Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Ve ISID Israil`e dayandi

Ve ISID Israil`e dayandi

ISID Irak ve Suriye`deki savasinin yani sira ayni zamanda Bati`ya dogru da ilerliyor. Örgüt Irak`taki en büyük petrol rafinerisini ele geçirdi ve geçici olarak da olsa Irak-Ürdün sinir noktasina da hakimiyet kurdu. Ürdünlü bir yetkili Israil`e ``Siz ve Bi

Ve ISID Israil`e dayandi

ISID Irak ve Suriye`deki savasinin yani sira ayni zamanda Bati`ya dogru da ilerliyor. Örgüt Irak`taki en büyük petrol rafinerisini ele geçirdi ve geçici olarak da olsa Irak-Ürdün sinir noktasina da hakimiyet kurdu. Ürdünlü bir yetkili Israil`e ``Siz ve Biz onlarin namlusunun ucundayiz`` dedi.

ISID Ürdün`e komsu oldu, sonra ne olacak? Israil böyle bir komsu istemez...

Islami örgüt ISID`in Bati Irak`taki Ürdün siniri yakinlarindaki basarilari arttikça Amman ile Israil arasindaki is birligini derinlestirmekte. Ürdünlü bir yetkili Israil basin grubu YNET`e verdigi bir demeçte ``Aramizda iyi bir is birligi var, özellikle ISID ve Suriye konusunda. Ayni zamanda Orta dogudaki radikal örgütlerin namlularinin ucunda bulunan Israil ve Ürdün olarak tedbirlerimizi almak durumundayiz`` dedi.

ÜRDÜN ZIRHLI ARAÇLARI IRAK SINIRINA HAREKET EDIYOR

ISID örgütü El Kaide`nin bir kolu olup Irak Sam Islam Devleti`nin bas harflerinden mütesekkildir. Son olarak Irak`ta oldukça büyük bölgeleri isgal etti. Bunu yaparken bir çok Sünni grubun da yardimi ile geçici bir süre için bile olsa Irak ile Ürdün arasindaki resmi sinir kapisi olan TRIBIL`e hakimiyet kurdu.

IRAK`TAKI ISID TERÖRÜ

Irak Askeri kuvvetlerinin çekilmesinden sonra, Ynet`e TV kanalina Nuri El Maliki`nin ülkesindeki Ürdün sinir kapisinin insansiz bos resimleri yayinlandi. Bunun yani sira AL-ARABIYA televizyonuna açiklama yapan Ürdün ordu yetkilileri Ürdün Ordusunun, Irak sinir bölgesine son gelismeler isiginda tanklar, zirhli araçlar ve füze atici rampalar yerlestireceklerini beyan ettiler. Ürdün basininda ise Irak Sinir bölgesine hareket etmekte olan agir vasitalar ile yüklü zirhli araçlarin resimleri yayinlandi.

HAFTA SONU ÜRDÜN`DE ISID LEHINE DETSEK GÖSTERILERI

Ynet ile görüsen Ürdün yetkilisi ``Durum muhasebesi çerçevesinde Ürdün ile Israil arasindaki güvenlik is birligi derinlik kazanarak gelismektedir. Sinirin öte tarafindaki gelismeler henüz yeterince sarih degildir. Ancak Ürdün ordusu sinirin bu tarafindan gelebilecek her türlü tehdide hazir olmak zorundadir. Irak ile olan sinir kapimiz hali hazirda açik ve faaliyettedir. Buna paralel olarak bölgesel güçler ile de degisik görüsmeler ile Irak`taki politik çekismelerin nasil sonlandirilabilecegini arastiriyoruz. Bu sadece ISID ile ilgili olmayip gidip ve kötülesen iç siyasetlerinin bir sonucudur`` dedi.

AMERIKAN OLASI ASKERI MÜDAHALESI KARSISINDA ÜRDÜN`ÜN TUTUMU NEDIR?

“ABD`nin Irak ile askeri anlasmasi var. Bu iki ülke arasinda hükümranligin korunmasi ile ilgili bir anlasma ve bu konuda Ürdün taraf degil. Süphesiz bölgedeki radikal unsurlarin temizlenmesi için Amerika’nin karismasini arzulayan bölgesel taraflar var. Bizim bu konuda bir tercihimiz yok, aslinda bu bizim meselemiz degil”

HAFTA SONUNDA AMMAN`DA ISID`E DESTEK GÖSTERILERI VARDI. BUNUN ANLAMI NEDIR?

“Ürdün`de de radikal unsurlarin oldugu sir degil. Irak`taki gelismeler Ürdün`deki radikal unsurlarin görüslerini alenen söylemelerine ve bu örgüte destek olduklarini söylemelerine kapi araladi. Buna ragmen biz destek verenler ile Irak`taki ISID örgütü arasinda direkt bir iliski görmüyoruz”

ISID EN BÜYÜK PETROL RAFINERISINI VE SINIR GEÇIS NOKTASINI ELE GEÇIRDI

Islam devleti geçtigimiz gün Irak`taki en büyük petrol rafinerisi olan BA`IJI`yi el`e geçirmeye basladi, bunun yani sira Irak Hava Kuvvetleri tesislerine de saldiri baslatti. Söz konusu Hava Kuvvetleri Üssü ise baskent Bagdat`tan sadece 100km mesafede. BM açiklamasina göre çogu sivil olan 100 civarinda insan son 3 haftada öldürüldü. Baska bir Uluslararasi organizasyon ise gerçek rakamlar bunun çok üstünde.

Tercüme: Rafael Sadi

Kaynak: Roi Kays- Yedioth Ahronoth

Odatv.com



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli