Türkiye , Suriye’nin Türk jetini düsürmesi konusunda, ilk ortaya koydugu “Uluslararasi sularda vuruldu” senaryosunu revize ediyor. Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz ve Genelkurmay Sözcüsü Tuggeneral Baki Kavun gibi MIT yetkilileri de ellerinde uçagin füze ile vurulduguna dair bir veri olmadigini açikladi. Suriye ordusu, Ruslardan sagladigi füzelerin sistemini degistirip ‘isi’ ya da ‘radar’ disinda bir ‘takip mekanizmasi’ (lazer gibi) icat etmediyse, tek ihtimal kaliyor. O da uçagin Suriye hava sahasinda uçaksavar ile vuruldugu. Hükümet, Batili gözlemcilerin de altini çizdigi gibi, “Uçagin vurulmasi, nerede vuruldugundan bagimsiz ve önemli bir uluslararasi hukuk ihlalidir” görüsünü öne çikarabilir.
Genelkurmay Baskanligi, uçagin düstügü gün Hava Kuvvetleri Komutanligi’ndan komutanlarla birlikte Basbakan Tayyip Erdogan ’a ve bir gün sonra da Basbakan’la birlikte muhalefet liderlerine verdigi brifinglerde uçagin 13 mil açikta uluslararasi hava sahasinda vuruldugunu belirtmisti. Radar kayitlariyla desteklenen bu bilgi, TRT araciligiyla Türkiye ’ye Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu ’nun “Türk uçagi Suriye’den 13 mil açikta, uluslararasi hava sahasinda vurulmustur” sözleriyle aktarildi. Uçaksavar menzilinin 13 mil olmayacagi gerçegi nedeniyle de Türkiye tezi “Uçak füze ile vuruldu” olarak sekillendi.
Füze izi yok
Türkiye , bir taraftan uçagin uluslararasi hava sahasinda vuruldugunu kanitlamaya çalisirken, diger taraftan da uçagin enkazini bulup vurulus seklini tespit etmeye çalisiyordu. AncakABD ve Britanya gibi müttefikleri Türkiye ’nin “Elinizdeki verileri paylasin” çagrisini karsiliksiz birakti. Öte yandan, Wall Street Journal gazetesine konusan bir ABD ’li yetkili uçagin Suriye hava sahasinda vuruldugunu iddia etti. Rus Disisleri Bakani Sergey Lavrov da ellerinde objektif veriler oldugunu belirterek, bu teorinin dogru oldugunu ima etti. Elinde uçagin füze ile vurulduguna dair radar ya da telsiz kaydi bulunmayanTürkiye , Nautilus Gemisi’nin fotografladigi uçak parçalarinda da füze tezini destekleyecek bulguya rastlayamadi. Ilk önce Savunma Bakani, ardindan da Genelkurmay “Füze izi yok” açiklamasi yapti. “Radar güdümlü füze olsa GES tespit ederdi” iddiasi nedeniyle gözlerin çevrildigi MIT de su ana dek füze izine rastlayamadi.
Gerçege dönüs
Batili diplomatlar, uçak Suriye hava sahasinda vurulsa bile uluslararasi angajman kurallarinin ihlal edilmis olacagina dikkat çekerek, “ Türkiye uçagin nerede vuruldugunu neden öne çikardi anlamadik” derken, hükümette de “Suriye silahsiz, kimligi açik uçagi uyarisiz vurdu. Bu uluslararasi hukuk kurallarinin ihlalidir” görüsü ön plana çikmaya basladi. Görüstügümüz AK Parti yetkilileri, Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Komutanligi’nin ellerindeki bulgulari kendileriyle paylastigini, yapilan yorumlarin da baslangiçta elde edilen veriler üzerinden yapildigini vurguluyor. Öyle anlasiliyor ki uçagin parçalari ortaya çiktikça, nasil düstügü de netlesiyor. Bu nedenle de Bakan Davutoglu’nun ilk gün öne çikardigi “uluslararasi hava sahasinda vuruldu” görüsü, yerini “Suriye, uluslararasi hukuk kurallarini ihlal etmistir” yaklasimina birakiyor.