Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

`Ülkemizi savunmak için ölmeye haziriz`

`Ülkemizi savunmak için ölmeye haziriz`

Suriyeli piskopos, Suriye`de yasanan savasi anlatiyor. Kendilerine Esad`in degil Suriye disindan gelen militanlarin saldirdigini söyleyen piskopos ?ülkemizi savunmak için ölmeye haziriz? diyor.

Suriyeli piskopos: `Ülkemizi savunmak için ölmeye haziriz`

Suriyeli piskopos, Suriye`de yasanan savasi anlatiyor. Kendilerine Esad`in degil Suriye disindan gelen militanlarin saldirdigini söyleyen piskopos “ülkemizi savunmak için ölmeye haziriz” diyor.

Suriye dogumlu bir Arap olan Ortodoks Kilisesi Piskoposu Luke, Suriye`de yasanan savasi anlatiyor. Sam`in Eski Sehir`inde Maruni Katedrali`nde Russia Today muhabiri Nadezhda Kevorkova`ya konusan Luke, Suriye`de Müslümanlar ve Hristiyanlarin baris içinde yasadigini ve yabanci militanlara karsi ortak bir mücadele verdigini söylüyor.

Katedral, Hristiyan nüfusun yogunlukta oldugu Bam Tuma bölgesinde bulunuyor. Burasi ayni zamanda, 21 Aralik 2012 tarihinde BM ve Arap Birligi Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi`nin Suriye ziyareti sirsinda, muhaliflerin bomba yüklü araçla düzenledigi saldiri sonucu 13 kisinin hayatini kaybettigi yer.

“Suriye halki biziz ve yabancilar bizi öldürüyor”
Arapça konusan ve Müslümanlarin “kardesi” oldugunu söyleyen Luke, “Suriye`de yasananlar Tanri`nin gazabinin bir isareti mi?” sorusuna, “Öyle oldugunu düsünmüyorum. Burada yasanan olaylarin inançla hiçbir ilgisi yok” diyerek cevap veriyor ve sözlerine söyle devam ediyor:

Eger biz yabancilar tarafindan öldürülüyorsak, bu Tanri`nin bize kizgin oldugu anlamina gelmiyor. Bu kutsal ülkede insanlar Tanri`ya inaniyor ve onlar bu yüzden bizi yok etmek istiyor. Bu savas, Suriye`nin disindan baslatildi. Saldiri altinda olan bütün Suriye halki. Bu insanlar Suriye halkinin çikarlarini gözettigini söylüyor ama bu dogru degil. Suriye halki biziz ve onlar bizim ülkemize disaridan gönderildiler.

“Insanlar kiliselerden daha önemli”
Militanlarin Ortodoks Kiliselerini hedef alip almadigiyla ilgili bir soru üzerine “Onlar insanlari öldürüyor. Insan hayati umurlarinda degil. Ve bu, kiliselerden ve katedrallerden daha önemli. Çünkü, eger insanlar yoksa katedrallere de ihtiyaç yok” diyen Suriyeli piskopos, muhaliflerin, Harasta, Arbin, Zabadani, Dera, Halep ve Sam çevresindeki birçok kiliseye ve Hristiyan Suriyelilere saldirdigina tanik oldugunu belirtiyor.

Muhaliflerin saldirilari sonucunda Rakka`daki katedralin çok ciddi hasar gördügünü, buradaki rahiplerin iskenceden geçirilerek öldürüldügünü söyleyen Luke, su anda iki rahibi kurtarmaya çalistiklarini ifade etti.

“Müslümanlar bizi koruyor”
Suriye Ordusu`nda farkli topluluklardan insanlar oldugunu ve bunlarin sadece bir ülkenin vatandasi olduguna dikkat çeken Luke, genç Müslümanlarin içinde bulunduklari katedral ve diger kiliselerin bulundugu bölgeleri korudugunu kaydetti.

“Ülkemizi savunmak için ölmeye haziriz”
Militanlar arasinda Hristiyan olmadigini ancak merkezi Istanbul`da olan Suriye Ulusal Konseyi`nde (SUKO) iki Hristiyan oldugunu söyleyen Suriyeli din adami, bu kisilerin ahlak ve vicdandan yoksun oldugunu kaydetti. Luke`un bahsettigi bu kisiler ise biri SUKO Baskani George Sabra ve digeri Misel Kilo.

“Bunlar Hristiyan mahallelerinde ates açan ve rahipleri öldüren militanlarin liderleri diyen” Luke, “Bizim genç neslimiz ve Müslümanlar birlikte savasiyor. Ülkemizi ve halkimizi savunmak için ölmeye haziriz” diyerek sözlerine devam ediyor.

“Müslümanlarla esit haklara sahibiz”
Suriye`de Müslümanlar ve Hristiyanlarin ibadet hakki da dahil olmak üzere esit haklara sahip oldugunu ve baris içinde yasayabildiklerini vurgulayan Luke, Suriye`nin her yerinde ibadet edebildiklerini ifade ediyor.

(soL- Dis Haberler)

 



  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli