Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Üniversiteler parali oluyor

Üniversiteler parali oluyor

Harçlari kaldiran hükümet, `ücret` adi altinda ögrenciden çok daha fazla para alacak

Cumhuriyet/Ankara Bürosu- YÖK’ün MilliEgitim Bakanligi’na sundugu Yüksekögretim Yasa Taslagi’nda, hükümetin agustos ayinda kaldirdigi harçlar“ögrenim ücreti” adi altinda geri getiriliyor.Üniversitelerin finansmani devlet ve ögrencitarafindan saglanacak. Köklü üniversitelerde kurulacak üniversite konseyleri, Bakanlar Kurulu’nun belirleyecegi ücreti katlayarak artirabilecek. Taslakla, Yüksekögretim Denetleme Kurulu lagvedilirken yerine denetim islerini yapacak daire baskanligi kurulacak. YÖK’ün Yüksekögrenim Yasa Taslagi önerisinde yer alan çok tartisilacak düzenlemeler söyle:

Harçlar yeniden: Agustos 2012’de Bakanlar Kurulu karari ile kaldirilan ve “harç” olarak adlandirilan ögrenci katki paylari ve ikinci ögretimögrencilerinin ödedigi ücretleri yine Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenecek ve genel yeni bir kavramla “ögrenci ücretleri” olarak tanimlanacak. Üniversite konseyleri, Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenen ögrenci ücretlerini katlayarak artirma yetkisiyle donatilacak. YÖK, konseylerin artirma oranini ise MEB’e birakti.

Denetimsiz El Ezher: YÖK’ün Kasim 2012’de tartismaya açtigi ilk metinde, Türkiye’de kurulacak yabanci üniversitelerin kendi egitimprogramlari ile hizmet verebilmesi için YÖK’ün belirledigi kosullara uymasi gerektigi hükmü getirilmisti. Ancak MEB’e sunulan yeni öneride söz konusu hüküm yerine “Yabanci yüksekögretim kurumlari kendi ülkelerinin mevzuatina tabidir” ifadeleri konuldu. Böylece, Misir’daki seriat üniversitesi El Ezher’in Türkiye’de sube açmasina izin verilmesi olarak elestirilen yeni yüksekögretim kurumu türü, YÖK tarafindan denetlenemeyerek kendi içinde tamamen bagimsiz olacak.

Kamuda türban kapisi: Önerinin yasalasmasi durumunda kamu çalisanlarinin kamu kurumlarinda türban takabilmesi serbest olacak. Kamu çalisani olan ögretim üyeleri kilik-kiyafet tercihi hakki ve hürriyetinesahip olacak.

Atatürk üniversiteden silinecek: Kasim 2012 önerisinin kamuoyu ile paylasilmasi birlikte elestirilen, yüksekögretimin amaçlarindanögrencilerin “Atatürk inkilaplari ve ilkeleri dogrultusunda Atatürk milliyetçiligine bagli” olarak yetistirmekten vazgeçilecek. Lisans 1.sinifta “zorunlu YÖK dersi” adi altinda okutulan “Atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi ile Türk dili” dersleri müfredatta yer almayacak.



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı