Twitter`da neler oluyor?

      Twitter`da neler oluyor?

Gezi Parki olaylari sirasinda Basbakan Erdogan`in ?bas belasi` ilan ettigi Twiiter`da ?temizlik` operasyonu basladi. Aktif olmayan veya sahte kullanicilarin hesaplari silinirken, AKP`ye muhalif bazi aktif hesaplarin askiya alinmasi soru isaretlerine yol a

Gezi Parki olaylari sirasinda Basbakan Erdogan’in ‘bas belasi’ ilan ettigi Twiiter’da ‘temizlik’ operasyonu basladi. Aktif olmayan veya sahte kullanicilarin hesaplari silinirken, AKP’ye muhalif bazi aktif hesaplarin askiya alinmasi soru isaretlerine yol açti.

Twitter’da bir anda takipçi sayilarinda yasanan azalmayla gündeme gelen operasyonda, Twitter aktif olmayan veya sahte hesaplari silmeye basladi. Gerçek Gündem Genel Yayin Yönetmeni Baris Yarkadas, Sosyolog Nese Özgen ve Nûçe Tv’den Baki Gül’ün askiya alinan hesaplari ise Twitter’in AKP’ye muhalif isimlere bir operasyonu mu iddialarini gündeme getirdi. Twitter konu hakkinda su ana kadar bir açiklama yapmadi. Hürriyet’in haberine göre bu operasyon sadece Türkiye’yi kapsamiyor.

‘HÜKÜMET ILE ANLASMA YOK’

Takipçi sayilarinin azalmasiyla ilgili sirket CEO’su Dick Costolo ilk kez açiklama yapti. Costolo, Türkiye hükümetiyle bir anlasma yok dedi. Bir kullanicinin ‘Neden Türkiye hükümetiyle anlasmaya vardiniz?’ yönündeki sorusuna ise Costolo, ‘Böyle bir anlasma yok’ yanitini verdi. Costolo, Türkiye’de farkli siyasal görüslerdeki gruplarin birbirleri hakkinda sahte spam ve ihbar bildiriminde bulundugunu ifade ederek, bu konuyu netlestirmek üzere çalistiklarini da belirtti.

Geçtigimiz günlerde hükümetten bir heyet ABD’ye giderek Twitter yetkilileriyle görüsmeler yapmisti. Ulastirma Bakani Binali Yildirim, Twitter yetkililerinin Türkiye’de ofis açmak istediklerini ancak internet ortaminda yapilan yayinlarin düzenlenmesi ve bu yayinlar yoluyla islenen suçlarla mücadele edilmesi hakkindaki kanunla ilgili kaygilari bulundugunu söylemisti. Yildirim, kanunda degisiklik yapmak yoluyla bu konuda anlasma saglandigini açiklamisti.

YÜZDE 5 KURALI BULUNUYOR

TWITTER hesaplarinin askiya alinmasi için birçok farkli sebep bulunuyor. Hürriyet’in verdigi bilgilere göre, bir algoritma tarafindan tespit edilen yumurta takipçiler, özellikle IP adres kayitlarina göre tek tek bulunuyor. Kapatilan hesaplarin basinda ayni içerigi farkli kisilere yollayan kullanicilar da bulunuyor. ‘Kopyala-yapistir’ yöntemiyle yapilan bu tip paylasimlar Twitter’in söz konusu içerikleri ‘spam’ (istem disi alinan içerik ve mesajlar) olarak tanimlanmasina sebep oluyor. Söz konusu paylasimi yaklasik 10 kez yapanlarin hesaplari kisa bir süre içinde kapatilabiliyor. Bunun yani sira Twitter algoritmasinda ‘yüzde 5’ kurali oldugu da iddia ediliyor. Bu kurala göre takipçi sayisinin yüzde 5’i kadar spam olarak isaretlenmesi, Twitter hesaplarinin kapatilmasina neden oluyor. Örnegin; 100 takipçisi olan bir kullanicinin bes kez spam olarak isaretlenmesi o hesabin kapanmasina neden olabiliyor. Son dönemde özellikle siyasi parti ve olusumlarin karsit görüslerdeki kullanicilara ayni yöntemi kullandigi belirtiliyor.

KAPANAN HESAPLAR NASIL AÇILIR?

ASKIYA alinan hesap sahiplerini uzun bir süreç bekliyor. Söz konusu kullanicilarin support.twitter.com adresinden destek ekibine dertlerini bildirebilecek form doldurmasi gerekiyor. Ancak formun Ingilizce olarak doldurulmasi gerekiyor. Bir algoritmayla askiya alinan hesaplar, Twitter ekibi tarafindan incelenerek yeniden kullanima açilabiliyor. Bu noktada süreci hizlandirmak için kullanicilarin Twitter ayarlarindan ekledikleri uygulamalari kaldirmalari gerekiyor. Kullanicilarin, 2 binden daha fazla takip edilen Twitter abonesi varsa bu sayiyi da düsürmesi gerekiyor. Askiya alinan hesaplarin, 1 ile 10 gün içerisinde geri alinma sansi olabiliyor.

(EVRENSEL MEDYA SERVISI)