Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

63 ÜLKEDEN KISA FILMLER YARISIP KAZANDI

63 ÜLKEDEN KISA FILMLER YARISIP KAZANDI

Bu yil 6.si gerçeklestirilen ve 'Aile' temasi ile yapilan Uluslararasi Alemlere Rahmet Kisa Film Yarismasi'nin ödülleri, Esenler'de düzenlenen törenle sahiplerine kavustu. 63 ülkeden 574 eserin yer aldigi yarismada 8 en iyi esere topla

Bu yil 6.si gerçeklestirilen Uluslararasi Alemlere Rahmet Kisa Film Yarismasi’nin ödülleri, Esenler Dr. Kadir Topbas Kültür Sanat Merkezi’nde sahiplerini buldu. Kültür ve Turizm Bakanligi’nin destegi, Esenler Belediyesi’nin katkilari, Siyer Vakfi’nin organizasyonu ile gerçeklesen program, sinirli davetlinin katilimi ile maske, mesafe, hijyen kurallarina uyularak gerçeklesti. Program, Hafiz Osman Bostanci’nin Kur’an-i Kerim tilavetiyle basladi. Törene, Kültür Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu ve Siyer Vakfi Kurucusu Muhammed Emin Yildirim da katildi.

ONUR ÖDÜLÜ AHMET ULUÇAY’A ITHAF EDILDI

Açilis konusmasini yarismanin proje koordinatörü Cemil Nazli’nin gerçeklestirdigi programda usta sanatçi Hasan Kaçan, onur konugu olarak merhum yönetmen Ahmet Uluçay’a ithafen yönetmen Nuray Kayacan’a plaket verdi.

BU IS BIR CIHAT

Yarismanin bu yil altinci kez gerçeklestirilmesine ragmen alanda halen isinma turlarinda olduklarini aktaran Siyer Vakfi Kurucusu Muhammed Emin Yildirim, “Ümit ediyorum ki buradaki gayret ve çalismalar, çok güzel hizmetlere vesile olacak. Biz bu hizmeti 6 yildir Siyer Vakfi çatisi altinda yürüttük. Ilk bu yola çiktigimizda ‘Hocam senin ne isin var sinemada’ diyenler vardi. Halen de var. Ama ben bu isin bir cihat olduguna inananlardanim ve gerçekten bu çagda Islam adina bir seyler söylenecekse bu anlamda en güçlü alanlardan birisinin sinema olduguna inaniyorum” diye konustu.

SINEMA RUH DÜNYAMIZIN BIR YANSIMASIDIR

Programda konusan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, sinemanin ruh dünyamizin yansimasi oldugunu belirterek, “Esenler olarak, Hz. Peygamber’e ithaf edilen bir programa ev sahipligi yapmaktan onur duyuyoruz. Bizim medeniyetimizin büyük bir tefekkürü var. Bu tefekkürün tecessüm edilmis haline kültür diyoruz. Tefekkürü olan bir milletin çocuklari olarak, tecessümümüz de kültür-sanattir. Ruh dünyamizdaki yansimalari ekrana yansitabilirsek, gönülden baglar kurabiliriz. Gönülden kurabilecegimiz baglara vesile olan bu programda emegi geçenlere tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

SAGLIK ÇALISANLARI ADINA FIDAN

Göksu konusmasinin ardindan, salgini yasadigimiz bu günlerde büyük fedakârliklariyla takdir toplayan saglik çalisanlarimiz adina Dr. Aytekin Coskun’a  bir sükran plaketi ile yine saglik ordumuz adina dikilen fidanlarin sertifikasi takdim etti.

“Son yüzyilin kültür aktarimindaki en kiymetli araci sinemadir” diyen Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, su sözleri söyledi:

“Kültür, koruyarak yasatilmak üzere, önce tarihi mirasimizi restore etmekle baslar. Ülkemizde binlerce eser korunmaya gayret ediliyor. Buna ‘somut miras’ diyoruz. Bir de somut olmayan miraslarimiz, bizi biz yapan degerlerimiz var. Hayatimizin içine kattigimiz duygularimiz, inançlarimiz ve medeniyetimiz… Bunlari kitaplarda muhafaza ederiz. Iste bu yüzden eski eserler, yazmalar kiymetlidir. Tiyatro ve müzik, bunlarin bizlere aktarilmasini saglayan en kiymetli yöntemlerdir. Bir de ‘yedinci sanat’ sinema var… Son yüzyilin kültür aktarimindaki en kiymetli aracidir. Müzik, tiyatro, edebiyat, kurgu her seyi içinde barindiriyor. Milyonlara çektiklerinizi ulastirabiliyorsunuz. Kültür hayatini gelecek nesillere ve kendi tanitiminizi yapmak üzere en etkili araç sinemadir.”

Demircan, konusmasinin ardindan jüri üyelerine fidan sertifikalarini takdim etti.

63 ÜLKEDEN 574 ESER YARISTI

Bu yil ‘Aile’ temasi ile yapilan yarismada, ulusal ve uluslararasi olmak üzere 2 ayri bölüm, 4 ayri kategoride toplam 8 en iyi esere ödül verildi. 63 ülkeden toplam 574 eser ile en yüksek katilimciya ulastigi yarismaya bu sene  eklenen ‘belgesel’ kategorisi de ayri bir renk katti.

100 BIN TL ÖDÜL DAGITILDI

Prof. Dr. Sükrü Sim, Ayse Sener ve Cihan Aktas’tan olusan jürinin seçimlerine göre “Kurmaca”, “Belgesel”, “Senaryo” ve “Animasyon” kategorilerinde  toplam 100 bin TL ödül dagitildi.

Ödüllü filmler söyle:

Ulusal Bölüm En Iyi Senaryo “Cemre” Nuri Cihan Özdogan

Ulusal Bölüm En Iyi Animasyon Senaryo “Baca” Mehmet Akif Güler

Ulusal Bölüm En Iyi Belgesel “Yeni Bastan” Taha Ovaci

Ulusal Bölüm En Iyi Kurmaca “Yagmur Olup Sehre Düsüyorum” Kasim Ördek

Uluslararasi En iyi Senaryo “Code Name Red Crow” Giorgio Marconi

Uluslararasi En iyi Animasyon “Renaidance” Zhie Yang-Wenjie Wu-han Chen

Uluslararasi En iyi Belgesel “Malekia” Mohammedbagher Shahin

Uluslararasi En iyi Kurmaca “Lunchbox” Demet Derelioglu Aran



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli