Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Van`da binler, ?irademe dokunma` dedi

Van`da binler, ?irademe dokunma` dedi

Van`da belediye baskani ve siyasetçilere yönelik tutuklama ve gözaltlilarin protesto edildigi mitingde bir araya gelen binlerce kisi ?Irademe dokunma` diye

Van’da belediye baskani ve siyasetçilere yönelik tutuklama ve gözaltlilarin protesto edildigi mitingde bir araya gelen binlerce kisi ‘Irademe dokunma’ diye haykirdi. Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan binlerce kisi Belediye Baskani Bekir Kaya’nin posterlerini açarak, tutuklularin serbest birakilmasini istedi.

Van Belediye Baskani Baskani Bekir Kaya’nin da aralarinda bulundugu ilçe belediye baskanlari ve BDP ilçe baskanlarinin tutuklanmasini protesto için düzenlenen mitinge BDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas, Gültan Kisanak, BDP Milletvekilleri, Pervin Buldan, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioglu ve Demir Çelik, operasyon kapsaminda gözaltina alinan ve serbest birakilan BDP Van Il Baskani Mihriban Sah, Bostaniçi Belediye Baskani Nezahat Ergünes ile birlikte belde ve ilçe belediye baskanlarinin yani sira BDP yöneticileri katildi. 

Miting alaninda toplanan halka seslenen BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas, geçtigimiz günlerde Meclis’te bir basin toplantisi yapan AKP’li Kürt milletvekillerinin Diyarbakir Büyüksehir Belediye Baskani Osman Baydemir ve BDP’li milletvekillerine hakaret ettigini hatirlatarak, “Sairin dedigi gibi; vurun ulan vurun biz kolay ölmeyiz. BDP’yi kolay lokma mi sandiniz? 6 Kürt vekil açiklama yapiyor ne Kürt halkinin taleplerine ne de Roboski’ye dair tek kelime var açiklamalarinda” dedi. “Biz bu halkin anadil talebi, özerklik talebi için mücadele ettigimizden bu halk bizi seçti” diyen Demirtas, “Van belediye baskanimiz da halkin talepleri dogrultusunda hareket ettigi, hizmet ettigi için tutuklandi. Onu belediye baskani yapan halktir. Leyla’yi Leyla yapan  nasil Mecnu’nun askiysa Bekir Kaya’yi da belediye baskani yapan halktir” dedi. AKP’nin BDP’li belediyeleri çalisamaz hale getirmek için bu operasyonlari gerçeklestirdigini söyleyen Demirtas, “Depremden sonra yeniden insa için çabalayan Bekir Kaya’nin hizmetlerini çekemediler. Ama bilsinler ki hiçbir hizmeti aksatmayacagiz. Bir tek belediye çalisani birakmasaniz da biz gelip hizmete devam edecegiz” dedi.

KISANAK: DIRENISI ZINDANLARDA ÖGRENDIK BDP Es Genel Baskani Gültan Kisanak ise, “Sizleri bugün burada iradenize sahip çiktiginiz için kutluyorum. Bu direnisin önünde saygiyla egiliyorum” diyerek basladigi konusmasinda cezaevinde tutuklu olan 10 kisiyi bugün BDP Milletvekili Buldan ile ziyarete gittigini söyledi. Kisanak, “Arkadaslarimizla bir saat sohbet ettik ve onlara sorduk. ‘Halkiniza mesajiniz nedir?’ diye” sözleri yurttaslar tarafindan “Bekir Baskan” sloganlari, alkis ve zilgitlarla karsilandi. Bekir Kaya’nin “Bu kent Kürt kentidir. Kürdistan’in kentidir ve böyle kalacaktir. Van kentimizin direnisimizin sehirlerindendir halkimizdan bunu korumasini istiyoruz” mesajini ileten Kisanak, “Biz buradan Bekir Baskana söz veriyoruz biz irademiz ve baskanimiz özgür kalincaya kadar mücadele edecegiz” dedi. 

Bir halkinin iradesinin bir odaya konulamayacagini sözlerine ekleyen Kisanak, on binlerce kisinin mitinge katilmasinin operasyonlara gerekli cevabi verdigini söyledi. Direnisi kitaplardan ögrenmediklerini söyleyen Kisanak, “Biz bu mücadeleyi zindanlarda iskencelerde, Amed zindanlarinda, ögrendik. Eger Amed zindanlarinda Mazlum Dogan’larin direnisi olmasaydi bu gün bu halk burada olmazdi” dedi. 90’li yillarda, köyler yakildiginda, faili meçhul cinayetler yasandiginda Kürt halkinin hiçbir sekilde pes etmedigini belirten Kisanak, “Bu halk iradesiz, örgütsüz birakilmak isteniyor. Kimse bu halki kandirmaya çalismasin. Bizler her gün bu halkin iradesine saygisizlik yapan, hakaret edenlerden medet ummadik, ummayacagiz” diye konustu.  Konusmasinin devaminda kritik bir dönemden geçildigini belirten Kisanak, “Bu tutuklamalar ve operasyonlar aslinda oynanan son kozdur. Acaba biraz daha bastirsak belki pes ederler diyorlar. Kaybettikleri için saldiriyorlar” dedi. Bütün meydanlarda partilerinin ve Kürt halkinin ayni talepleri dile getirdigini de sözlerine ekleyen Kisanak, taleplerin disinda üretilecek politikalarin tavsiye ve asimilasyon politikalari oldugunu söyledi. Basbakan Yardimcisi ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arinç’in “Belki bir yol haritasiyla, yapilmasi gerekenler siralamasinda, örgütünün silah birakmasiyla baslayacak bir sürecin içerisinde dikkate alinabilecek bir konu olabilir” sözlerine deginen Kisanak, Oslo ve Imrali’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aylarca yapilan görüsmeleri hatirlatti. Devlet heyetiyle yaptigi görüsmeler sonucunda Öcalan’in hazirladigi protokoller çerçevesinde hazirlanan yol haritasinin Basbakan Erdogan’in önüne kondugunu belirten Kisanak, “Erdogan önüne gelen yol haritasini elin tersiyle ret etti. Sayin Öcalan yaptigi bütün görüsmelerde ‘Erdogan çözüme varim desin gerekeni yaparim’ dedi. Ama Erdogan ne yapti elinin tersiyle gelen çözüm önerisini ret etti” seklinde konustu. Miting meydanindan Basbakan Erdogan’a “Buradan sesleniyoruz, çözüm öneriniz nedir?. Kamuoyuna açiklayin” sözleriyle seslenen Kisanak, “Eger siz bu halkin iradesini yok sayiyorum diyorsaniz karsinizda önce bizi bulursunuz” sözleriyle konusmasina son verdi.  Yapilan konusmadan sonra binlerce kisi Belediye tarafindan yapilan çalismalarin açilislarini yapmak üzere Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’ne dogru yürüyüse geçti. 

TUTUKLULUKLARA ITIRAZ EDILDI

Öte yandan, Van’da yapilan operasyon sonrasi gözaltina alinarak tutuklanan Van Belediye Baskani Bekir Kaya’nin da aralarinda 10 kisinin tutuklu kararina itiraz edildi. Itirazda savcinin yaptigi “Saniklarin tutuklanmamasi halinde eylemlerine devam ederek toplum barisini bozmaya devam edecegi bu nedenle tutuklamada gereklilik bulundugu” yönündeki degerlendirmesinin hukuki olmadigi siyasi oldugu vurgulandi. (EVRENSEL/VAN)



  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli