Tuzla isçileri;sendikalasma,direnis,grev

Tuzla isçileri;sendikalasma,direnis,grev

Tuzla, içinde bulunan fabrikalariyla bir isçi havzasi. Bu nedenle isçi eylemleri, sendikalasma mücadeleleri, direnis ve grevlerle gündeme geliyor.

Tuzla, içinde bulunan fabrikalariyla bir isçi havzasi. Bu nedenle isçi eylemleri, sendikalasma mücadeleleri, direnis ve grevlerle gündeme geliyor. Göç almasi nedeniyle de Türk, Kürt, memleketin her yanindan isçilerin çalistigi bir yer. Bu yüzden Imrali görüsmeleriyle baslayan son süreç de isçilerin gündemi. Barisin konusuldugu bu süreci firsat olarak gören isçiler, gerçek baris için isçilerin ve sendikacilarin ellerinden geleni yapmasi gerektigini söylüyor.

Deri-Is Örgütlenme Uzmani Hasan Ulusan, “Kürt sorunu her sözlesme döneminde karsimiza çikar. Patronlar bu dönemde bölücüler, teröristler diyerek bizleri isçilerle karsi karsiya getirmeye çalisir” dedi.

SGBP SESSIZLIGINI BOZMALI

Kürt sorununun çözümünden ve baristan yana olduklarini ifade eden Ulusan, isçileri baris sürecine katmaya çalistiklarini söyledi. Imrali görüsmelerini ve BDP’nin tutumunu olumlu bulduklarini anlatan Ulusan, “Sendika olarak üzerimize düseni yapmak için tabanimizi bilgilendiriyoruz ve gerçek baris için isçileri bu sürece katmaya çabaliyoruz. Dernekleri, kanaat önderlerini de bu sürece katmamiz gerek. Ama sendikalarin tutumu çok önemli” diye konustu.

Sorunun çözümünde konfederasyonlari da göreve çagiran Ulusan, Sendikal Güç Birligi Platformunun da sessizligini bozarak gereken çabayi gösterecegine inandigini ifade etti.

GERÇEK DEMOKRASI

Cuman Deri Isçisi Seydali Altunisik, kendisinin Çankirili, esinin ise Kürt oldugunu söyledi. Kürt ve Türk isçilerin yilardir ayni fabrikada birlikte çalistiklarini dile getiren Altunisik, barisin tartisildigi bu süreci olumlu buluyor. Altunisik, “Önceden bizler Kürt sorununda daha katiydik ama zaman geçtikçe daha iyi anlasiliyor. Ben Kürtlerin ülkeyi bölmek gibi bir dertlerinin oldugunu düsünmüyorum. Onlar da kardesçe yasamak istiyorlar. Ama haklari verilmeli. Mesela Kürtler ana dilini kullanmalidir. Herkes esit olmali. Bu sorun Kürtlerin sorunu degil Türkiye’nin sorunudur. O yüzden özelikle Türk halkinin bu sürece dahil olmasi gerekir. Bunun için de isçiler gereken çabayi göstermeli” dedi. Türkiye’de sadece Alevilere ve Kürtlere karsi degil, tüm halka ve isçilerin hak ve taleplerine karsi savas açildigina dikkat çeken Altunisik, gerçek demokrasi için herkesin çaba harcamasini istedi.

KAN DURSUN SILAHLAR SUSSUN

Imrali görüsmelerine de deginen Altunisik, isçilerin bu süreci olumlu karsiladigini ve “Kan dursun, silahlar susun da gerekirse görüsmeler yapilsin” denildigini aktardi. Sendikalarin ve isçilerin sürece halen dahil olmadigini ifade eden Altunisik, sendikacilarin koltuk kaygisini birakarak Kürt sorununu anlatmalari halinde isçilerin gereken duyarliligi gösterecegini söyledi.

Emek Partisi’nin çagrisiyla barisi konusmak için 7 Nisandaki isçi toplantisinin ülkedeki en önemli gelismelerden biri oldugunu ifade eden Altunisik, “Toplanti sonuç bildirgesini tüm isçi havzalarina dagitmak gerekir. Bu toplanti basta Anayasa olmak üzere halklarin esit özgür birligini saglamak için daha fazla çalismamiz gerektigini göstermistir” dedi.

INSAN OLAN HERKES

ISMACO direnisindeki isçilerden Cengiz de savasin bitmesini istedigini ancak hükümeti samimi bulmadigini söyledi. Sendikali olduklari için isten atildiklarini ve direnise basladiklarinda “bölücü” olmakla suçlandiklarini aktaran Cengiz, sorunun çözümünü en çok isçilerin istedigini kaydederek  “Insan olan herkes bu konuda çaba harcamali ve sorunun çözümü AKP’nin inisiyatifine birakilmamali” çagrisinda bulundu.


BARISA KARSIYSAN VAY HALINE

Aydinli Cemevi Dedesi Kenan Yildirim: Baris Islam’in ve tüm dinlerin temelinde var. Ama açik ve net söylüyorum din adamlari bugüne kadar hep savastan yana oldu. Her vaaz verdiklerinde ister camide ister kilisede ister cemevinde hep savas dediler. Bu savaslarin bu kadar uzun sürmesinde din adamlarinin büyük payi var. Din adamlari hükümetin isteklerini yerine getiriyor, gerçek ibadetin degil menfaatin pesindeler. Özlellikle Alevilere sesleniyorum: Halen barisa karsiysaniz vay sizin halinize. Barisa, demokrasiye, inanç özgürlügüne en çok Alevi vatandaslarimizin ihtiyaci var. Bu sürecin disinda durmalari bana dogru gelmiyor. Baris için hükümet de üzerine düseni yapmali.
En basta genel af ilan etmeli. Tam demokrasi için herkesin fikrini söylemesine izin verilmeli. Din ve devlet isleri birbirinden ayrilmali.


OTURMAYI BIRAKALIM

Aydinli Mahalle Muhtari Hakki Uzunyayla: Bugüne kadar savas emekçilere çok acilar çektirdi. Açlik, yoksulluk, sefalet yasatti. Bir de insan hayatindan daha önemli ne olabilir? Acilarin son bulmasi için bu süreç önemli. Meclisteki partiler rollerini oynamalidir. Halen geçmisten ders çikarmayan partiler var. Baris süreci tabandan baslamali. Bu sürece valisi, kaymakami, muhtari, dernekleri katilmali. Toplantilar yapmaliyiz. Baris ve halklarin kardesligi için herkes çaba harcamali. Artik yerimizde oturmayi birakmali ve çevresine bu süreci yaymali. Bu firsatlar her zaman ele geçmez.


ELIMIZDEN GELENI YAPACAGIZ

Süleyman Becerikli: AKP’nin açiklamalari halen çok muglak. Ben yillardir bu mahallede oturuyorum insanlar tedirgin. Meclis gereken hassasiyeti göstermis degil. Siyasi partiler madem barista samimiyse, yerel örgütleri ve üyeleri çalisma yürütmeli. Ve herkesi içine alan bir tartisma yürümeli. Hakikaten baris bu ülke için çok önemli. Zarar görmüs, gözyasi dökmüs halkimizin artik herhangi bir samimiyetsizligi kaldiramayacagini düsünüyorum. Barisin kazanilmasi için mahallemizde elimizden geleni yapacagiz.


BARISI ANLATMAK BENIM DE GÖREVIM

Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda çalisan Türk, Kürt kadin isçiler de baristan yana.

ISMACO’da direnen isçilerden Fikriye Akgül, isçilerin örgütlenmesinin önündeki en büyük engelin Kürt sorunu oldugunu dile getirdi. Isçi haklarinin gaspinin ve bütçelerin hep savasin gölgesinde gerçeklestigini vurgulayan Akgül, “Biz kadin isçiler mutlaka gerçek demokrasi ve baris için elimizden geleni yapmaliyiz. Bu firsati isçilerin iyi degerlendirecegini düsünüyorum” dedi. 7 Nisanda yapilan isçilerin barisi tartistigi toplantinin çok önemini belirten Akgül, benzer toplantilarin çogaltilmasini istedi.

BENIM DE GÖREVIM

Metal fabrikasinda çalisan Fatma Avseren, halkin çok aci çektigini dile getirerek “Artik baris olmali” dedi. Baris sürecine karsi çikan CHP ve MHP’yi elestiren Avseren, “Gerçekten anlamiyorum baristan nasil bu kadar rahatsiz olurlar?” diye sordu. Kadinlarin ölüm istemedigini ifade eden Avseren “Baris bunun için olmasa olmazdir. Elimden ne gelir bilmiyorum ama herkese barisi anlatmak benim de görevim” dedi.

BIRLIK OLURSAK...

Isyerinde birlik olarak pek çok sorunu çözdüklerini anlatan Zonguldakli bir kadin isçi, “Ben Kürtler hakkinda bu kadar olumlu düsünen biri degildim ama isyerinde yaptigimiz direniste Kürt arkadaslarimin dayanismasini gördüm ve artik onlarin kendi öz haklarini almalari gerektigini düsünüyorum  Özelikle ana dillerini konusmalari gerek. Umarim artik baris gelir. Bunun için bizlerin fabrikada birlik olmasi gerekir. Biz bunu basarirsak ülkede birlik saglanir” dedi.

DILIMI KONUSMAK ISTIYORUM

Adanali kadin isçi  ise sunlari dile getirdi: “Annemle hastaneye gittim. Annem Türkçe konusamiyor. Agriyan yerlerini Kürtçe anlatmaya çalisiyordu. Çevremizdekiler bize Kürtçe konustugumuz için tepki gösterdiler. Ingilizce konussak bu tepkiyi göstermezlerdi. Kürtlere karsi hep bir ön yargi, hep bir küçümseme var. Ama simdi baris konusuluyor. Ben çok olumlu buluyorum ve her seyden önce özgürce dilimi konusmak istiyorum.” (Istanbul/EVRENSEL)