Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Usta; Bir seyler kaçiriliyor

Usta; Bir seyler kaçiriliyor

Esenler Belediye Meclisi`nin 2018 Yili Mayis Ayi Meclis toplantisi, ikinci oturumunda degisik mahallelerde imara açilan dört yer gündme geldi. Özellikle Tuna Mahallesi`ndeki Esenler Kültür Merkezi ve digerleri hakkinda CHP meclis üyesi Mustafa Usta sert

Usta; Bir seyler kaçiriliyor

 

Esenler Belediye Meclisi`nin 2018 Yili Mayis Ayi Meclis toplantisi, ikinci oturumunda
degisik mahallelerde imara açilan dört yer gündme geldi. Özellikle Tuna Mahallesi`ndeki Esenler Kültür Merkezi ve digerleri hakkinda CHP meclis üyesi Mustafa Usta sert elestirilerde bulundu. "
Bir seyler kaçiriliyor...`dedi... 

Esenler CHP Belediye Meclisi üyesi Mustafa Usta, Anneler günü ve Ramazan ayinin gelisini kutladiktan sonra, yanlis uygulamalari degerlendiren ve elestiren sekilde geçmisten bu güne örnekler de vererek konunun önemine degindi.

Usta, “Tutanaklara geçsin diye konusuyorum. Çocuk sokagi bizim partimizin projesidir. Bu projeyi uygulamaniz bizi rahatsiz etmedigi gibi memnun etmistir, ancak bu projeden dolayi partimize bir tesekkür etmenizi bekliyorum” dedi.
 
Usta,” Bize raporlari gönderiyorsunuz ama raporun içeriginde rakamlari gizlediginizi görüyorum.Raporlar eksik geliyor. Örnegin, sermaye gelirlerinden gelen gelirler veya faizlerde % 70 artan rakamlari görüyoruz. Bunun gibi tüm kalemler yazilmis ama ne nereden gelmis, nasil borçlanmisiz net degil.Hangi bankalara veya kimlere borçluyuz, hangi kredilerle alindigini komisyon üyeleri teferruatli yazarak ve detaylandirarak bize bilgi vermenizi istiyoruz”dedi.
 
Usta,”Bu söylediklerimi uyari maksadiyla söylüyorum. Biz buraya seçildigimizde belediyemizin borcu eski parayla 50 trilyondu, geçtigimiz Kasim ayinda 220 trilyon civarinda oldugunu gördük. Bütçemiz 320 trilyona çikarildi, bu senede 50 trilyona yakin bir borçlanma yaparsak bu meclis düser. Yani yasa geregi borçlanma oranimiz bütçenin %10’unu geçemez, ama biz bu kurala uymadan bu noktaya geldik. Kesin hesabin 2018 için hayirli olmayacagini söylüyoruz.

Usta,”Türkiye’nin en yogun nüfusuna sahip ilçeyiz ve donati alanlarimizin çogalmasi için Askeri alanin belediyemize tahsisi çok önemliydi. Vizyon Raporunu hazirlayan arkadaslara tesekkür ediyorum. Bu rapor planlarin hangi kriterlerde yapilacagi asamalari ile teknokratlarca hazirlanir. Raporu inceledim ve tüm kuruluslarin görüsleri alinmis. Ancak gönül ister ki bu çalisma hayata geçsin.

Bizler baskana bu planlarin yapilmasi için oy birligi ile yetki 
verdik. Bu planlar yapilmadan önce belediye baskanimiz uyarmamiza ragmen birçok yanlis yapti. Örnek: Havaalani mahallesinde yaptigi uygulamayi gördük. Planlarda 3 olan emsal, plan notlarinda oynanarak 8.6 ya çikarildi ve bir yogunluk rezaleti yasandi, bir garabet olustu. Ayni uygulama 544 parselle ilgiliydi ve burayi mahkemeye tasidik, Danistay yürütmeyi durdurma karari vermesine ragmen insaat devam ediyor. Bu sekilde dört plan tadilatini da Bayindirlik il müdürlügüne tasiyarak meclisimizden kaçirdiniz.6306 sayili yasa kentsel dönüsümle alakali çikarilmisti. Ama sizin bu yasayi plan tadillerinde asli bir yasaymis gibi kullanmaniz bizde çok farkli duygular yaratti.
 
”Tekstilkent içinde 10 dönüm alan egitim alaniydi” 

Usta, “simdi yine Bayindirlik il müdürlügünden görüyoruz ki dört tane plan tadilimiz var, Oruçreis Mahallesinde,”Tekstil kent’in” içinde 10 dönüm bir alan egitim alani olarak ayrilmisti. Ne degisti de buraya plan tadili yaptiniz. “taks, kaks 0.60 emsal, 2.60, lejant konut + ticaret alanina aliniyor ve donati alani yok ediliyor. Esenler Kültür merkezi olarak kullanilan alan içinde dört parsel ayrilarak imara açiliyor. Orasi da kentsel dönüsüm, rezerv konut alani… Bu ne mantik anlayamadim? Askeri alanin bir bölümü imara açiliyor ve simdi meclisimizden kaçirir gibi plan yapmanizin hangi mantikla oldugunu anlayamadim. Zaten o yaptiginiz plani 8.5 milyon metrekarelik askeri alan planlari içinde degerlendirilebilirdik.
 
“Bir seyler kaçiriliyor”

Usta, “Çiftehavuzlar bölgesine gelelim. Orada bir tane yapilasma yok. Eski imar kanunumuzda donati alanlari ile alakali olan yerleri imara açmak için mevzi imar plani yapilir ve belediyeye sunulurdu.
Yine eskiden düzenleme ortaklik payi %35`di. Burasi o zamanki planlarda piknik alaniydi, simdi ise rekreasyon alani. Yani kademe kademe yogunlugu artiracak noktaya getiriliyor. 

Biz kuskuluyuz. Biz daha önce dedik ki bu alanin düzenleme ortaklik payini %50’ye çikaralim, yani % 50 sini belediyeye verelim, hatta o piknik alanini da biz düzenleyelim.Geriye kalan alanin tamami H:12,50 m. imarli olsun ve Merter tarzi bacasiz hafif sanayi imari verelim.O zaman da simdi sizin devami oldugunuz parti iktidarda idi.Siz burasi için normal plan yapsaniz 40 dönümü Esenler`e kalirdi, bu planlara göre 17 dönümü kaliyor. Herkes ögrensin ve bilsin planlar askiya asiliyor ve Esenler’den bir seyler kaçiriliyor. Simdi baktigimizda plan notlarinda Esenlere 95 bin dönümlük yerin 17 dönümü verilecek.

Normal bir plan yapilmis olsaydi Esenler`e 40 dönüm yer kalacakti. Vizyon raporunuzda Esenler`in binlik ve bes binlik planlari yapilacak. Ben bu planlardan önce belediye baskanina sordum nüfus artacak mi? diye.Kendisi hayir demisti. Hani yogunlugu artirmayacaktiniz ve buna göre plan yapacaktiniz? 

Ben sizin bu Vizyonunuza kusku duyuyorum ve hayir diyorum. Bu dört plan tadilati neyin nesi?" dedi.



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli