Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Vergi kaçirana degil ortaya çikarana dava!

Vergi kaçirana degil ortaya çikarana dava!

Ekonomik krizdeki Yunanistan`da bir gazeteci, Isviçre`de banka hesaplari bulunan 2 bin Yunan vatandasinin listesini yayimlayinca kendisini yargiç karsisinda buldu. Listenin iki yil önce Yunan yetkililere verildigi ancak hükümetin sümenalti ettigi öne sürü

Bes yildir ekonomik krizle bogusan Yunanistan’da ‘Lagarde listesi’ skandali yasaniyor. ‘Hot Doc’ adli haber dergisi ekim sayisinda, Isviçre bankalarinda hesabi olan 2 bin 59 Yunan vatandasinin isminin yer aldigi listeyi yayimlamisti. Aralarinda ünlü siyasetçi ve isadamlarinin da yer aldigi liste, 2010 yilinda dönemin Fransa Ekonomi Bakani, simdiki IMF Baskani Christine Lagarde tarafindan Yunan mevkidasi Yorgo Papakonstantinu’ya verilmisti. Ancak derginin iddiasina göre Yunan yetkililer listede yer alan isimleri ‘vergi kaçirma’ suçlamasiyla incelemeye alacaklarina listeyi o günden beri sümenalti etti.

3 yil hapis alabilir

Asil kiyamet ise haftasonu derginin yöneticisi Kostas Vaksevanis hakkinda dava açilmasiyla koptu. Gözaltina alinan ve 1.5 saat sorgulanan gazeteci, dün yapilacagi açiklanan ancak daha sonra yarina ertelenen durusmada bulunmasi sartiyla serbest birakildi. Vaksevanis, “özel bilgileri ifsa etmekle” suçlaniyor. Suçlu bulunursa 3 yil hapis cezasi alabilecek. Durusma salonu önünde milletvekilleri ve gazeteciler, Vaksevanis’e destek gösterisi yapti .



2 milyar euro

1990-2007 dönemini kapsayan ‘Lagarde listesi’nde, Isviçre bankalarindaki paralarin miktarlariyla ilgili detaya yer verilmiyor. Ancak bu miktarin 2 milyar euroya yaklastigi iddia ediliyor. Isviçreli yetkililer, ilk olarak bir banka çalisani tarafindan sizdirilan listenin varligiyla ilgili bir açiklamada bulunmadi.

Olay liste kayip!

Listenin orijinalinin nerede oldugu ise bilinmiyor. Listenin ilk olarak teslim edildigi Papakonstantinu, CD’yi bir asistanina verdigini ancak nerede oldugunu bilmedigini söyledi. Papakonstantinu’nun halefi Evangelos Venizelos ise bir kopyanin eline ulastigini hatirladigini, kendisinin kopyayi Basbakan’a ilettigini öne sürdü. Ancak Basbakanlik bunu yalanladi.

Devlet kanali grevde

Öte yandan Yunan devlet televizyonu NET TV’de Kamu Düzeni Bakani Nikos Dendias’i elestiren ve istifaya çagiran iki sunucunun görevden alinmasi üzerine çalisanlar greve gitti.

Ben görevimi yaptim!

Vaksevanis, serbest birakilmasinin ardindan “Vergi kaçiranlari ve listeyi saklayanlari degil, basin özgürlügünü tutuklamaya çalisiyorlar. Saklanan bir gerçegi açiga çikardim. Ben isimi yaptim” dedi.

Papandreu’ya yemek yedirmediler

Yunanistan’da krizin sorumlulari arasinda görülen eski basbakan Yorgo Papandreu, Almanya ziyareti sirasinda beklemedigi bir eylemle karsilasti. Esiyle birlikte Berlin’de bir restorana giden Papandreu’yu burada, Almanya’da egitim gören Yunan ögrenciler bekliyordu. Oldukça sert bir protestoyla karsi karsiya kalan eski Basbakan, çareyi restorani terk etmekte buldu.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli