Tarih: 11.07.2013 13:11

Uzmanlardan Kentsel Dönüsüm Önerileri

Facebook Twitter Linked-in

Uzmanlardan Kentsel Dönüsüm Önerileri

Uluslararasi Kentsel Dönüsüm Sempozyumu’nun ikinci gününde, akademisyenler, kentsel dönüsüm - mekân iliskisini ve kentsel dönüsüm ekonomisini masaya yatirdi.

Esenler Belediyesi’nin Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile birlikte düzenledigi Uluslararasi Kentsel Dönüsüm Sempozyumu, alanlarinda uzman akademisyenlerin katilimiyla ikinci gününde de devam etti. Esenler Sehir Düsünce Merkezi’nin koordinatörlügünde Yildiz Teknik Üniversitesi Davutpasa Kampusu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçeklesen sempozyumda alanlarinda uzman akademisyenler, tebliglerini sundu. Kentsel Dönüsüm ve Mekân konulu sempozyumun 3. oturumu, Prof. Dr. Korkut Tuna’nin baskanliginda gerçeklesti. Oturumda söz alan Yrd. Doç. Dr. Aynur Can, “Estetik Ölçütleri Aramak” konu basligi çerçevesinde konusmasini yaparak Istanbul’un mevcut tarihi dokusuna vurgu yapti. Sehirlerin estetik yaklasimlarla algilanip nasil bir biçime dönüsmesi gerektigini anlatan Yrd. Doç. Dr. Can, “Istanbul’u iyi okumaliyiz. Istanbul, diger Anadolu kentlerine rehberlik edecek bir içerige sahip” dedi.

Can’in ardindan konusan Yrd. Doç. Dr. Ali Kiliç ise; “Kamusal Alan Merkezli Kentsel Dönüsüm” konusuna deginerek kentsel dönüsümün kamusal alanlarin rolünü tanimlamaya çalistigini söyledi. Kentlerin toplumsal yasantiyi besleyen ve yönlendiren bir konuma sahip oldugunu belirten Kiliç, kamusal alanlarin da kenti anlamamiza ve kavramamiza olanak sagladigini ifade etti.

Kentsel dönüsümün fiziksel, sosyal, çevresel ve mekânsal boyutlari olan bir kavram oldugunu dile getiren Kiliç, 1990’li yillardan sonra kentsel dönüsümün ekonomi agirlikli bir kavram olarak karsimiza çiktigini söyledi.

VIZYON YASAM IÇIN BIR RENK

Estetik ve Ideoloji Baglaminda Kent ve Mekân iliskisini degerlendiren Prof. Dr. Mazhar Bagli da zihinsel olarak dis dünyayi algilamamizi saglayan iki önemli tutanagin zaman ve mekân oldugunu söyledi. Insanin dünyayi algilamasinin sonsuzluk gibi bir durum oldugunu belirten Prof. Dr. Bagli, mekân ve insan arasindaki iliskinin ise; sadece fiziki bir kusatmadan ibaret olmadigini vurguladi.  

Sehirlerin insanoglunun bu dünyaya yönelik ilk somut girisimi oldugunu dile getiren Prof. Dr. Bagli, “Sehirler ayni zamanda bu dünyaya karsi tavrimizin yansima biçimidirler” dedi.

Prof. Dr. Bagli’dan sonra konusan Dr. Sitki Koca ise; “Alan Planlamasinin Kriterleri”  konulu bir konusma yaparak kent, konut ve dönüsüm kavramlarina dikkat çekti. Bu kavramlarin negatif olarak algilandigini ifade eden Dr. Koca, alan planlamasi konusunda önerilerini dile getirdi. Kentsel dönüsüm çerçevesinde yerlesim kavramina da vurgu yapan Dr. Sitki Koca, yerlesimin insanlar için ne ifade ettigini anlatarak, yerlesimlerin her zaman için ihtiyaç oldugunu belirtti. Istanbul’un yeniden düzenlenmesi konusunda da önerilerini dile getiren Koca, ulasim sistemine vurgu yaparak,  Istanbul’da yer alan ilçelerin kendi sinirlarinda iç halkalarini olusturarak bir ulasim sisteminin olusturulmasi gerektigini söyledi.

Sehirlerin gelecegi için alan planlamasinin çok önemli oldugunu kaydeden Koca, “Vizyon yasam için bir renktir. Gelecegi düsünerek bugünü yasamak zorundayiz” dedi.

Dr. Sitki Koca’nin konusmasinin ardindan 3. oturum, dinleyicilerden gelen sorularin cevaplandirilmasi ve konusmacilara tesekkür plâketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

KENTSEL DÖNÜSÜM EKONOMISI

Kisa bir aranin ardindan devam eden sempozyumun 4. oturumunda ise; “Kentsel Dönüsüm Ekonomisi” masaya yatirildi. CNN Türk’te yayinlanan Parametre Programinin sunucusu Ebru Baki’nin baskanliginda gerçeklesen oturumda; akademisyenler kentsel dönüsümün ekonomik yönüne vurgu yapti. Oturumda konusan Prof. Dr. Erol Köktürk, “Kentsel Dönüsümde Tasinmaz Degerleme” konusunda degerlendirmelerde bulundu. Ülkemizdeki imar sisteminde hep miktarlarin gündeme geldigini anlatan Prof. Dr. Köktürk, “Oysa kentsel dönüsüm gibi baslayan yeni süreçlerde miktarlarda degil, deger üzerinde düsünmeye geçmemiz gerekir” dedi. Kentsel dönüsümün fiziki boyutlarinin yani sira ekonomik, sosyal, hukuki ve çevresel boyutlarinin oldugunu da dikkate almak gerektigini söyleyen Prof. Dr. Köktürk, kentsel dönüsümün tek boyuta indirgenecek bir sey olmadigini kaydetti.

Kentsel dönüsümde degerleme konusunun nasil ele alinmasi konusunda düsüncelerini dile getiren Prof. Dr. Köktürk, gelismis ülkelerde kentsel dönüsüme karar vermedeki en önemli parametrelerden bir tanesinin dönüsüm yapilacak bölgede toprak degerlerinin düsmesi oldugunu söyledi. Bizim ülkemizdeki kentsel dönüsüm çalismalari hakkindaki görüslerini de ifade eden Prof. Dr. Köktürk,  vatandaslarin düsüncelerine basvurulmasi gerektigini belirterek,  “Güvenli konutlarda yasamak kadar saglikli çevrelerde yasamak da çok önemli” dedi.

ÇARSI BIR ANLAMDA KENT DEMEKTIR

Prof. Dr. Köktürk’ten sonra konusan Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl ise; “Kent Ekonomisi ve Kentsel Dönüsüm” konusunda bir sunum yaparak kentsel dönüsümün ekonomiye katkilarini ve kentsel dönüsümle ortaya çikan kentlesmenin olumsuz yönlerine dikkat çekti. Oturumun son konusmacisi Doç. Dr. Köksal Alver ise; “Çarsidan AVM’ye” konulu bir konusma yaparak her bir mekânin kendine özgü bir hayat tarzi ürettigini söyledi. Mekânlarin insanlarin hayatlarini etkiledigini vurgulayan Doç. Dr. Alver, bu anlamda çarsilarin insan hayati için çok önemli oldugunu ve çarsinin bir kamusal hayat oldugunu belirtti. “Çarsi bir anlamda kent demektir” diyen Alver, AVM’lerin ise kendi ritüellerini ürettiklerini anlatarak AVM’lerin kentsel dönüsüm sürecinde öne çikmasinin kente ne kattigini düsünmek gerektigini söyledi.

Yapilan konusmalarin ardindan oturum, dinleyicilerden gelen sorularin cevaplandirilmasiyla sona erdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —