Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Ve Öcalan meclise giriyor

Ve Öcalan meclise giriyor

Milliyet`ten Önder Yilmaz`in haberine göre, Hükümetin bir süre önce açikladigi, çözüm süreci açisindan büyük önem tasidigi belirtilen ancak yetersiz bulunarak elestirilen, ?demokratiklesme paketi? dün TBMM`ye sevk edildi.

 

Paketten çikan sürpriz düzenlemeye göre terör hükümlüsü Öcalan basta olmak üzere hükümlü statüsündekiler ve dagdan inecek PKK’lilar siyasi partilere üye olabilecek...

Milliyet`ten Önder Yilmaz`in haberine göre, Hükümetin bir süre önce açikladigi, çözüm süreci açisindan büyük önem tasidigi belirtilen ancak yetersiz bulunarak elestirilen, “demokratiklesme paketi” dün TBMM’ye sevk edildi.

Içisleri Bakani Muammer Güler ise; Abdullah Öcalan`a siyaset yolunun açilacagi konusunda yaptigi açiklamada böyle bir durumun söz konusu olmadigini vurguladi.

TBMM Baskanligi’na sunulan 17 maddelik pakette su düzenlemeler yer aldi:

ÖCALAN’A SIYASET YOLU:

Tasarinin yürürlükten kaldirilan hükümler bölümünde, Imrali Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ve dagdan inmesi beklenen PKK’lilara siyaset yapma yolu açiliyor. Siyasi Partiler Kanunu’nun “siyasi partilere üyeligi” yasaklayan hükümler arasindan “terör eyleminden mahkum olma” kriteri kaldiriliyor. Böylece Öcalan veya dagdan inen PKK’lilar BDP veya HDP basta olmak üzere istedikleri partiye üye olarak siyaset yapabilecekler. Paketle, “kamu hizmetlerinden yasakli olanlarin”, yani yüz kizartici suçlar, kaçakçilik, ihalelere fesat veya devlet sirlarini açiga vurma suçlarindan mahkûm olanlar, taksirli suçlar hariç 5 yil veya daha fazla hapis cezasina mahkûm olanlarin, devlete karsi islenen suçlardan mahkum olanlarin ve terör eyleminden mahkûm olanlarin siyasi parti üyeligi yasagi kalkacak.

RÜSVETÇI DE PARTIYE ÜYE OLABILECEK:

Ayni maddedeki düzenlemeye göre, artik, “Kamu hizmetinden yasaklilar, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, inanci kötüye kullanma, dolanli iflas gibi yüz kizartici suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçiligi disinda kalan kaçakçilik suçlari, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma veya devlet sirlarini açiga vurma suçlarindan biriyle mahkum olanlar, taksirli suçlar hariç 5 yil agir hapis veya 5 yil ve daha fazla hapis cezasina mahkum olanlar” da siyasi partilere üye olabilecek. 

OKUL VE ISYERINDE NAMAZI ENGELLEYENE HAPIS:

TCK’nin “inanç, düsünce ve kanaat hürriyetini” düzenleyen 115. maddesine yapilan ekleme ile okul ve isyerlerinde namaz kilma basta olmak üzere dini inancin yerine getirilmesinin önü açiliyor. Maddeye yapilan ekleme ile, “dini inancini gereginin yerin getirilmesinin, cebir veya tehdit kullanilarak ya da hukuka aykiri baska bir davranisla” engelleyenler 1 yilda 3 kadar hapis cezasiyla yargilanacak.

BASÖRTÜSÜNÜ ENGELLEYENE HAPIS:

TCK’nin “Egitim ve Ögretim Hakkini” düzenleyen 112. maddesinde yapilan degisiklikle; her türlü egitim ve ögretim faaliyetlerine, kisinin egitim ve ögretim hakkini kullanmasina, ögrencilerin toplu oturduklari binalara girilmesi ve kalinmasina engel olanlara 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi verilecek.

GEZI EYLEMCILERINE CEZA:

Tasariyla, Gezi Parki, ODTÜ ve HES gibi gerçeklestirilen eylemlere yönelik cezai önlemler de alindi. Gezi Parki ve ODTÜ’de oldugu gibi bir kamu kurumu tarafindan yürütülen projenin hayata geçirilmesi gibi faaliyetleri engelleyenlere 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi verilecek.

KÜRTÇE PROPAGANDA:

Seçimlerde Kürtçe propaganda yapilabilecek.

ESBASKANLIK:

Siyasi partiler artik esbaskanlik sistemine geçebilecek. Esbaskanlar 2 kisiden fazla olmayacak. Bugüne kadar sadece BDP bu sistemi uyguluyordu.

BELDEDE TESKILAT KURULMAYACAK:

Beldelerde teskilat kurulma zorunlulugu kalkacak. Böylece yeni kurulan partilerin seçimlere girmesi kolaylasabilecek.

YÜZDE 3 OY ALANA EN AZ 1 MILYON TL YARDIM:

Milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oylarin yüzde 3’nden fazlasini alan siyasi partilere Hazine yardimi yapilacak. Bu yardim 1 milyon TL’den az olamayacak. Halen yüzde 7’nin üzerinde oy alan partilere Hazine yardimi yapiliyor. Ancak BDP son genel seçime bagimsiz adaylarla katildigi için yine bu Hazine yardimindan yararlanamayacak.

MITING YERI ORTAK BELIRLENECEK:

Il ve ilçelerde miting yeri ve güzergâhi artik, TBMM’de grubu bulunan partilerin il ve ilçe temsilcileri ile en çok üyeye sahip üç sendika ve kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari temsilcilerinin görüsü alinarak illerde vali, ilçelerde kaymakamlar tarafindan belirlenecek. Yürürlükteki düzenlemeye göre bu karari halen valilikler ve kaymakamliklar veriyor.

YASAMI ZORLASTIRMA KRITERI:

Il ve ilçenin büyüklügü ve gelismisligi dikkate alinarak birden fazla toplanti ve gösteri yürüyüsü yer ve güzergahi belirlenebilecek. Ancak Düzenleme Kurulu kamu düzeni ve genel asayisi bozmayacak ve vatandaslarin günlük yasamini zorlastirmayacak sekilde belirlenen yer ve güzergâhlardan birisini tercih edebilecek. Toplanti ve gösteri için “günlük yasami zorlastirmama” kriteri getirilmesi özellikle Beyoglu, Kadiköy, Kizilay gibi meydanlardaki eylemlerin tamaminin yasaklanmasina yol açabilecek.

GÜNES BATANA KADAR:

Açik hava mitingleri, artik günes batmadan önce dagilacak sekilde, kapali yerlerde ise saat 24’e kadar yapilacak. Böylece bu yasagi ihlal ettigi gerekçesiyle onlarca milletvekilinin hakkinda düzenlenen fezlekeler düsmüs olacak. Yürürlükteki yasa günes batmadan bir saat önce ve kapali yerlerde saat 23’e kadar sinir koymasina ragmen, son dönemde bu sinirlamalar uygulamada gevsetilmisti.

GÖSTERICILER FISLENECEK:

Bütün toplanti ve gösterilerde katilimcilarin ve konusmacilarin ses ve görüntüleri kolluk tarafindan kaydedilebilecek. Elde edilen kayit ve görüntüler, süphelilerin ve suç delillerinin tespiti disinda baska bir amaçla kullanilamayacak. Böylece mitinglerde olay çikaran ve suç isleyenlerin takibi kolaylasacak. Ancak bu düzenleme de her türlü toplantida polisin açik veya gizli kayit yapmasina yol açacagi gerekçesiyle elestirildi.

AMACI DISINA ÇIKARSA POLIS DAGITACAK:

 Düzenleme Kurulu mitingin amaci disina çiktigi veya düzen içinde gerçeklesmesini imkansiz gördügü taktirde dagilma karari alacak ve durumu derhal yetkili kolluk amirine bildirecek. Toplantinin dagitilmasi kararini hükümet komiseri degil, siyasi partilerin temsilcilerinin de bulundugu Düzenleme Kurulu karar verecek. Düzenleme Kurulu, bu görevini yerine getirmemesi halinde, durum yetkili kolluk amiri tarafindan Vali veya kaymakamlara bildirilecek ve karari bu makamlar verecek. Karar verilmesi halinde dagitma islemini polis gerçeklestirecek.

ÖZEL OKULLARDA KÜRTÇE EGITIM:

Özel kurslar disinda artik Kürtçe basta olmak üzere farkli dil ve lehçelerde egitim yapilabilecek özel okullar açilabilecek. Bu kurumlarda egitimi ve ögretimi yapilacak dil ve lehçelere Bakanlar Kurulu karar verecek.

KIMLIK VERMEYEN YANACAK:

TCK’ye eklenen yeni bir hükümle; kamu kurumlarinda veya kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinda verilen ya da kamu makamlarinin verdigi izne dayali olarak sunulan hizmetlerden yararlanilmasina engel olunmasi halinde, fail hakkinda 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi verilecek. Böylece bir süre önce gündeme gelen türbanli avukata Türkiye Barolar Birligi’nin kimlik vermemesi gibi uygulamalar 5 yila kadar hapisle cezalandirilabilecek.

YASAM TARZINA GÜVENCE:

Yine TCK’nin “inanç, düsünce ve kanaat hürriyetini” düzenleyen maddeye yapilan ekleme ile yasam tarzi güvence altina aliniyor. “Inanç, düsünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yasam tarzina iliskin tercihlerine müdahale eden veya bunlari degistirmeye zorlayanlar” 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilacak.

NEFRET SUÇUNA YETERSIZ CEZA:

Tasariyla nefret suçu TCK’ya girecek. TCK’nin 122. maddesinin “ayrimcilik” olan basligi, “Nefret ve ayrimcilik” olarak degistirildi. Maddedeki “din, dil, mezhep” kriterlerine “milliyet” kavrami da eklenirken, nefret ve ayrimcilik suçuna verilen 6 aydan 1 yila kadar verilen hapis cezasi, 1 yildan 3 yila kadar hapis olarak yeniden belirlendi. Tasari beklenenin aksine irki ya da milliyeti nedeniyle islenen yaralama, öldürme, hakaret gibi suçlarda artirim yapilmasi konusunda düzenleme içermiyor. Cinsel yönelimdeki kisilere yönelik ayrimcilik da pakete girmedi.

TÜRKÇE OLMAYAN KÖY ISIMLERI:

 Tasariyla Iller Idaresi’nin köy adlarinin degistirilmesini zorunlu kilan ifade çikarildi. 1949’daki düzenlemenin kaldirilmasi Türkçe olmayan köy isimlerinin degistirilmesini engelleyecek. Ancak daha önce degistirilen isimler için yeni bir düzenleme yapilmadi.

FITRE VE ZEKÂT SOSYAL YARDIMLASMAYA GITMEYECEK:

Sosyal Yardimlasma ve Dayanismayi Tesvik Kanunu’nun, “Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflarinin Gelirlerini” düzenleyen maddeden, “her nevi fitre, zekat, kurban derileri ve bagirsak yardimlari” hükmü çikarildi.

SAPKA VE ALFABE CEZASI KALKTI:

TCK’nin “Sapka ve Türk Harfleri” baslikla maddesi yürürlükten kaldirilacak. Böylece yasak olmasina ragmen uygulamasi yapilamayan sapka takma zorunlulugu ile alfabede x, q, w gibi harflerin kullananlara verilmesi öngörülen 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasi kalkmis olacak.

IÇISLERI BAKANI GÜLER`DEN AÇIKLAMA

Polis Akademisi Uluslararasi Terörizm ve Sinirasan Suçlar Arastirma Merkezi (UTSAM) tarafindan 5`incisi düzenlenen Uluslararasi Terörizm ve Sinirasan Suçlar Sempozyumu nedeniyle Antalya`ya gelen Içisleri Bakani Muammer Güler, havalimaninda gazetecilerin sorularini yanitladi. Bakan Güler,`demokratiklesme paketi`nde partilere üyelik için `terörden mahkum olmama` sartinin kaldirilacagi ve bu sayede Abdullah Öcalan`a siyaset yolunun açilacagi iddialarina iliskin sunlari kaydetti:

“Hiç öyle bir sey olabilir mi Sayin Basbakanimiz bunu 30 Eylül `deki ifadesinde açikladi. Böyle bir sey asla söz konusu degil. Bunu hiç aklinizdan çikarmayin. Zaten metinde de böyle bir sey yok. Bakanlar Kurulu`nca TBMM`ye sunulan tasarida da böyle bir sey yok. Ben altina imza attim.”

Içisleri Bakani Muammer Güler, ulasimda hayata geçirilmesi düsünülen `cep telefonuyla çek gönder` uygulamasina iliskin de trafik güvenligiyle ilgili halkin katiliminin çok önemli oldugunu söyledi. Bakan Güler, "Madem çogulcu, demokratik bir hayat öngörülüyor. Mevcut durumda trafik müfettisleriyle ilgili bir belge tanzim ediyoruz. Bununla ilgili arkadaslarimiz bir çalisma yapiyor. Artik teknoloji degisti. Illa tutanaklarla, illa belli bir bilgiyle olmuyor. Onun üzerine çalisiyoruz. Bakalim nasil yapacagiz ama burada önemli olan farkindaligin yaratilmasi ve kurallara uyma konusunda davranis biçiminin gelistirilmesi" diye konustu.

Odatv.com

 

Ve Öcalan meclise giriyor

TBMM`ye sunulan "demokratiklesme paketi" çok tartisilacak.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli