USTA “Belediye Baskanimizin bu ilkelerin çok uzaginda kaldigini gördük”
Esenler Belediye Meclisi’nin 5. Seçim Yili 3. Dönem Meclisi Nisan ayi toplantilarinin ikinci birlesiminde Esenler Belediyesi’nin 2015 yilini kapsayan Yillik Faaliyet Raporu görüsmelerinde CHP Meclis Grup sözcüsü Mustafa Usta “belediye baskanimiz Verimlilik, hesap verebilirlik, seffaflik, katilimcilik, sorun çözücü, adalet ve bilgiye dayanma olarak bahsetmisti. bu ilkelerin çok uzaginda kaldigini gördük” dedi.
2015 Yili faaliyet raporu ile ilgili görüslerimi sizlerle paylasmis olmak için söz almis bulunmaktayim. Faaliyet raporunun hazirlanmasinda emegi geçen Belediyemiz emekçilerine tesekkür ederim.
2014 faaliyet raporlari görüsülürken Belediye Baskanimiz Sayin Mehmet Tevfik Göksu 7 adet çalisma ilkesinden bahsetmistir.
Bunlar; Verimlilik, hesap verebilirlik, seffaflik, katilimcilik, sorun çözücü, adalet ve bilgiye dayanma olarak bahsetmistir. Biz Belediye ye bu bahsettigimiz 7 temel ilke ile yönetiyoruz diye dile getirmisti.
Geçtigimiz bir yil içerisinde Belediye Baskanimizin bu ilkelerin çok uzaginda kaldigini gördük. Belediye Meclisi ihtisas komisyonlarinda, özellikle denetim komisyonlari olusumunda CHP Meclis üyelerinin olmamasi bu yedi ilkenizle çelismektedir.
Faaliyet Raporunu inceledigimizde;
Vadesi geçmis, ertelenmis vergi ve SGK borçlari 16.634.857 TL ‘dir. Neden zamaninda ödenmemistir?
Uzun vadeli Banka kredi borçlari 62.029.027 TL ‘dir. Hangi yatirimlar için bu borçlanma yapilmistir?
Geçmis yillar zararinda görünen 34.836,000 TL ‘lik harcama nedir? Hangi geçmis yillari ve zararin nereden kaynaklandigini söylemelisiniz.
2015 yilinda Esenler Belediyesinin 8.300.00 TL faiz ödedigini görüyoruz. Yani Esenler Belediyesi faiz ödeyen ödedigini itiraf eden Belediyedir.
Tahmini bütçede toplanacak bagislarin gerçeklesme orani %2’dir. Yani 16.000.000 TL bagis toplanacagi öngörülmüstür. Ama toplanan miktar 320.000,00 TL’dir. Bu bagislari kimlerin yapacagini düsünüyordun da gerçeklesmedi?
Idareye Iliskin Bilgiler Bölümünde
Yesil alan olan 1077 parselde Et lokantasi oldugunu söylüyorsunuz. Bu Et lokantasi kim tarafindan, hangi usulde, aylik ya da yillik ne kadar ücret karsiliginda isletilmektedir? Defalarca sormamiza ragmen bizlerden gizliyorsunuz. Ayni sekilde Esenler Kültür Merkezinin bulundugu yerde bulunan Kafe ve Restoran kim tarafindan hangi usul ve bedel karsiliginda isletilmektedir?
Yine Kaymakamlik Lojmanindan bahsediyorsunuz. Bu lojmana kira bedeli olarak Belediyemiz ne kadar ücret ödemektedir? Kaymakamligin kirasinin Belediyemiz tarafindan ödenmesinin yasal dayanagi nedir? Kaymakamligin lojman ya da lojman kirasi anlaminda herhangi bir ödenegi yok mudur?
Yine faaliyet raporlarinda Ögretmen evi dediginiz yer Ibrahim Turhan Lisesinin bahçesine yaptiginiz kaçak bina ise bilesiniz ki orasi egitim alanidir. Kaymakamligin böyle bir talebinin orayi yasal hale getirmeyecegini en az bizim kadar sizlerde biliyorsunuz. O konuyu takip ettigimizi bilmenizi istiyorum.
1/1000 ölçekli planimizin plan notlarinda;
Her türlü Resmi Kuruma ve Donati alanlarinda
Dini tesis alanlarinda
Belediye hizmet alani olan yerlerde
Cemevi Konusunda Samimi olun!Kültürel tesis alanlarinda bile yurt yapilabilir ibaresine istinaden Esenlerimizin neredeyse her sokaginda bir Vakif ya da kimin oldugunu bilmedigimiz yurtlar türemistir. Hemen hemen her meclis toplantisinda da bu yurtlarla is birligi yapma protokolü için yetki alip bu yurtlara her türlü destegi verirken Cem Evi talebimizle ilgili önergemize verdiginiz cevap samimiyetsizliginizi ortaya koymaktadir.
Cem Evi ile ilgili verdigimiz yazili önergemize üç satirlik cevabiniz da Cem Evi talebimizin yerine getirilebilmesi için imar planlarinda gerekli düzenlemelerin yapilmasi ve düzenleme sonucu olusan alanin mülkiyet problemlerin çözülmesine müteakip yapinin insasi için konu degerlendirilebilir diyorsunuz.
Esenler’ de yasayan Alevi vatandaslarimizi ve Derneklerimizi lütfen oyalamaktan vazgeçiniz.
Sayin Baskan, Degerli meclis üyesi arkadaslarim. Ilçe bakanim, basin mensuplari ve degerli katilimcilar;
2015 yili faaliyet raporu grubumuz tarafindan incelenmistir. Bu raporun yayimi ve hazirlanmasinda emegi geçen belediyemiz isçi ve memur tüm emekçilerimizi kutluyor çalismalarindan dolayi tesekkür ediyorum.
5393 sayili belediyeler yasasi madde-34 Belediye encümeninin görev ve yetkilerini tanimlarken stratejik plan ve yillik çalisma programi ile bütçe ve kesin hesabi inceleyip belediye meclisine görüs bildirmek görevinden bahsediyor. Encümenin görüslerini belirten bir raporun meclisimize geldigini görmedik. Acaba Encümen üyelerimizin imzalari olan böyle bir rapor geldi de biz mi göremedik?
Yine 5393 14.madde (A` da) ``nüfusu 100.000`in üzerindeki belediyeler kadinlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadir. `` diyor. Böyle bir evin yapildigindan haberimiz yok. Yoksa yaptiniz da biz mi bilmiyoruz?
Yine 5393 14. madde b `de belediyelerin mabetlerin yapimi ile ilgili görevlerinin oldugundan bahsediliyor. Belediyemizin birçok camii yaptigini birçok camiye de kamulastirma yapip yer tahsisi yaptigini biliyoruz. Cem evleri de alevi vatandaslarimizin mabedidir. Fakat biz belediyemizin cem evi yeri tahsisi ve cem evi yapimi gibi bir faaliyetinin oldugunu bu raporda göremedik. Yoksa oldu da bizim mi haberimiz yok?
Fiziksel yapilarimizla ilgili tabloda Emniyet müdürlügü binasindan Emlak- Istimlâk müdürlügü sorumludur diyor. Sayfa 74 `te belediyemiz vergi borçlarina mahsuben bu binayi maliye hazinesine devrettigimizden bahsediyor. O zaman mülkiyeti bizden çikan bu binadan bizim müdürlügümüz niye sorumludur?
Fen isleri müdürlügünün gerek tas dösenerek gerekse asfalt kirigi serilerek düzenledigi açik otopark yapim islerini olumlu buluyoruz. Çogaltilmasi için çalismalar yapmasini umuyoruz. Yine okullar, kamu binalari ve camilerin onarimi ile ilgili çalismalarini sokak ve cadde aydinlatma çalismalarini olumlu buluyor devamini diliyoruz.
Sayin Baskan bazi kaçak yapilari niçin yikmiyorsunuz? Örnek mi? Eski kaymakamlik üstü çelik yapi. Yikmadiginiz gibi orada faaliyet gösteren vakfin oradaki giderlerini de belediye kasasindan yapiyorsunuz. Oysa 775 sayili yasa sizi bagliyor.
Takipçisi olacagimizi bilmenizi istiyoruz.
Kentsel Dönüsüm Müdürlügünüze tesekkür ederiz. Esenlerin durumunu tamda bizim tarif ettigimiz biçimde özetlemis.
"Esenler planlama ilkelerinden yoksun, imar mevzuatina aykiri, mühendislik hizmetlerinden uzak, depreme karsi dayaniksiz yapi stoku içermekte olup, donati alanlari ve alt yapi açisindan standartlarin çok altinda degerlere sahip ve can güvenligi olmadan barinma ihtiyacinin karsilandigi bir ilçedir.
Meskûn alanda yaklasik 500.000.- nüfus yasamakta olup kilometrekareye düsen nüfus 68.000.-kisi/km2 ile Istanbul`un en yogun ilçesidir.
Yapi stokunun %72`si yapi örünü tamamlamis, güvensiz yapilardan olusan Esenler, olasi bir depremde büyük can kaybina neden olacak riskler tasimaktadir.
Bunun yaninda Esenler, Istanbul`un Avrupa yakasinin merkezinde, ulasim akslarinin kesistigi noktada yer almakta olup meydana gelecek bir depremde Istanbul`un kilitlenmesine ve olumsuz sonuçlarin artmasina sebep olacak konumdadir. Böyle bir deprem durumunda Esenler halkinin otoyollardan baska siginabilecegi, depremden sonra ise toplanabilecegi herhangi bir alan dahi bulunmamaktadir.
Ayrica imar ve mülkiyet sorunlari nedeniyle çogu konutlarin yenilenmesi mümkün olmadigi için, yapilarda bulunan hak sahipleri büyük risk ile karsi karsiya kalmaktadir. Ayni zamanda planda öngörülen donati alanlari üzerinde yapilarin bulunmasi donatilarin aktif olarak kullanilmamasina neden olmaktadir. Bu husus tüm ilçeyi ve vatandaslari olumsuz etkilemektedir."diyerek bizim bu güne kadar elestirdigimiz tüm konulari özetlemis.
Bu ilçeyi 1994`ten beri yöneten iktidariniz bu hale getirmistir diye düsünüyoruz. "Donati alanlarini iki katina çikardik" sözü ise gerçekleri ifade etmemektedir. Havaalani mahallesi projesi hayata geçmeden önce donati alanimiz kisi basina 1.59 m2 idi.Su an 1.00`in bile altina inmistir.
Havaalani mahallesi tam bir fiyaskodur. Yapilasma olmadan önce mevcut yogunlugu 1.90 olan mahalledeki yogunluk 3.00 emsalle yapacaginizi söylediginiz yapilasma ile yogunlugu 6.5`lara çikarttiniz. Dolayisi ile mevcut donati alani miktarimizda olumsuz olarak etkilenmek suretiyle azalmistir. Artmamistir.
Simdi Karabayir ve Oruçreis`te yapacaginizi ifade ettiginiz kentsel dönüsümde de ayni yogunluk artislarina giderseniz durumu daha da kötülestirirsiniz. Bu tarz yaklasimlarla durumu düzeltmek için bize bir tane degil daha çok askeri alanlar gerekebilir.
Bildiginiz üzere 6106 sayili yasa Afet bölgesi ilan edilen alanlarda kentsel dönüsüm planlari yaparken dönüsümden önceki yogunlugun asilmamasini emreder. Fakat Oruçreis 544 parselde yaptiginiz plan tadili ve Havaalani projeniz bize ayni mantikla yapi yogunlugunu artirmayi hedeflediginizi gösteriyor. Rezerv alan olarak alinan askeri alanla birlikte düsünülen Kentsel Dönüsüm Müdürlügünüzün belirttigi "Master Plan"daki hedefler bizim de hedefimizdir.
Takipçisi olacagiz.
Ekleyecegimiz ise master plan içerisinde mevcut yapilarin bulundugu adalarda "Site Adalari" olusturulmasi ve Ada Bazli Blok imar modelinin de yer almasi için çalisma yapilmalidir. Bu sayede askeri alana transfer miktari azalacak olup sorun kendi içerisinde çözülecektir.
Sözlerime burada son verirken 2015 faaliyet raporlarina CHP Meclis Üyeleri olarak hayir oyu verecegimizi bilgilerinize sunarim.
Yaklasan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramimizi kutlar yaptigimiz uyarilarimiza kulak verip dikkate alacaginizi umuyor, Meclisimize saygilar sunuyorum.