Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Usta`ca Kentsel Dönüsüm

Usta`ca Kentsel Dönüsüm

CHP Esenler Ilçe Örgütünün kentsel dönüsüm panelinde açiklamalarda bulunan Mimar Mühendis Mustafa Usta Esenler`e uygulanabilir yeni tezini ortaya koydu.Esenler de imar konusunda kamu ve vatandasin yararina birçok çarpici açiklamalariyla bilinen Usta Panel

Hasan Gürsoy-Özay Sali/Gazete Esenler

Usta’ca Kentsel Dönüsüm

CHP Esenler Ilçe Örgütünün kentsel dönüsüm panelinde açiklamalarda bulunan Mimar Mühendis Mustafa Usta Esenler’e uygulanabilir yeni tezini ortaya koydu.Esenler de imar konusunda kamu ve vatandasin yararina birçok çarpici açiklamalariyla bilinen Usta Panelde de yeni görüslerini belirtti.

Esenlerde yapilan dönüsüm ketsel dönüsüm degildir

Esenlerde normalde kentsel dönüsüm yasamsal bir ihtiyaçtir diyen Usta ” Deprem dayatmasi ile Esenlerde yapilan dönüsüm ketsel dönüsüm degildir. Sadece rantsal paylasimdir. Bunu unutmayin AKP zihniyetinin yaptigi konutlari daha öncede gördük. Sulukulede örnegini bizzat yasayanlara dediler ki buranin ranti yükseldi, siz buraya layik degilsiniz. Artik sizin tayininiz Kayabasina çikti. Ne yaptilar bu insanlari oraya yerlestirdiler. 3 milyon dolarlik villalari oraya koydular. Bunun adi Roman açilimidir!

Ne yaptilar soylulastirma yaptilar. Bizler bu kente 1940 yillarinda gelmeye basladik. Çesitli ilçelerde öbek öbek toplandik. Kimimiz Ordu’lu, kimimiz Sivas’li, kimimiz Erzincanli, kimimiz Rizeli ve diger bütün illerden toplanmaya basladik. Anadolu’nun ve Trakya’nin tüm illerinden gelmeye basladik. Dikkat edin Istanbul’un Nüfus yogunluguna Türkiye’nin fukara olmayan illerden gelenlerin sayisi Istanbul’un yogunlugu içerisinde çok azdir” dedi.

Rantin gözü bizim oturdugumuz ilçelerin üzerine çevrildi

Daha sonra Usta “Ihtiyaci olmasa kimse yerini yurdunu terk etmezdi ve Istanbul’a gelmezdi. Bizler geldik Istanbul’un gerçek sahibi olduk. Olduk ama bizim oturdugumuz ilçelerde artik rant yükseldi. Rantin gözü bizim oturdugumuz ilçelerin üzerine çevrildi. Bir yanimiz TEM bir yanimiz E5, ikisinin arasinda kaldik. Orta köyü bebegi Etileri yakaladik. Ne üzerinde plan üzerinde. Ama gerçekte burada daire fiyatlari maksimum 1000 ila 1500 Tl/m2 civarlarindadir. Etilerde 8000 ila 10000 Tl/m2 civarindadir. Simdi açlar istahi kabaranlar Esenlerdedir. Esenlerin yaninda Bayrampasa, Güngören, Zeytinburnu, Bagcilar ve Gaziosmanpasa gibi ilçelerde yasayanlarin yüzde seksen doksanini orta sinif halk olusturmaktadir. Insanlarin çok çocuklu ve fakir ailelerin oturdugu kentlerdir bunlar. Bunlarin elinden olusan bu ranti alip daha yüksek kesimlere paylastirmanin hesabi Içinde pesin dedirler bunlar.”

Kentsel dönüsüm yapilacaksa kendi yerimizde yapalim

Usta “Biz sol sosyalist fikirlerin takipçisi olarak kentsel dönüsümün yerinde yapilip olusan rantin gerçek sahiplerine bölüstürülmesinden yanayiz. Bize tayin çikarmasinlar. Buranin gerçek sahibi biziz. Kentsel dönüsüm yapilacaksa kendi yerimizde yapalim. Görüyorum Oruçreiste bir bölüm insanin yerini ellerinden aldilar. Nereye tayinleri çikti biliyor musunuz? Turgutreisin yaninda yaptiklari konserve kutusu tarzi insaatlara çikti. Dünyanin hiçbir ülkesinde kan davasi denilen bir mefhum yoktur. Arkadaslar kan davasi sadece bizim ülkemizde. Bizim ülkemizde vardir arkadaslar bu kan davalarinin nedenleri ise yüzde seksen doksan toprak ihtilaflari içindir.  Toprak çok önemlidir.  Insanlarimiz bir ömür yasiyorlar çalisiyorlar çabaliyorlar bir daire sahibi olabilmek için ugrasiyorlar. Istanbul da geçim neyle kolaydir. Konut sahibi iseniz kolaydir yoksa aybasi çok çabuk gelir bu insanlar yarin öbürgün evini teslim aldiklari zaman oturdugumuz yerler buralardan çok daha iyiydi ne yaptik biz diyecekler ve bunalim baslayacak.

2 sene sonra ne sonuçlar dogurdugunu göreceksiniz

Usta “2 sene sonra bunlarin kentsel dönüsüm projelerinin ne sonuçlar dogurdugunu göreceksiniz ve hep birlikte görecegiz. Biz bu tablolari görmek istemiyoruz. Biz bunun için alternatif projeler ürettik. Biz CHP ve Sosyal demokratlar olarak yerinde dönüsüm istiyoruz. Ben arsa aliyorum ve begendigim için o arsayi aliyorum. Ben orada yasamak istiyorum sen diyorsun ki yok arkadas olmaz sen arsani bana ver ben yapacagim. Kentsel dönüsüm amaçli konutlar yapacagim. Senin tayinin baska yere çikti. Sonra kentsel dönüsüm planliyorsun. Bu bir plan isi ise planiniz nerede.”

Simdi vatandasi suçluyorsunuz. Peki, suç kimin sizin hiç mi suçunuz yok?

Usta “1994 yilindan itibaren bu zihniyet Esenlerde iktidarda. 1994 yilinda konut stoku 10 bin idi bu günkü konut stoku 25000 ‘in üzerinde.  Bu konut stokunun yüzde 15’i depreme dayanikli. Bunlar 2001.yilindan itibaren yapilan binalardir. Simdi vatandasi suçluyorsunuz. Peki, suç kimin sizin hiç mi suçunuz yok? Çürük yapilari yaptirirken belediye olarak sizin hiç mi suçunuz yok. 1/5000’lik planlari 1/1000’lik planlari hala yapmadiniz. Daha 2.gün önce ana kente gönderdiginiz o planlara göre nüfusumuz 366 bin. Esenler de mevcutta yasayan nüfus.500 bin 3094.sayili imar yasasina göre kisi basina minimum 7 m2 donati alanini nasil karsilayacaksiniz? Su anda donati alanimiz 1.59 m2’dir.Bu planlari hangi kriterlere göre hazirladiniz nasil çikartacaksiniz? “

Imar planiniz yok kentsel dönüsümde kaç kat yaptiracaksiniz

Usta “Eger kentsel dönüsüm yapacaksaniz önce imar planini yapmaniz lazim. Imar planiniz yok kentsel dönüsümde kaç kat yaptiracaksiniz imar adalarinda lejantlar ne olacak bellimi? Afakî projeler üretiyorsunuz. Neticesinde bizlerde birilerine rant saglandigini düsünüyoruz. Böyle olmadigi konusunda vatandasi ikna etmelisiniz.

Su an içerisinde bulundugumuz bina bu adayi ve karsi adayi Esenlerin en kiymetli bölgesi olan su meydana cephe olan parsellerin oldugu adalarin sahiplerine anlasma dayatiyorsunuz. Lejanti ne olacak ve kaç kat insaat yapacaksiniz. Öyle ya, benim bir parselim bir arsam var bir planim var ya da insaat yapacagim bir yatirim yapacagim ne kadar kazanacagim. Buradan ne çikiyor. Ben göreyim ki ona göre pazarlik yapayim. Var mi böyle bir sansimiz. Yok. Siz kendiniz yaparsaniz 2 kat bana verirseniz 20 kat yaparim diyorsunuz gibi geliyor. “

 

Belediyeler insaat yapmaz.

Usta “KIPTAS eliyle vatandasin ranti yükselmis degerlerini o cepten baska bir cebe koyuyorsunuz. Bu politikalarin Esenlerdeki halide budur arkadaslar. Belediyeler insaat yapmaz. Arkadaslar belediyeler müteahhit mi ki? Devlet müteahhit mi? TOKI’yi kurdu. TOKI’nin bir amaci vardi. Yoksula konut üretmek amaciyla kuruldu. Kamunun bir görevi vardir, imar planlarini yapar belediyeler bu imar planlarinda koyduklari lejantlarla vatandasin önünü açar. Bizim planimiz yok Esenler kendi imkânlariyla hiç kimseye muhtaç olmadan ne TOKI’ye nede hiç kimseye muhtaç olmadan elimizdeki imkânlarla kentsel dönüsümü gerçeklestire bilir. “

1985 tarihinden bu yana otopark hesabinda paralar toplaniyor

Usta “Bundan 30 sene önce her sokakta ancak bir yâda iki tane araç görürdünüz otopark ihtiyaci o kadar sorun degildi. Fakat simdi bütün sokaklarimiz sagli sollu araçlarla dolu. Otopark sorunu sikintili. Otoparklari imar yasansina göre imar planinda 500 metre yariçapa hitap edecek katli otoparklar imar planinda belirlenir çözümüyle çözmeye çalisiyoruz siz hiç gördünüz mü etrafinizda katli otoparklar yapildigini 1985 tarihinden bu yana otopark hesabinda paralar toplaniyor ama anayasadaki kalemler birbirine aktarilir maddesi sayesinde toplanan otopark paralari baskanlarin reklam giderlerine harcaniyor belediye baskanlari seçimlerde kendi posterlerini billboardlara basarak reklamlarini yapiyorlar o paralarla. “

Simdi soruyorum, ben sizlere bu üç metre arka bahçeler ne ise yarar

Usta “Simdi diyorum ki ben o dönem yapilan imar planlarimizdaki plan notlarimiza göre önden tesekkül istikamet arkadan üç metre arka bahçeler birakiyoruz.  Bütün yapilar bu sekilde olusturuldu. Simdi soruyorum, ben sizlere bu üç metre arka bahçeler ne ise yarar. Yollarimiz alti metre bir tarafa araba park ediyoruz. Öbür taraftan kamyon geçemiyor. Diyorum ki artik üç metre arka bahçeyi birakalim. Bu taraftaki parselleri üç metre içeri çeksin arkamizdaki parseli de üç metre çeksin yapistirsin. Yollar her iki taraftan üçer metreden 6 metre genislesin. Türkiye’nin en genis yollara sahip ilçesi haline geliriz.

Parselleri birlestirip adalarda dörder parselden tek parsel olusturalim. Bu insanlar kendi yerlerini kendileri kat karsiligi versin. Iki kat imar vereyim. ben ona iki katta dörderden sekiz daire yapar her dairenin degeri yaklasik 200 milyar eder hani baskan diyor ya metresi dört milyona çikti Esenlerde rantin degeri ben iki milyar diye var sayiyorum.”                        

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı