Tarih: 01.01.2018 00:00

Vatandas Borçlu Batiyor

Facebook Twitter Linked-in

Vatandas Borçlu Batiyor 

 Üç milyonu askin kisi borcunu ödemedigi için bankalarin yasal takibinde. Varlik yönetim sirketlerinin tahsilat yapamadigi borçlu sayisi ise 1.5 milyon. Özetle Türkiye`de 4.5 milyon kisi batik.


Sputnik`in haberine göre, Varlik Yönetim Sirketleri Dernegi (VYSD) Baskani Selçuk Tuncali, bugüne dek bankalardan satin aldiklari tahsili gecikmis alacak miktarinin 28.7 milyar liraya ulastigini belirterek "Elimizdeki bireysel borçlu adedi yaklasik 2 milyondu.  500 bini borçlarini ödedi. Su an borcunu ödememis 1.5 milyon müsterimiz var" dedi.
 
SORUNLU KREDILER 2012`DEN BERI TOPLAM KREDILERDEN DAHA FAZLA BÜYÜYOR
Bankalar Birligi`ne göre ise mart itibariyla bankalara kredi veya kredi karti borcu bulunan ve borcunu halen ödemedigi için yasal takibe giren kisi sayisi 3 milyon 38 bin 590 kisiyi buluyor. Buna göre bankalarin varlik yönetim sirketlerine devrettigi 1.5 milyon kisiyle birlikte toplam 4.5 milyon kisi borca batmis durumda. Sorunlu krediler, 2012`den beri toplam kredilerden daha fazla büyüyor.
    
BIREYSEL ALACAKLAR ÖNDE

Öte yandan bankalarin satislari içinde bireysel alacaklar daha fazla pay aliyor. Selçuk Tuncali, mart itibariyla bankalar tarafindan toplam 16.4 milyar liralik bireysel, 12.3 milyar liralik ticari/KOBI tahsili gecikmis alacak satisi yapildgini söyledi.Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun geçen aylarda hazirladigi taslaga göre kamu bankalari da sorunlu alacaklarini varlik yönetim sirketlerine devredebilecek. Dolayisiyla varlik yönetim sirketleri de düzenlemeyle tahsili gecikmis alacak devrinde artis bekliyor. 
Selçuk Tuncali, kamunun tahsili gecikmis alacak satisina bu yilin son çeyreginde baslamasini beklediklerini söyledi. Tuncali, yilsonuna dek 7-8 milyar lirasi özel bankalar, geri kalani kamu olmak üzere toplam 10 milyar lira alacak satin almayi öngördüklerini belirtti.
 
`IMKANI YOK KI, ÖDEYEMIYOR`
Varlik Yönetim Sirketleri Dernegi Baskan Yardimcisi Hasan Tengiz ise enerji ve telekom gibi bankacilik disi sektörlerin tahsili gecikmis alacaklarinin alinabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapilmasini talep ettiklerini vurguladi. Tengiz "Reel sektör sirketlerinin alacaklarini almak için birer sirket daha kurduk. EPDK, BTK, BDDK, hepsinin düzenleyicileri ayri. Ancak politik iradeyle bu çözülebilir" dedi.Bir enerji sirketi ve bir GSM sirketiyle ön görüsme yaptiklarini ifade eden Tengiz "Varlik yönetim sirketlerinin bütün alacagini satmak isteyen sirketlerin alacagini alabilmesi talebimiz" diye konustu. 
 
TÜRK HALKI BORCUNA SADIK, YOK ÖDEYEMIYOR
Türk halkinin borcuna sadik oldugunu, ancak ödeme imkâni olmadigi için borcunu ödeyemedigini söyleyen Tengiz, "Yok ki ödeyemiyor. Borçlularin yaridan fazlasina ulasamiyoruz. Kredi fiyatlari çok yüksek, issizlik çok yüksek. Issizlik disinda insanlarin maaslarini tam olarak alabilmeleri zamaninda alabilmeleri de önemli. Ödeme niyeti varsa çözüm gelisiyor. Ticari kurumsal borçlularda daha fazla sikâyet çikiyor ödememe egilimi daha fazla oluyor. 2001`den kalan alacaklarimiz hâlâ çok" dedi. Nüfus yaslandikça ödeme kapasitesinin düstügünü belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —