Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Ve Özgürler

Ve Özgürler

AYM`nin `hak ihlali` kararinin Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi`ne iletilmesinin ardindan 92 gündür tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül özgürlüklerine kavustu

Ve Özgürler

AYM`nin `hak ihlali` kararinin Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi`ne iletilmesinin ardindan 92 gündür tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül özgürlüklerine kavustu [Haber görseli]

Fotograf: Vedat Arik

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararinin ardindan Gazetemiz Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül saat 03:15`te Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.

Can Dündar ve Erdem Gül`ün serbest birakilmasi dünyada yanki buldu

AYM’nin kararinin ardindan Istanbul’da Çaglayan Adliyesi’nde ve Silivri Cezaevi önünde dün aksam heyecanli bir bekleyis yasandi. Mahkemenin karari, Dündar ve Gül’ün yargilamasinin yapilacagi Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’ne aksam saat 19.45’te ulasti. Bu sirada mahkemede Tahsiye sorusturmasinda kumpas iddialarina iliskin dava görüldügünden heyet, karari ve tahliye talepli dilekçeyi durusma sonrasi inceleyecegini belirtti. Mahkemedeki Tahyise davasi gece saat 24.00’e kadar sürdü. Bu davanin bitiminin ardindan saat 00.45 siralarinda AYM’nin kararini degerlendiren mahkeme, hak ihlalinin sonuçlarinin ortadan kaldirilmasi için Dündar ve Gül’ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti Dündar ve Gül’e yurt disina çikis yasagi koydu.

Can Dündar: Erdogan`a dogum günü hediyesi vermek istedik

[Haber görseli]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Ülkemiz adina mutluyuz’

Mahkemenin tahliye müzakeresi kisa süre sonra Silivri Açik Ceza ve Infaz Kurumu Savciligi’na gönderildi. Dündar ve Gül, saat 02.00 siralarinda özgürlügüne kavusarak, cezaevi önünde kendisini bekleyen aileleri, mesai arkadaslari ve savenleriyle kucaklasti. Kararin ardindan Silivri’ye giderek Dündar ve Gül ile görüsen Cumhuriyet Vakfi Icra Kurulu Baskani Akin Atalay, “‘Ankara’da yargiçlar varmis’ dediler, ülkemiz adina mutlu olduklarini söylediler. Bütün kolilerini, kitaplarini, çamasirlarini hazir etmis durumda bekliyorlar” ifadelerini kullandi.

Erdem Gül: Bu da Ahmet Kaya`nin ki gibi keske olmasaydi hikayesi

[Haber görseli]

‘Can’lari almaya geldik’

AYM’nin kararinin ardindan Can Dündar’in esi Dilek Dündar dün aksam saat 20.55 siralarinda Silivri Cezaevi önüne geldi. Gazetecilere konusan Dilek Dündar, “Geçici bir göreve gitmisti gibi karsiladik. Ellerimizle teslim ettik. Ellerimizle almaya geldik. Ben hukuk sistemine güvenmemiz gerekir, özellikle Anayasa Mahkemesi’ne güvenmek gerekir diyordum. Çok güzel bir karar verdi. Simdi de Can’lari almaya geldik” dedi. 3 aylik sürenin nasil geçtiginin sorulmasi üzerine ise Dilek Dündar, “Çok yogun geçti. Yurtdisinda ve yurtiçinde bir dizi görüsmeler yaptim. Washington’dan yeni inmistim karari ögrenince bavulu eve birakip direkt buraya geldim. Konuyu anlattim. Herkese duyurmaya çalistim. Uluslararasi düzeyde Türkiye’de gazetecilige olan zor durumu duyurma çabasina girdim. Simdi de Can’i almaya geldim” diye konustu. Dündar su ifadeleri kullandi: “Türkiye’deki herkes bizim için yatiyorlar gibi bir görüs sahibiydiler. Bu destek Can’lara moral oldu. Umut Nöbeti çok moral oldu. Bu kara bulutlar basinin üstünden kalkacak. AYM’nin karari da umut verecek, gazeteciler de özgürce haber yapmaya devam edecek.”

Tahliye edilen Dündar ve Gül’e yurtdisina çikis yasagi

[Haber görseli]

Öznur Dündar: Gururluyum

Silivri’ye gelen Can Dündar’in annesi Öznur Dündar da, “Bu adalet hepimize lazim. Çok mutluyum, herkese tesekkür ediyorum. Hâkimlerimiz sag olsun. Hâkimlerimizle gurur duyuyorum” dedi.

Erdem Gül’ün esi Asli Gül, ogullari Sarp Güney ile Deniz de Silivri’de heyecanli bir bekleyis yasadilar. Asli Gül yargi bagimsizligina inandigini belirterek, “Eslerden çok çocuklarin durumu önemli bu olayda. AYM, Türkiye’de bence kurumsalligin ne kadar önemli oldugunu bir kere daha hatirlatmis oldu. Son nokta ise Türkiye toplumuna düsüncenizi rahatça ifade edebilirsiniz dedi. Erdem’le son görüsmemizde AYM’den çok umutluydum. Hukuksalligina, yargi bagimsizligina inaniyordum” dedi.

[Haber görseli]

3 ay aradan sonra Can Dündar evine geldi

CHP Genel Baskan Yardimcisi Yasemin Öney Cankurtaran, CHP’li milletvekilleri Sezgin Tanrikulu, Utku Çakirözer, Eren Erdem, CHP Istanbul Il Baskani Cemal Canpolat, Avcilar Belediye Baskani Handan Toprak, Silivri Belediye Baskani Özcan Isiklar, sanatçi Zülfü Livaneli, gazeteci Nebil Özgentürk, Kemal Türkler’in kizi Nilgün Soydan, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bülent Vardar, gazetemiz yöneticileri ve çalisanlari da Dündar ve Gül ailesiyle birlikte tahliye kararini bekledi.

Kiliçdaroglu: Dogrulari söylemek suç degildir!

[Haber görseli]

Özgürlügü prangalayan 92 gün

* Ocak 2014: Hatay’da silah yüklü TIR’lar durduruldu.

* 19 Ocak 2104: Adana’da silah yüklü olduklari iddiasiyla bazi TIR’lar durduruldu ve arama yapilmak istendi. 

* 25 Temmuz 2014: Cumhurbaskani Recep Tayyih Erdogan, Eskisehir mitinginde, TIR’larin Türkmenlere insani yardim götürdügünü söyledi. 

* 29 Mayis 2015: Gazetemiz Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar, gazetemizin birinci sayfasindan “Iste Erdogan’in yok dedigi silahlar” baslikli haberi yayimladi. Haberde bin adet havan mermisi, bin adet top mermisi, 50 bin makineli tüfek mermisi, 30 bin agir makineli tüfek mermisinin Suriye’ye gönderildigi bilgisi vardi.

* 29 Mayis: Ayni gün Istanbul Cumhuriyet Bassavcisi Hadi Salihoglu, yazili açiklama yaparak, bu yayin hakkinda sorusturma baslatildigini duyurdu.

* 12 Haziran: Ankara Temsilcimiz Erdem Gül 12 Haziran 2015’te, “Jandarma var dedi” basligiyla bir haber yayimladi.

* 2 Haziran: Erdogan, Dündar hakkinda sikâyet dilekçesi sundu. Dilekçede, “Sorusturma yürütülen örgüt mensuplarinin eylemine istirak eden süpheli Can Dündar hakkinda sikâyetçiyiz” ifadesine yer verildi.

* 31 Haziran: Erdogan, TRT’de yayimlanan konusmasinda, “Ben davami açtim. Bu haberi özel haber olarak yapan kisi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini agir ödeyecek. Öyle birakmam onu” dedi.

* 26 Kasim: Aradan 6 ay geçti. Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi, telefonla arayarak Dündar ve Gül’ü ifadeye çagirdi.

* 26 Kasim: Dündar ve Gül hakkinda o gece Istanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklama karari verildi.

* 1 Aralik: Tutuklama kararina yapilan itirazlar reddedildi. Ret karari kesinlesti.

* 3 Aralik: Dündar ve Gül’ün avukatlari, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) basvurdu.

* 27 Ocak 2016: Istanbul Cumhuriyet Bassavci Vekili Irfan Fidan, Gül ve Dündar hakkinda, 473 sayfalik iddianame hazirladi. Iddianamenin tek delili, Dündar ve Gül’ün yazilari oldu. Erdogan ve MIT Müstesarligi da iddianamede müsteki olarak yer aldi.

* 17 Subat: Dündar ve Gül’ün basvurusu, hak ihlali oldugu belirtilerek AYM Genel Kurulu’na sevk edildi. 

* Davanin ilk durusmasi 25 Mart’ta görülecek.

Kaynak Cumhuriyet



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli