Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

UKRAYNA IKIYE BÖLÜNDÜ.

UKRAYNA IKIYE BÖLÜNDÜ.

Türkiye kendi gündemini birakti. Rusya-Ukrayna savasina yöneldi. Âmâ sorunlarimiz bitmedi bu durumda iktidarin isine geldi. Ekonomik kayiplarimiz her geçen gün daha da büyüyor.

Emperyalizm kendi çikarlari için Ukrayna’yi ikiye böldü. Dogu Ukrayna mezhepsel ve kültürel olarak Rusya’ya yakin, bati Ukrayna’da bati kültürüne inancina yakin.

Rusya Ukrayna’nin dogu tarafindaki kendisi için gerekli yerleri ele geçirdi. Rötuslar kaldi. Kiev den Odesa arasindaki hattan kendisi için stratejik ve gerekli yerleri ele geçirdi. Amacina ulasti. Kirimi tamamen geri aldi. Kendine bagli iki tane özerk devletçikte kurdu. Müzakere masasinda da çok önde taleplerinin büyük kismi da simdiden kabul ettirdi bile.

Bu durum ABD ve batininda isine geldi. Ukrayna’nin bati bölümünde kurulacak yeni devlet batiyla daha çabuk entegre olacak. ABD ve NATO’nun hedefinde Rusya devletini zayiflatip çözmek var. ABD ve bati istese Rusya’nin Ukrayna’ya girmesini engelleyebilirdi bilerek engellemedi. Ili tarafi da tahrik edip savastiriyor. Hiç savasmadan tek kursun atmadan büyük bir ekonomik pazara sahip oldu. Rusya’nin etrafinda duvar örmeye devam ediyor. Rusya’nin ekonomik pazari daha da daraldi.

ABD ve bati ülkeleri, askeri güçleri NATO’yla birlikte ekonomik bütün silahlarini kullanarak Rusya’yi zayiflatmayi hedefliyor. Rusya’da karsi hamlelerini yaparak güçlü kalmaya çalisiyor. Ekonomik anlamda bu savastan Türkiye’de çok büyük zarar görüyor. Disa bagimliligin cezasini çekiyoruz.

Türkiye’nin ekonomik olarak çökmesi daha büyük tehlikelere yol açabilir. Bekaa sorunu gündeme gelebilir. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Türkiye’nin parçalanip bölünmesi Ukrayna, Suriye gibi ülkelerin halklarinin yasadigi dramdan çok daha büyük olur.

Ukrayna paylasimin da Rusya istedigini elde etmek üzere. ABD ve batida istedigini almak üzere. Her zaman oldugu emperyalizmin iç çeliskilerinden zararli çikan yine zayif devletler oluyor. Son kurbanda Ukrayna oldu.

Dünyadaki son dönem paylasim savasinda ABD, Avrupa ülkeleri Japonya Rusya’ya karsi birlikte hareket ediyor. Çin ise nötr gözükse de Rusya’ya daha yakin dengelere bakiyor. Türkiye’nin taraflara denge politikasi ne kadar tutarli bilinmez. Çeliskili davranislarimiz umarimim basimiza is açmaz.

Ukrayna’nin bölünüp parçalanmasini görmemek enteresan degil mi. Türkiye’de iktidar ve muhalefet Ukrayna konusunda dogru tespitler yapamadi. NATO’dan Rusya’ya yaptirim isteyen Türkiye bir taraftan arabuluculuk yapmak istemesi ne kadar dogru. Putin bunu nasil degerlendirecek Türkiye’ye ne kadar güvenecek.

Türkiye bu savasla ilgilenirken kendi iç problemlerini çözmek için çalismali. Yag ve seker kisitlamalari basladi. Fiyatlar halkin alim gücünü çok düsürdü. Halk yoksullasti. Bunlari çözemezsek yari feodal yeni sömürge ülkelerin durumuna düseriz. Aklimizi basimiza alalim. Ülkemizi daha zor günle bekliyor.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli