Tv Karsisinda Yemek Yedirmeyin

Tv Karsisinda Yemek Yedirmeyin

Ayvalidere Anaokulu`nda ögrenci velilerine yönelik seminer veren Saglik Isleri Müdürlügü Psikologlarindan Sibel Akkaya, 3-6 yas arasindaki çocuklara televizyon karsisinda yemek yedirmemelerini tavsiye etti.

Tv Karsisinda Yemek Yedirmeyin

Ayvalidere Anaokulu’nda ögrenci velilerine yönelik seminer veren Saglik Isleri Müdürlügü Psikologlarindan Sibel Akkaya, 3-6 yas arasindaki çocuklara televizyon karsisinda yemek yedirmemelerini tavsiye etti.

 

Esenler Belediyesi Saglik Isleri Müdürlügü,  Ayvalidere Anaokulu’nda ögrenci velilerine yönelik “3-6 yas Anasinifi dönemi gelisim özellikleri ve ilk temel aliskanliklar” konulu seminer düzenledi.

Ayvalidere Anaokulu seminer salonunda gerçeklesen seminerde, Saglik Isleri Müdürlügü Psikologlarindan Sibel Akkaya, ebeveynlerin çocuklarinin gelisim dönemlerini bilerek onlari tanimasinin, çocuklarin daha saglikli bir gelisim göstermeleri açisindan önemli oldugunu söyledi.  

Gelisim çagindaki çocuklarin büyürken psikomotor, bilissel, dil, psikososyal ve psikoseksüel alanlarda gelisim gösterdigini ve bu alanlardan birinde yasina uygun beceriler gösteremeyen çocugun ailesinin mutlaka bir uzmana basvurmasi gerektigini söyleyen Akkaya, böylece problemlerin erkenden kesfedilebilecegini ve ailelerin dogru yönlendirilebilecegini belirtti. Ailelerin çocuklarinin yasina uygun olmayan farkli düzeydeki beklentilerinin, bu istegi yerine getiremeyen çocukta özgüven eksikligine neden olabilecegini söyleyen Akkaya, bunun önüne geçebilmek için ailelerin öncelikle çocuklarinin dönemsel özelliklerini bilmesi gerektigini ifade etti.

TELEVIZYON KARSISINDA YEMEK OLMAZ

Çocuklarin yasamlarinin ilk dönemlerinde kazanmaya basladigi ilk temel aliskanliklarin, çocugun saglikli bir gelisim göstererek saglikli bir yasam düzeni olusturmasini saglayacagini belirten Akkaya, “Yemek yeme, uyku ve tuvalet egitimi gibi alanlari kapsayan ilk temel aliskanliklari saglikli bir sekilde kazanan çocuklar, yasamlarinin devaminda kazanacaklari yeni aliskanliklara uyum saglamakta da zorlanmayacaklardir” diye konustu.

Ebeveynlerin en çok sikinti yasadigi durumlardan biri olan yemek yeme konusunda çocuklari zorlamamalari gerektigini dile getiren Akkaya, aksi halde çocuklarin yemek yemeyi sorun haline getirecegini ve anne çocuk, aile çocuk iletisimini zedelenebilecegini ifade etti. “Çocugu yemek yemesi için zorlamak, ister istemez onda tam tersi bir tepkiye yol açar” diyen Akkaya, “Zorlama ne kadar büyük bir olay haline gelirse çocuk da yemegi o kadar siddetle reddedecektir” dedi.

Ebeveylerin öncelikle birkaç ögün az yemek yemekle çocugun kilo kaybedebilecegi gibi yanlis saplantidan kurtulmasi gerektigini söyleyen Akkaya, söyle konustu:

“ Çocugun tabaginda yiyebilecegi kadar az miktarda, sevdigi türden bir yemegin bulunmasina ve onun tabagiyla ilgilenmemeye hatta bakmamaya özen gösterilmelidir. Istahla yemesi için televizyon karsisinda yemek yedirilmemeli, yedigi takdirde ise ödül ve rüsvetten kaçinmalidir. 2-3 yasindan baslayarak çocugun kendi sandalyesinde, kendi derin tabaginda döke saça da olsa kendi kendine yemek yemesine firsat verilmeli ve bunun için sabir gösterilmelidir.”