Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Türkiyenin kentsel dönüsüm laboratuari bakin ne halde

Türkiyenin kentsel dönüsüm laboratuari bakin ne halde

Esenler Havaalani Mahallesi`nde yapilan dönüsüm içinden çikilmaz bir hal aldi. Hikâyesi bir hayli uzun ve yorucu olan bu dönüsümün Türkiye`nin laboratuari olacagini söyleyenler ve bu projeye destek olanlar simdi bakalim ne diyecekler.

 Türkiyenin kentsel dönüsüm laboratuari bakin ne halde 
 
Esenler Havaalani Mahallesi`nde yapilan dönüsüm içinden çikilmaz bir hal aldi. Hikâyesi bir hayli uzun ve yorucu olan bu dönüsümün Türkiye’nin laboratuari olacagini söyleyenler ve bu projeye destek olanlar simdi bakalim ne diyecekler.
 
Yapilan is yetkililerin eline yüzüne bulasmisa benziyor. Hak sahipleri memnun degil. Nasil memnun olsunlar. Aslinda Belediye Baskani da yapilanlardan memnun degil ama memnunmus gibi görünüyor. Isin içinden çikilmaz durumun tek sorumlusu ise “ben her seyi bilirim ve ben yaptim oldu diyen” AKP zihniyetidir.
 
Dönüsümün magdurlari olan hak sahipleri Belediye`nin önünü mesken tutarak muhataplari olan Baskan Göksu’yu biraz sikistirdilar. Göksu saskinligindan olacak ki ilk defa muhalefeti elestirmeden proje onaylanmasindaki gecikmeden dolayi ise geç basladiklarini söyleyerek açiklamalarda bulunmak istedi.

 


Proje için 700 trilyon gökten zembille mi indi?
Iste; Göksu, hak sahipleri ve Mühendis Baskan Yardimcisinin diyaloglarindan çarpici açiklamalar:

Sormazlar mi Ak-Saray’a katrilyonlar zembille mi indi?
Göksu, ” Yapma Haci abi gözünü seveyim. Bu proje için 700 trilyon gökten zembille mi indi? Bundan sonra sikâyeti olanlar bizlere dilekçe ile müracaat etsinler. Zorunluluktan dolayi dairelerinin m² `si yükselenler aradaki farki maliyetinden ödeyecekler. Tek dairenize dört daire verdim. Projeden dogan aksakliklardan dolayi süre uzadi. Bakiniz projeyi görmek istiyorsaniz aranizdan 10 kisi seçin gelsin görsünler. Bu planlari yönetmenlige uygun yaptik. Imar Yönetmeligi`ne göre denizden bakildiginda binalarin çatisi görülmeyecek” dedi. Göksu`nun konusmasindan sonra araya girerek soru soran bir bayan Göksu’ya, "Ben evimi makarna yiyerek yaptim. Siz bizi bir kere olsun makaminiza kabul etmediniz” diye konusan bu hak sahibini  “Sen provokasyon yapiyorsun. Konusma seni disari çikaririm. Senin önceki dairen kaç m² idi” diyerek azarladi.
 
Baskan Yardimcisi, Insaat Mühendisi Orhan Oguz Türk ise yaptigi açiklamada ortamin gerilmesine ve tansiyonunun çikmasina sebep oldu.
 
Bize verilecek daireler kaç metre kare
Oguz Türk, ”Ben Insaat Mühendisiyim. Sizlere iki örnek verecegim. Eski binalariniz ve mevcut binalarin net ve brüt farklarinin sizin söyleminizle yüksek çiktigini açiklayacagim.  Sizlerden tugla ve havalandirma boslugu düsmüyorum”  diye söze basladi. Fakat hak sahipleri o kadar kizgindi ki Baskan Yardimcisi`na bagirarak “Sen o isleri birak bize verilecek daireler kaç metrekaredir, onun cevabini ver. Bizler sizin yalanlarinizi dinlemiyoruz. Sözlesmede yazilanlari ve verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz” dediler.
 
 
Sosyal medya yolu ile yapilan yazismalar ise durumun ne kadar önemli oldugunu gösteriyor.
 
Iste esenlik Kenti, Esenler`in son durumu.
 
 

Mesut Turan

Arkadaslar daire hesaplarinda brütten nete dogru giderken kapali otopark bürüt rakama dahil edilir.
Bizlerin sahip oldugu dairelerde unutmayin + 25 m2 kapali otopark hakkimiz var.
Bizlerin daire tipleri;
77 + 25 m2 kapali otopark= 102 m2 kapali otopark dahil brüt
87 + 25 m2 kapali otopark= 112 m2 kapali otopark dahil brüt
94 + 25 m2 kapali otopark= 119 m2 kapali otopark dahil brüt
118 + 25 m2 kapali otopark=143 m2 kapali otopark dahil brüt
140 + 25 m2 kapali otopark=165 m2 kapali otopark dahil brüt

Emlak Konut tüm daire planlarinda kapali otopark dahil brüt planlari kullaniyor. Bu yüzden bizlere verilecek brüt daireler 102 m2, 112 m2, 119 m2, 143 m2 ve 160 m2 oluyor. Ayrica bu ölçüler brütten nete neden o kadar düsüldügünü de açikliyor. Belediye`nin verdigi daire tiplerinde bastan asagi yanlislik var. Ama yine de dairesini görmek isteyenlere bir örnek vermek gerekirse 118 m2 (+ 25m2kapali otopark) alacagi olan hak sahibi dairesini görmek isterse 143 m2 veya ona yakin bir daireye bakmasi gerekir.

 

Sahin Aldiç

Sözlesmeyi imzalatmaya çalisirken bize gösterilen asilsiz daire planlari bunlar. Bunlari kullanarak kandirdilar bizleri.Metre kare brüt olarak sabit kaliyor çünkü bize brüt hesaplamalar üzerinden imza artirildi. Yani utanmadan 50 mt kare alan kesip 37 mt kare net verseler sesimizi çikaramayacakmisiz tavrina sahipler.
 
 
Cemile Feyza Erkan Piyaz su kadar para harcadik bu kadar para harcadik. Bize ne arkadas, o kadar harcadin misli mislide kazaniyorsunuz. Hem bizi borçlandirdiniz, hem de satisa 900 küsur tane daire çikardiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu. Biz bizden çalinani istiyoruz. Gerisi sizin olsun. Kimsenin hakkindan fazlasinda gözü yok zaten. Ben kendi adima konusayim. Benim 78 m2dairem vardi otopark merdiven boslugu asansör boslugu diye 62 m2 indirdiler. Ufak daireler 77 m2oldu dediler sevindik. Borç 15 bin lira dediler tamam dedik. Simdi ise verilen daire 47 m2.  Kardesim zaten düsürdün benim dairemi, 62 m2 verdigin 77 m2 sen niye düsürüyorsun bi de üste para veriyorum. 47 m2 kümeste bunun hesabini verecekler yârin. 77 m2 2+1 dediler amerikan mutfak tarzi 1+1 veriyorlar kümes ya. Kardesim biz Türk’üz bize Türk usulü ev vereceksin yok öyle. Hem benim evimden çal, bu insanlarda hiç mi? Allah korkusu yok be. Bizim sayemizde geldiniz o koltuga simdi Suriyeliden farkimiz kalmadi ve gerçi onlar bizden daha kiymetli daha çok sey yazicimda olmuyor burada. Sen yeme içme bir daire sahibi ol, onu da el alsin. Yarin ordayiz gerekirse gitmesinler cumaya.
 
Bir baska hak sahibinin yaptigi sitem dolu yazisma. 
Sikistirmak için sormadim ama herkesin fikri zikri düsüncelerini dile getirmek istedim ama herkes konusunca tabi ortam sertlesiyor bunun olmasi da hakliyken haksiz yere düsmemize sebep olacagini da düsünmek ve buna göre hareket etmek zorunda oldugumuzu unutmamamiz lazim. Tabiî ki herkes öfkeli üzgün eski ortamlarini eski mahallesini komsularini ariyor insan kurulu olan düzenlerimiz alt üst oldu 2.5 senedir göçebe bir hayat yasiyoruz havaalani mahallesi sakinlerinin hepsi ama her seyi konusarak kimseyi kirmadan incitmeden yaparsak cumhurbaskanligina kadar gider bu konu ve inaniyorum bunun geregini sayin cumhur baskanimiz R.Tayyib Erdogan verir. Kentsel dönüsümü startini o verdi bu halka o sözü o verdiyse geregini yapacagina sesimizi duyurmaya çalismamiz gereginin yapilmasi için mücadeleye devam etmek zorundayiz diye düsünüyorum. (sözlerimde siyasi yancilik yada adam kayirma yok lütfen bilinçli okuyalim)
 

CHP uyarmisti!

CHP, Göksu’yu uyarmisti. Vatandasa ise bilgi vermisti. Çevre ve Sehircilik Müdürlügüne verilen dilekçe belediye baskaninin agzinda sakiz olmustu. Göksu her platformda CHP bizi sikâyet etti diyordu. CHP planlara degil plan notlarina yaptigi itirazda ve verdikleri dilekçede aynen sunu söylemistir. ‘’Bu plan notlarinda oynayarak rant elde etmek istiyorsunuz, sizin yaptiginiz ketsel dönüsüm degil rantsal dönüsümdür. Emsali arttirarak rantinizi yükseltmek istiyorsunuz. Hak sahipleriyle yaptiginiz sözlesmeye uymayarak, baska yollara basvurup dört defa plan notu degistirerek vatandasin dairelerini küçültüp müteahhite ve kendinize kar amaçli isler yapiyorsunuz. Buradan elde edilecek ranti hak sahiplerine dagitmalisiniz ‘’demisti. Ama halkin çikarlarini düsünmeyen bu zihniyet, ne Üniversitenin ne Sivil Toplum Örgütlerinin ne de siyasi partilerin görüsünü almadan yaptiklari dönüsümün olacagi buydu.

  



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false