Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Üniversiteye giriste AOBP esas alinacak!

Üniversiteye giriste AOBP esas alinacak!

YÖK`ün talimatiyla ÖSYM, adaylari yüksekögretime yerlestirirken okullarin degil, bireysel basarinin öne çikarildigi ?Orta Ögretim Basari Puani?na göre hesaplama yapti. Danistay ise eski sistemin uygulanmasini istedi

Danistay, üniversiteye yerlestirmelerde eskisi gibi, okul basari ortalamasina dayali olarak belirlenen AOBP’nin (Agirlikli Ortaögretim Basari Puani) uygulanacagini bildirdi.ÖSYM, 2012-ÖSYS kilavuzunu, sadece farkli katsayi uygulamasini kaldiran YÖK kararini esas alarak yilin basinda yayinlamisti. Bu kilavuzda, yerlestirme puanlarinin hesaplanmasinda AOBP’nin esas alacagi yaziyordu.

Ancak nisan ayinda yasalasan ve ‘4+4+4’ olarak kamuoyunda bilinen düzenlemenin içinde yer alan bir degisiklikle AOBP uygulamasina son verilmis, OBP’nin hesaplamalarda esas alinacagi hükme baglanmisti. Bu düzenleme Danistay’a dava konusu yapildi. Danistay açilan dava kapsaminda konuyu incelerken, Meclis’in tatili girmesine yakin yasalayan bir düzenlemeyle AOBP uygulamasina dönüs saglanmisti. Hesaplamalarda OBP uygulanmayacagi ifade edilmisti. Konu incelemesinde olan Danistay, son yasal düzenlemeyi dikkate alarak dün açikladigi kararinda OBP’nin uygulamasina son verildigini, hesaplamada AOBP’ye dönüs olduguna karar verdi. 

Bu düzenleme OBP’yi dikkate alarak yerlestirme puanlarini kisa bir süre sonra açiklamasi beklenen ÖSYM’yi zor durumda birakti. ÖSYM tüm hesaplamalari çöpe atarak AOBP üzerinden yeni bir hesaplama yapacak dolayisiyla açiklama gecikmis olacak.



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu