Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

`TÜSIAD`dan yipratilmasin diye ayrildim`

`TÜSIAD`dan yipratilmasin diye ayrildim`

WikiLeaks`in sizdirdigi gizli istihbarat sirketi Stratfor belgelerinde yaptigi çalismalardan ötürü "Iyi is çikardin Emre" diye övüldügü anlasilan, sonrasinda TÜSIAD`in Washington Temsilciligi`ndeki görevini birakan Emre Dogru, "TÜSIAD`dan zarar görmemesi

WASHINGTON Hürriyet gazetesinden Tolga Tanis`in haberine göre 27 yasindaki Dogru’nun açiklamalari söyle:

- Ne zaman girdiniz Stratfor’a?
2009 yaziydi. Fransa’da, Italya’da ve Almanya’da Avrupa Birligi üzerine master yaptim. O dönemde çok Avrupa merkezli bir uluslararasi iliskiler bakisi kazandigimi hissettim. Amerikalilar dünyayi nasil görüyor onu anlamak istedim. George Friedman ve Stratfor da çok popülerdi o sira. ‘Önümüzdeki Yüzyil’ kitabini yazmisti. Staj basvurusunda bulundum. Internet üzerinden mülakat yapildi. 2009 Eylül’ünde (sirketin merkezinin bulundugu) Austin’e gittim.

- Nasil bir yer Austin’deki merkez?
Toplam 50 kisi vardi. Analistler, pazarlama, muhasebe, bilgi-islem, müsteri iliskileri hepsi... Ben analistlerleydim. Ortadogu bölgesinde.

- Kimle çalistiniz? Siz ne yapiyordunuz Austin’de?

Baska bölgelerin analistleri var. Ben Austin’den Kamran ve Reva ile yazisiyordum. George Friedman ve karisi Meredith de bazen orada oluyorlar bazen de seyahatteler.
 


YILLIK 35 BIN DOLAR



- Türkiye’de nasil çalismaya basladiniz?
3 aylik staj bittikten sonra da Türkiye’ye döndügümde teklifte bulundular. 2010 Ocak’inda Istanbul’da çalismaya basladim.

- Parasal açidan doyurucu muydu?
Analist ve danismanlara ortalamanin altinda maas veriyor. Ben yillik 35 bin dolar aliyordum.

- Nasil çalisiyordunuz?
Dünyadaki bütün açik kaynaklarin toplandigi bir havuz var. Bütün gazeteler takip ediliyor. Bunlarin arasindan önemli olduklarini düsündüklerimiz üzerine tartismalar dönerdi.

- Kaynaklariniza para verdiniz mi?
Hayir.

- Faruk Demir’e verilmis galiba.
Tek örnek. Enerji konusunda danismanlik yapan birisi.

- Basbakan’in sagligi hikâyesine gelelim. Siz doktorunun çevresine kadar ulasiyorsunuz, dogru ya da yalan, kimsenin haberinin olmadigi bir bilgiye ulasiyorsunuz. Hassas bir bilgi bu.
Bir defa o yazismayi ben de medyada gördüm. O sirada ben Stratfor’da çalismiyordum. Fakat sunu söyleyebilirim. Stratfor’a kalkip birinin böyle bir sey söylemis olmasi, Stratfor’a söylendigi için bunu dogru yapmaz. Stratfor analistlerinin bunu dogru kabul edip bunun üzerine kafa yorduklari anlamina gelmez. Üzerinde durmayip kenara atmis da olabilirler. Bunlar iç tartisma. Eger bir sonuca ulasilmazsa rapora dönüsmez. Basbakan’in sagligiyla ilgili bir sey yayinladiklarini da görmedim.

- Hakkinizda casusluk ithamlarina kadar uzanan bir algi var Türkiye’de.
Türkiye halen birçok konuyu Soguk Savas paradigmalariyla degerlendiriyor. Insanlarin birbirleriyle görüsmesini, bilgi alisverisi olmasini yadirgiyor. Bilgiden para kazanmaya alismis degil Türkiye. En basit en ucuz sey bilgi. WikiLeaks’ten çikmis olmasi da buna tuz biber ekti.

- Ama Stratfor’daki bazi görüsmelerin içerigine girince bu espiyonaja da kaymiyor mu? Basbakan’in sagligi olayi mesela.
Ben faaliyet alanim içerisinde böyle bir seye sahit olmadim.

- O zaman sizi TÜSIAD’dan istifa etmeye kadar sürükleyen durum yüzünden haksizliga mi ugradiginiza inaniyorsunuz?
Evet. Çünkü medyada bu sekilde speküle edildi. Iç yazismalar, ürüne dönüsmemis fikirler bu sekilde sunuldu. Saçma da olabilir, temelsiz olabilir, spekülasyon olabilir. Ama fikir özgürlügü içerisinde tartisilan düsüncelerdi sadece.

- Peki çok somut bir örnekle soracagim. Basbakan’in sagligi hakkinda Stratfor’un yürüttügü bilgi edinme çabasi, gizli kaynaklar, espiyonaja girer mi girmez mi?
Herkes merak ediyor. Niye Stratfor yaptiginda espiyonaj olsun? Insan merak ettigini ögrenmek ister.



YANLIS BIR SEY YAPMADIM


- Hayatiniz nasil etkilendi bu olaylardan?
Hos bir durum degil tabii. Ancak tüm samimiyetimle anlattigim için hiçbir çekincem yok. Türkiye disinda inanin baska hiçbir ülkede mesele bu hale gelmis degil. Itibar kaybettigimi düsünmüyorum.

- Neden ayrildiniz peki TÜSIAD’dan?
Çünkü TÜSIAD’in böyle bir tartismanin içinde olmasini istemedim. Herhangi bir telkin olmadi. Kisisel kararim. Çalistigim kurumun yipratilmasini da istemem.

- Nereden bulastim bu Stratfor’a diyor musunuz?
Böyle bir durumda kaldigim için tabii ki hosnut degilim. Ama çok sey ögrendim. Ve simdi kiyametler kopuyor ama o dönemde saygin ve bilinen bir Amerikan kurulusu olarak benim oraya girmem büyük bir basariydi. Dolayisiyla yanlis oldugunu düsünmüyorum. Bana küresel bir bakis açisi verdi diyebilirim. (Hürriyet)



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı