Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

UEFA Konferans ligi nedir? Türk Futbolunu Nasil Etkileyecek?

UEFA Konferans ligi nedir? Türk Futbolunu Nasil Etkileyecek?

2021-2022 sezonu Avrupa futbolunda köklü degisikliklerin meydana gelecegi bir yil olacak. Bunun baslica faktörü de UEFA Konferans Ligi’nin hayatimiza girmesiyle baslayacak. Peki nedir bu konferans ligi gelin hep beraber bakalim.

Video olarak izlemek için: https://youtu.be/Dv4jRve9qNM

2015 senesinden beri UEFA, Sampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde elenen alt seviyedeki takimlar için üçüncü seviyede bir turnuva düsündügü belirtiyordu. 2018'de turnuvanin ismini geçici olarak Avrupa Ligi iki olacagi söylendi. Çok geçmeden 1 yil sonra, 24 Eylül 2019 tarihinde turnuvanin resmi adi UEFA Konferans Ligi olarak belirlendi. Ilk basta bu turnuvanin 48 takimli olacagi konusulurken; çok fazla takim olacagi için bu sayi 32 takima düstü. Bununla da kalinmadi Avrupa Ligindeki takim sayisi 48’den 32’ye düsürüldü. Ve eskiye nazaran daha az ligden takim katilacagina karar verildi. Peki UEFA neden böyle bir ise kalkisti? Cevabi çok basit: Para.

Sampiyonlar ligi artik bambaska bir platform haline geldi. Reklam anlasmalarindan kazanilan paralar büyüdü. Bu paralar büyüdükçe Avrupa'nin büyük kulüpleri neden parayi baska kulüplerle bölüselim ki diye düsündü. Eskiden Kizilyildiz, Stuea Bükres, Porto, Celtic gibi takimlar sampiyonlar ligini kazanabiliyorken son on sezonda 5 büyük lig disindan sadece ajax sampiyonlar liginde yari final oynayabildi. Bazi sezonlarda çeyrek finallerde bile 5 büyük lig disindan takim yoktu. Avrupa Ligi de bundan nasibini aldi. Son sekiz sezondur Ispanya ve Ingiltere ligleri disindan baska hiçbir takim bu kupayi kazanamadi. Yani bes büyük lig disindaki takimlar daha çok üvey evlat muamelesi gördü. Ve UEFA biz bu atesli taraftarlari nasil dindiririz diye düsünürken. Konferans ligini kurmaya karar verdi. Yani UEFA dedi ki Galatasaray, Cska Moskova, Anderlecht, Dinamo Zagreb, Basel gibi takimlar artik Avrupa’da çok basarili olamayacaklar. Biz orada bir transfere 20 milyon Euro harcayabilecek kulüplerle yolumuza devam edelim. Bu kulüplere de kendi baslarina oynayabilecekleri bir alan açalim. Büyük kulüpler para kazandikça kazansiz, kazandikça harcasin ve daha büyük olduklari bir döngünün içerisine girsin. Bu takimlarda yerel de büyüklüklerini korusun ama hiçbir zaman abilerinin tahtina göz dikmesin sadece onlara oyuncu yetistirebilsin. Kurulan sistemin özeti budur. Artik 5 büyük lig disindan bir takimin bu iki kupayi kazanma ihtimali kalmadigi için daha düsük seviyeli bir organizasyon kurma fikridir bu.

Peki bu organizasyonun içerigi nasil olacak?

Gelecek sezondan itibaren Avrupa Ligi'nin formati degisecek. Bu sezon on iki olan grup sayisi, gelecek sezon sekize düsecek. Gruplarini ikinci tamamlayan takimlar, sampiyonlar liginden gelen grup üçüncüleriyle oynayacak. Bu asamayi geçenler grup birincileriyle oynayacak. Örnek vermek gerekirse; bu sezon sampiyonlar liginde grup üçüncüsü olan Olimpiakos, Avrupa ligine düsmüs ve grup birincisi olan PSV ile eslesmisti.  Artik böyle bir sey mümkün olmayacak. Grup birincileri ilk turu pas geçecek sampiyonlar ligi gruplarindan gelen 8 takim, Avrupa ligi gruplarinda 2. Olmus sekiz takimla eslesecek. Bu turu geçenler grup birincileriyle oynayacak. Son 16 turu böyle baslayacak. Ayni sekilde Avrupa ligi üçüncüleri konferans liginde grup ikincileriyle eslesecek. Turu geçenler grup birincileriyle oynamaya baslayacak. Sampiyonlar ligi formatinda ise bir degisiklik olmayacak.

Türkiye Bu Durumdan Nasil Etkilenecek?

 Avrupa Fatihi Lakapli Galatasaray, Sampiyonlar ligindeki son 24 maçinda 16 maglubiyet, 6 beraberlik, 2 galibiyet aldi, Fenerbahçe 11 yildir sampiyonlar ligine gidemiyor ve bu 11 sezonda Sadece 5 kez Avrupa Ligi'ne gidebildi, Besiktas Avrupa'da oynadigi son 6 sezonda sadece bir kere gruptan çikabildi. Üç büyük kulübümüzde Avrupa Liginde akla gelmeyecek takimlara elendi. Bunun yaninda Avrupa’ya giden diger kulüplerimizde, dise dokunur hiçbir basari elde edemedi. Bu yüzden ülke puanimiz düstükçe düstü. Artik sampiyonlar ligine direkt takim göndermeyecegiz ve Avrupa ligine sadece Türkiye Kupasini kazana takim ön eleme oynamak sartiyla gidebilecek. Artik Avrupa arenasindan silinir hale geliyoruz. Kulüplerimiz son derece vizyonsuz ve sadece birbirlerine laf atip, bugünü kurtarmanin pesindeler. Bir an önce kendimize gelmemiz gerekir. Bu ne Galatasaray ne Besiktas ne de baska bir kulüp meselesi. Biz taraftarlarinda birbirimizi düsman görmeyip kulüplere zarar veren yönetimlere oku çevirmesi gerekir. Beni izlediginiz için tesekkürler. Videolarin devaminin gelmesini istiyorsaniz begenmeyi unutmayin.  

Ozan Onur Gürsoy



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı