanma sahalari? Peki hani acil yollar? Deprem oldugunda senin bulundugun bölgenin acil kurtarma ekipleri hangileridir, sayilari nedir, nereden geleceklerdir? Diyelim sag kurtuldun, nereye, kime basvuracaksin, hangi ekmek firinindan ekmek alacaksin? Böyle bir örgütlenme, bilgilendirme yok.
DEPREM ARASTIRMALARI YAPILMIYOR
-Millet zannediyor ki Türkiye’de deprem arastirmalari yapiliyor, hayir yok öyle bir sey. Zaten yapilmasi mümkün degil. Siz deprem arastirmalarinda birinci derece sorumlu AFAD derseniz, nasil mümkün olsun? AFAD, Kizilay gibi bir sey. Nitekim kalktilar bir sey yapmaya, parayi gösterip su üniversitelere deprem arastirmasi için kaynak veriyoruz dediler, o para da bu isin uzmani olan olmayan insanlara bölüstürüldü. AFAD yapilan isin kalitesini de ölçemez zaten, öyle bir yapilanmasi yok.
ARASTIRMAYA TEK KURUS VERMEDILER
Bize de tek kurus vermediler, bir tek Avrupa kaynaklarindan yaptik arastirmalari. Bu yasananlardan dolayi ben akademiyi biraktim. Allah islerinizi rast getirsin dedim, o oldu.