Haber/Elmas AYDOGAN
Maltepe Belediyesi, gazeteci-yazar Ugur Mumcu’yu, bombali saldiri sonucu katledilmesinin 29. yilinda düzenledigi bir panelle andi. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Ugur Mumcu’dan Bugüne Türkiye’de Gazetecilik” konulu panelin moderatörlügünü gazeteci-akademisyen Ayberk Can Ertuna yapti. Ugur Mumcu’nun hayati ve gazeteci kimliginin masaya yatirildigi panele konusmaci olarak akademisyen-yazar Doç. Dr. Ceren Sözeri Özdal ve yine akademisyen-yazar Doç. Dr. Tolga Çevikel katildi. Büyük ilgi gören etkinligi Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç’in yani sira, CHP Maltepe Ilçe Baskani Ali Cengiz Erol, CHP Maltepe Ilçe Baskan Yardimcisi Adem Kaya, Kültür ve Sanattan Sorumlu Maltepe Ilçe Baskan Yardimcisi Ali Cengiz Dagdeviren de izledi.
MUMCU YASASAYDI…
Ugur Mumcu’nun yasamasi halinde birçok karanlik iliski ve yolsuzlugu ortaya çikaracagina deginen Ayberk Can Ertuna, “Yasasa 80 yasinda olacak, kalemi ve aydin kisiligiyle ülkemizin yetistirmis oldugu sinirli sayidaki insanlardan biri olacakti. Mobilya dosyasindan rabitaya, yolsuzluklardan Abdi Ipekçi cinayeti ve Papa suikastine, Suudi sermayesinden terör iliskilerine varincaya kadar birçok konuyu aydinlatan Mumcu’nun davasi ne yazik ki aydinlatilamadi. Bombayi araca koydugu belirlenen Oguz Demir halen kayip. Tevhidi Selam Kudüs Ordusu adli bir örgüt üstlendi ama esas isi üstlenenler bilinemiyor” dedi.
“HER GAZETECININ ÖRNEK ALDIGI BIR ISIMDI”
Evrensel gazetesi yazari, akademisyen Ceren Sözeri de “Mumcu, gazetecilik anlaminda birçok genç gazetecinin fikirlerini sekillendiren ve birçok insani gazetecilige çeken bir isimdi. Gazeteci olmamin en önemli nedenlerinden biriydi Ülkemizde Ugur Mumcu ve Abdi Ipekçi gazeteciligi vardi. Ipekçi birçok kaynaktan haberi dogrulatip demokrasi vurgusunu ön plana koyarken, Mumcu da ayni sekliyle ama bilgi ve belgeye dayali arastirmaci bir gazeteciligin altyapisini kurdu” diye konustu.
ÇEVIKER, BASININ BUGÜNKÜ SORUNLARINA DEGINDI
Katilimcilardan Tolga Çevikel ise, Mumcu’nun gazeteciligi büyük bir tutkuyla yaptigini, bazen sayfalarca iddianameleri tekrar tekrar okudugunu hatirlatti. Çeviker sunlari söyledi:
“Medyanin bugünkü sermaye yapisini, basinin ilerleyisini, problemlerini Mumcu o yillardan görmüstü. Bugün birakin haber yapmayi fikir özgürlügü üzerinde bile ciddi baskilar var. Gazetecilik artik çok daha pahali bir is haline geldi. Sermaye yapisi ve gazetelerin kendini döndürememesinden dolayi artik gazeteler muhabir de çalistirmiyor ya da merkezde tutuyor. Bugün 180 ülke arasinda basin özgürlügü açisindan 153. siradayiz. Muhalif basin yok denecek durumda. Ana akim medya ise iyice sindirilmis bir durumda. Bu haliyle ülkede saglikli bir basinin varligindan söz etmek güç ' .
Katilimcilara günün anisina Belediye Baskan Yardimcisi Yahya Han tarafindan hediyeler sunuldu.