Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ülkenin her kösesinden ’Yasasin 1 Mayis’ sesi yükseldi

Ülkenin her kösesinden ’Yasasin 1 Mayis’ sesi yükseldi

1 Mayis Isçi Bayrami, bu yil da koronavirüs salgini gölgesinde kutlaniyor. Emek örgütleri ve emekçiler, memleketin dört bir yaninda alanlar ve is yerlerinde 1 Mayis’i kutladi.

Emekçiler, 2020’nin ardindan bu yilki 1 Mayis’i da koronavirüs salgini gölgesinde kutluyor. Bu aksam baslayacak 18 günlük ‘tam kapanma’ öncesinde emek örgütleri ve isçiler, yurdun dört bir yanindaki meydanlarda ve is yerlerinde 1 Mayis açiklamalari gerçeklestirdi.

ISTANBUL’DA 1977’DE YITIRILENLER ANILDI

Istanbul'da 1 Mayis 1977'de hayatini kaybedenler Kazanci Yokusu'na birakilan karanfillerle alindi. Basin açiklamasinda isçilerin talepleri siralandi.

ANKARA’DA MÜDAHALE

Ankara’da 1 Mayis açiklamasina polis müdahale etti. SOL Parti, “Dagilma sirasinda, sivil bir polis ‘amirim karistirayim mi’ dedikten sonra; onlarca sivil polis Parti kortejimizin içine girerek küfürlerle saldirmaya basladi. Sivil polislerin provokasyonunun ardindan çevik kuvvet gaz, plastik mermiyle Parti üyelerimizi dogrudan hedef aldi” açiklamasi yapti. Müdahale sirasinda yaralananlar oldu.

IZMIR’DE POLIS, GEORGE FLOYD’U ÖLDÜREN ABD’LI POLISE ÖZENDI!

Izmir’de 1 Mayis açiklamasina polis müdahale etmesiyle 3 kisi gözaltina alindi. Gözalti esnasinda polis bir eylemcinin boynuna, ABD’de siyah yurttas George Floyd’un ölümüne sebep olunan biçimde bastirdi. Sendika yöneticilerinin araya girmesiyle gözaltina alinanlar kisiler serbest birakildi.

RABZON

Trabzon’da Emek ve Demokrasi Güçleri, Trabzon Atatürk Alani’nda düzenledikleri açiklamayla 1 Mayis’i kutladi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870316-1.

HOPA

Hopa'da 1 mayis Metin Lokumcu meydaninda KESK, TÜM EMEKLI SEN, Sol Parti, Emek Partisi, HDP gibi sendikalar ve siyasal partilerin katilimiyla yapilan basin açiklamasiyla kutlandi. Basin açiklamasi Egitim-Sen Baskani Zeliha Yildirim tarafindan okundu. Basin açiklamasinda müzik yayini yapildi, temel talepleri içeren sloganlar atildi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870317-1.

Haber ve Fotograf: Evrensel

ANTALYA

Antalya’da 1 Mayis kutlamasinda, DISK Akdeniz Bölge Baskani Vedat Küçük tarafindan okunan basin açiklamasinda, “Bugün Türkiye’nin dört bir yaninda 1 Mayis Birlik Mücadele ve Dayanisma Günü için yan yanayiz. Yasaklara ragmen, baskilara ragmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayis her yer 1 Mayis diyoruz” denildi.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“2020 1 Mayis’inda ifade ettigimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadir. Bu düzen yasami ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüsmüstür. Felakete dönen bu düzen, baskilarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kiskirtilan irkçilik ve ayrimcilikla, toplumsal cinsiyet esitsizligiyle, kisacasi zulümle ayakta tutulmak istenmektedir.

Bu felakete son vermek, insanlik için yeni bir baslangiç yapmak, esitligin, özgürlügün, adaletin, demokrasinin egemen oldugu, kardesçe, baris içerisinde yasayacagimiz yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir.”

“Saglikli, güvenceli ve insanca yasama hakkimiz için yan yanayiz. Umutlarimiz büyütmek için bugün Türkiye’nin dört bir yaninda mücadelemizle yan yanayiz” denilen açiklamada, emekçilerin talepleri söyle siralandi:

-Herkese asi, herkese gelir destegi saglansin, acil ve zorunlu isler disinda 4 hafta çarklar durdurulsun!

-Çalisirken hastalanan emekçiler için COVID-19 is kazasi ve meslek hastaligi olarak kabul edilsin!

-Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

-Issizlik Sigortasi Fonu kaynaklari patronlara degil isçilere ve issizlere destek için kullanilsin!

-Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sifirlansin!

-Issizlige karsi kamu istihdami artirilsin, hukuksuz biçimde isten çikarilan kamu emekçileri islerine iade edilsin, çalisma süreleri azaltilsin.

-Doga katili projelere, Kanal Istanbul’a, betona, savasa, silahlanmaya, sermayeye degil asiya ve sosyal desteklere ayrilsin.

-Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alinsin! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, dogalgaz, iletisim faturalarinda dolayli vergiler sifirlansin, fatura borçlari faizsiz ertelensin.

-Örgütlenme, özgür toplu sözlesme ve grev hakki önündeki tüm engeller kaldirilsin!

-Istanbul Sözlesmesi ve 6284 sayili yasa etkin sekilde uygulansin, Uluslararasi Çalisma Örgütü’nün Isyerinde Siddete Karsi 190 sayili sözlesmesi onaylansin!

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870318-1.

ADANA'DA 1 MAYIS, GAR ÖNÜNDE KUTLANDI

Adana Emek Platformu DISK, KESK,TMMOB, ATO ve Adana Barosu pandemi kosullari bahane edilmesi sebebiyle gününden önce kutlandi.

Yogun güvenlik önlemlerinin alindigi Adana Gar önünde bir araya gelen vatandaslar emniyet güçleri tarafindan üzerleri aranilarak alana alindi.

Eyleme siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri yöneticileri, Adana CHP Milletvekili Müzeyyen Sevki ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimogullar destek verdi.

Kurumlar adina açiklamayi DISK Çukurova Bölge Temsilcisi Yasar Gündogdu okudu.

Gündogdu, “Bugün Türkiye’nin dört bir yaninda 1 Mayis Birlik Mücadele ve Dayanisma Günü için yan yanayiz. Yasaklara ragmen, baskilara ragmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayis her yer 1 Mayis diye haykiriyoruz” dedi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870319-1.

TRAKYA'DA 1 MAYIS

Trakya'da 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alinarak kutlandi. 1 Mayis'in "Tam kapanma" sürecine denk gelmesinden dolayi Edirne, Kirklareli ve Tekirdag'da bugün kutlama programi düzenlendi. Kirklareli'ndeki etkinlik, Emek Platformu tarafindan Kültür Anit Parki'nda gerçeklestirildi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870324-1.

DIDIM

Didim’de 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü salgin yasaklarindan dolayi erken kutlandi. Didim Demokrasi Platformu bilesenleri Didim Kaymakamligi’nin araç konvoyuna izin vermemesi üzerine Cumhuriyet Kent Meydani’nda basin açiklamasi düzenledi.

1 Mayis'ta ve emek mücadelesinde hayatini kaybedenlerin anisina yapilan bir dakikalik saygi durusundan sonra Egitim Sen Didim Temsilcisi Belkis Kahraman ve Genel Is Sendikasi Isyeri Temsilcisi Asli Oflaz Kaya birlikte açiklama yapti. Açiklamaya Didim Belediye Baskani Deniz Atabay ve “Dereler Özgür Aksin Platformu” avukati Remzi Kazmaz da katildi.

1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlamasi mesafe kuralina uyularak çekilen halaylarla sona erdi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870363-1.

ANTEP

AKP'nin 1 Mayis kutlamalarina yasak getirmesi nedeniyle bugün basin açiklamasi yapildi. DISK, KESK, TÜRK-IS'e bagli TÜMTIS ve bazi partilerin katilimiyla yapilan basin açiklamasinda baski ve yasaklar elestirildi. Kirkayak Parki'ndaki konusmalarin yapilacagi platforma "yüksek olmayacak" diye izin verilmedi.

Açiklamaya SOL Parti olmak üzere birçok parti ve meslek örgütü katildi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870417-1.

DENIZLI: "ÇÜRÜMÜS DÜZENE KARSI YAN YANAYIZ"

Denizli’de tüm engelleme çalismalarina ragmen, sinirli sayida kisinin katilimiyla 1 Mayis Isçi Bayrami kutlandi. Çinar Meydani’nda yapilan açiklamaya siyasi partiler, meslek odalari ve sendikalar katildi. Çürümüs düzene karsi yeni bir düzen için, yeni bir baslangiç için yan yana olduklarini söyleyen BES Denizli Sube Baskani Yusuf Yurdakul, “Dünya kapitalist sisteminin yarattigi esitsizliklerin agir sonuçlarini her gün yasiyoruz. Saglik hizmetlerinin ve güncel olarak da COVID-19 asisinin bir ticari meta haline gelmesinin bedelini insanlik agir biçimde ödüyor” dedi.

Çarklarin durmasi çagrisinda bulunan Yurdakul, söyle söyledi: “Tam kapanma diye sunduklari önlem paketinde de isçi sinifinin ve halkin sagligini ve gelirini degil sermayenin çikarlarini korumaya çalisiyorlar. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz: Çalisanlar hastalanmaya, çalismayanlar da açliga mahkûm ediliyor. Açik alanlarda nefes almamiz yasaklanip kapali ortamlarda çalismaya zorlaniyoruz. Sadece sagligimiz degil; isimiz, asimiz ve geçimimiz de tehdit altinda. Evimize gelen faturalar kabariyor, çarsi pazar alisverisi her gün bir öncekinden daha pahali oluyor. Uzaktan çalisma gibi esnek çalisma biçimleriyle güvencesizlik yayginlasiyor.”

Türkiye’nin dört bir yaninda emekçilerin yan yana olduklarina vurgu yapan Yurdakul, emekçilerin taleplerini su sekilde siraladi:

• "Herkese asi, herkese gelir destegi saglansin, acil ve zorunlu isler disinda 4 hafta çarklar durdurulsun!

• Çalisirken hastalanan emekçiler için COVID-19 is kazasi ve meslek hastaligi olarak kabul edilsin!

• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

• Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sifirlansin!"

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870433-1.

BODRUM

Bodrum Egitim Sen balkonunda bir araya gelen BES, SES, Kültür Sanat Sen, Tarim Orkam Sen ve Egitim-Sen temsilcileri burada 1 Mayis ile ilgili basin açiklamasi gerçeklestirdi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870434-1.

 

USAK

Usak Kent Meydani'nda bir araya gelen SOL Parti Usak Il Örgütü, CHP Usak Il Baskanligi, Egitim Sen, Egitim Is ve Seker-Is Usak Subeleri 1 Mayis Isçi Bayramini kutladi. Eylemde "Desteksiz kapanma olmaz" ve "Asi nerede?" sloganlari atildi.

1 Mayis Isçi ve Emekçi Bayrami Kusadasi'nda Egitim Sen Kusadasi Temsilciligi tarafindan da kutlandi.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870441-1.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870442-1.
Kusadasi

FETHIYE

Fethiye’de Emek ve Demokrasi Güçleri de, Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi önünde 1 Mayis ile ilgili basin açiklamasi yaptilar.

emekciler-pandemiye-ragmen-alanlarda-memleketin-her-kosesinden-yasasin-1-mayis-sesi-yukseldi-870446-1.
Fethiye

DENIZLI: ÇÜRÜMÜS DÜZENE KARSI YAN YANAYIZ

Denizli’de 1 Mayis Isçi Bayrami erken kutlandi. Emekçilerin bir araya gelerek yaptigi açiklamada, çürümüs düzene karsi yeni bir baslangiç çagrisi yapildi.

Denizli’de tüm engelleme çalismalarina ragmen, sinirli sayida kisinin katilimiyla 1 Mayis Isçi Bayrami kutlandi. Çinar Meydani’nda yapilan açiklamaya siyasi partiler, meslek odalari ve sendikalar katildi. Çürümüs düzene karsi yeni bir düzen için, yeni bir baslangiç için yan yana olduklarini söyleyen BES Denizli Sube Baskani Yusuf Yurdakul, “Dünya kapitalist sisteminin yarattigi esitsizliklerin agir sonuçlarini her gün yasiyoruz. Saglik hizmetlerinin ve güncel olarak da COVID-19 asisinin bir ticari meta haline gelmesinin bedelini insanlik agir biçimde ödüyor” dedi.

Çarklarin durmasi çagrisinda bulunan Yurdakul, söyle söyledi: “Tam kapanma diye sunduklari önlem paketinde de isçi sinifinin ve halkin sagligini ve gelirini degil sermayenin çikarlarini korumaya çalisiyorlar. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz: Çalisanlar hastalanmaya, çalismayanlar da açliga mahkûm ediliyor. Açik alanlarda nefes almamiz yasaklanip kapali ortamlarda çalismaya zorlaniyoruz. Sadece sagligimiz degil; isimiz, asimiz ve geçimimiz de tehdit altinda. Evimize gelen faturalar kabariyor, çarsi pazar alisverisi her gün bir öncekinden daha pahali oluyor. Uzaktan çalisma gibi esnek çalisma biçimleriyle güvencesizlik yayginlasiyor.”

Türkiye’nin dört bir yaninda emekçilerin yan yana olduklarina vurgu yapan Yurdakul, emekçilerin taleplerini su sekilde siraladi:

• Herkese asi, herkese gelir destegi saglansin, acil ve zorunlu isler disinda 4 hafta çarklar durdurulsun!

• Çalisirken hastalanan emekçiler için COVID-19 is kazasi ve meslek hastaligi olarak kabul edilsin!

• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

• Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sifirlansin!



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli