Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Üreticilerin mavi Kapak Toplatma Oyunu

Üreticilerin mavi Kapak Toplatma Oyunu

Hayirsever Duygularimiz Böyle Oyuna Getirildi. Bu oyunu Bilmesi gereken çevre bakanligi üç yildir neden susuyor anlamak mümkün degil

 Üreticilerin mavi Kapak Toplatma Oyunu

Üç yildir çilgin gibi mavi kapak toplayan çoluk çocuk, yasli genç vatandaslarimiz Binlerce kapak karsiliginda alinacak bir tekerlikli sandalye ile bir özürlüyü sevindiriyordu. 

Aslinda Özürlü vatandaslarimiza tekerli sandalye temin etmek öncelikle belediyelerimiz ve Kaymakamliklarimizin Yardim vakfinin görevi olmasina ragmen, Mülkü, Maasi olup parasi olmayanlara özürlü arabasi verilmiyormus, Mavi kapak toplayanlar bunlar için kapak topluyor.

Kimileride ne ise yarayacagini bilmeden toplayanlara yardim ediyordu, Isin içinde hayir varya!

Lakin isin gerçegi böyle degilmis, Konu hakkinda açiklama yapan Av.A.Erdem Akyüz bu yöntemle Devletimizin nasil kandirildigini ortaya koydu.

Üç yildir Belediyelerin Üniversitelerin, Birçok kamu kurulusunun kapak toplama organziesi yapmis olmasi asrin mizahi olacak cinsten.

Sagliga, Çevreye zararli pet türü ambalaj maddeleri saticilari tarafindan geri toplanim, hukuki prosüdürü geregi yok edilmeleri gerekiyormus, Üreticiler bu geri dönüsüm maddesini degistirterek, sadece kapak olmasini saglamislar. Kapaklari toplamanin zahmetinden kurtulmak için ise bu özürlü arabasi oyununu sahnelemisler.

Medyada yer bulan haber böyle:

Rezillik...

MAVI KAPAK !...

Doga ve insanlara çok zararli olan pet siseler toplanmiyor da, neden kapaklari toplaniyordu.

Bu mavi kapaklar çok mu kiymetli idi.

Hayir.

Pet sise üreticileri, ürettikleri bu zararli maddeyi toplamak ve dönüstürmekle yükümlü idiler.

Ama bunlari toplamak, biriktirmek ve dönüstürmek hem masrafli hem de zordu.

Bu kadar zahmete girmektense, bürokrat ve politikacilarla kol kola girdiler ve bir çare buldular.

Pet sise kapagini toplayan, ayni miktar siseyi toplamis sayilacakti. Öyle ya, ellerinde kapak olduguna göre, elbette sisesi de vardi !.

Peki bu kapaklar kime toplatilacakti.

Burada ikinci bir oyun devreye girdi. 500 kilo kapak getirilmesi halinde, özürlülere bir adet tekerlekli iskemle verilecekti.

Böylece hayirsever halkimiz, kandirilarak çöpçü gibi kullanildi.

Tekerlekli iskemlede payimiz olsun diye düsünen insanlar; ceplerine, çantalarina, ev ve is yerlerine doldurduklari mavi kapaklari, daha büyük toplama ünitelerine attilar. Kapaklar buradan üreticiye gitti. Üretici bu kapaklari “Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na” göstererek, ayni miktar pet sise topladigini beyan etti. Hem cezadan kurtuldu, hem de tesekkür aldi.

Oysa tek bir sise bile toplanmamisti.

Denizler, göller, akarsular, yollar, parklar, bahçeler pet siseler ile dolmustu ama agizlarinda tek bir kapak yoktu.

Üretici, fabrikatör-akilli is adami, çakma piyasadan aldigi en ucuz ve saglik için zararli birkaç tekerlekli iskemleyi, basin huzurunda vererek bir övgü de buradan aldi.

Pek çok kisi, kullanildiklari için üzgündü. Üstelik bu kullanilmaya özürlüler de alet edildikleri için iki defa üzgündüler. Bu sekilde bir kullanilmaya araç olarak kullanilan bürokrat ve siyasiler hakkinda hiçbir islem yapilmadigi için bir kez daha üzgündüler. Kimbilir, nerede ve kaç defa daha kullanildiklarini, aldatildiklarini düsündükleri için de kizgindilar.

Ama bir kesim daha vardi ki, yazilanlari ciddiye almiyor, inanmiyor ve eski görüslerinde direniyorlardi. Bu kisiler ya çok “iyi niyetli” ya da “niyetsiz”diler.

Iste bu yazi onlar için yazildi;

Eski yönetmelik yürürlükten kaldirilarak, 24.8.2011 gün 28035 sayili Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayinlandi.

Adi “Ambalaj Atiklarinin Kontrolü Yönetmeligi” idi.

Yeni yönetmeligin 4. maddesinde “nelerin ambalaj ve nelerin ambalaj atigi” oldugunun “Ek.1 sayili cetvelde” gösterilecegi yazili idi.

“Ambalaj Tanimina Iliskin Örnekler” baslikli Ek:1 sayili cetvelin, 1. maddesinde “Ambalaj ve atik olarak kabul edilen maddeler” sayilmisti.

Bunlarin arasinda aynen su madde vardi : “Su, maden suyu, meyve suyu, sampuan, deterjan ve benzeri ambalajlarin kapaklari”

Yani yalnizca “kapak” ibaresi vardi, kapagin ucunda oldugu siselerin ismi geçmiyordu, yönetmelikten çikarilmisti.

ve “kapak toplamak” yeterli idi.

Iste böyle yönetiliyor, böyle kandiriyorduk.

Av.A.Erdem Akyüz

Hukukun Egemenligi Dernegi

Genel Baskani

ILGILI RESMI GAZETE TEBLIGINE BAKMAK IÇIN TIKLAYINIZ

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli