Tarih: 01.01.2018 00:00

Tutuklanan Akademisyenler için,Demokrasi dersi

Facebook Twitter Linked-in

Tutuklanan Akademisyenler için,Demokrasi dersi

 

Bogaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’in dün fakültede dersi vardi. Ögrencileri ve meslektaslari, ders saatinde topluca sinifa girerek “Hocamizi yalniz birakmiyoruz” mesaji verdiler. Sinifta toplanan 500 kisi, üç akademisyenin bildiriye imza attigi için tutuklanmasina tepki gösterdi.

Güneydogu’daki çatismali sürecin durdurulmasi talebiyle “Bu suça ortak olmayacagiz” isimli bildiriye imza attiklari için “terör örgütü propagandasi” iddiasiyla tutuklanan 3 akademisyen derslerine giremedi. Ögrenciler akademisyenlere cezaevi önünde yapacaklari dersle sahip çikmaya hazirlanirken, tutuklanan Doç. Dr. Kivanç Ersoy’un “Yarin dersim var. Ögrencilerime karsi sorumluluklarim var” savunmasi hakimlik sorgusuna damgasini vurdu. Ersoy “Mimar Sinan Üniversitesi’nde çalisiyorum. Yarin da dersim vardir. Her zaman ifade verebilirim. Ayni zamanda bir baba olarak da 5 yasinda bir çocugum var. Tutuklanmam onun hayatini zorlastiracaktir. Ögrencilerime karsi sorumluluklarim var. Bu dönem tamamlamam gereken dersleri, tez ögrencilerimin egitim hakkini engelleyecektir” dedi.

Rektörden destek 

Ifadeler aliniyor

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosu Bassavci Vekili Irfan Fidan’in yürüttügü sorusturma kapsaminda bildiriye imza atan akademisyenlerin ifadesinin alinmasina baslandi. 10 Mart tarihli basin açiklamasiyla çatismali bölgelerde akademik nöbet tutacagini açiklayan Yard. Doç. Esra Mungan, Doç. Dr. Kivanç Ersoy ve Yard. Doç. Muzaffer Kaya terör örgütü propagandasi yaptiklari gerekçesiyle tutuklandi. Hakimlik tutuklamaya gerekçe olarak “Bu suça ortak olmayacagiz” bildirisinin yayinlanmasinin ardindan akademisyenlerin basin açiklamasi düzenleyerek ayni metni tekrar okuduklari ve metinde geçen hususlari tekrar ettiklerini animsatti.

 

Avrupa’yi bahane etti

Hakimlik, Avrupa ülkelerinde gerçeklestirilen terör eylemlerine karsi gerçeklestirilen operasyonlari tutuklamaya dayanak yaparak, “Bu devletlerin huzur ve güvenligi saglamak, eylemleri gerçeklestiren teröristlere karsi ve hatta teröristlerle çok hafif bir sekilde de olsa baglantilari tespit edilen sahislara karsi her türlü tedbirin alinarak gerektiginde güvenlik güçlerinin silahli bütün tedbirleri aldigini, teröristleri ve baglantili sahislari etkisiz hale getirdiklerinin bilindigini” ifade etti. Öte yandan hakkinda gözalti karari verilen ancak yurtdisinda olan Doç. Dr. Meral Camci da Türkiye’ye girdiginde gözaltina alinarak emniyete götürülecek.

HOCAMA DOKUNMA

“Bu suça ortak olmayacagiz” bildirisine imza attigi için tutuklanan üç akademisyenden biri olan Bogaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan’in dün fakültede dersi vardi. Ögrencileri ve meslektaslari, ders saatinde topluca sinifa girerek, “Hocamizi yalniz birakmiyoruz” mesaji verdiler. Sinifta yaklasik 500 kisi, tutuklama kararina tepki gösterdi. Ögrenciler, “Dersimizi yapmak istiyoruz. Hocamizi istiyoruz” dediler. Mungan’in ders verdigi kürsü, ögrenciler tarafindan isgal edilerek, kürsüye “Baris Kürsüsü” adi verildi, ögrenciler derslere girmedi. Bir çok akademisyen de dersleri boykot etti.

DERSLERI BOYKOT ETTILER

Tutuklanan üç akademisyenden Nisantasi Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya bir süre önce isten çikarilmisti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Matematik Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Kivanç Ersoy ile Bogaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Esra Mungan aktif olarak üniversitede derslerine devam ediyordu. Tutuklulugun ardindan dün ilk olarak Findikli’daki Mimar Sinan Üniversitesi’ne gittik. Ancak kapidaki özel güvenlik sayisinin arttirildigi, olaganüstü güvenlik önlemlerinin alinmasi dikkat çekti. Üniversitelerin giris kapilarinda üç dört özel güvenlik görevlisi beklerken; üniversitenin kendi ögrencileri disinda diger üniversitelerden bile ögrenci içeri alinmadi.

 

Forum düzenlendi

Ardindan Hisarüstü’ndeki Bogaziçi Üniversitesi’ne gidiyoruz. Orada da üniversiteye girisimiz mümkün olmadi. Bogaziçi Üniversitesi’nden bazi ögrenciler, tutuklamalar sonrasi derslere ilgi azaldigi, okulda adeta bir “hayalet üniversite” havasinin estigini ve dersleri boykot ettigini, girmediklerini söylediler. Sabah hocalari Esra Mungan için üniversite içinde yürüyüs yapmak istediklerini anlatan ögrenciler, polis engeli ile karsilastiklarini, üniversitenin çikisinda TOMA’larin bekletildigini ifade etti. Ögrenciler, yürüyüsün ardindan Mungan ve tutuklanan diger akademisyenler için forum düzenledi. Bogaziçi Üniversitesi Edebiyat Bölümü 1. sinif ögrencisi Derya Baris, akademisyenlerin tutuklanmasini “siyasi bir tutuklama” olarak degerlendirdi. Baris “Bu baski Behice Boran’lardan bu yana gelen bir süreç. Sasirtici degil” dedi. Esra Mungan’dan ders alan Baris, hocasini söyle anlatti: “Esra hoca, siyasi kisiliginden ziyade bir bilim insanidir. Bugün burada düzenlenen foruma, apolitik arkadaslarimiz da katildi. Çünkü herkes Esra hocanin bir bilim insani oldugunun farkinda.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —