Ya imam hatip ya meslek lisesi

Ya imam hatip ya meslek lisesi

Seviye Belirleme Sinavi (SBS) sonuçlarina göre bu yil 9. sinifa baslayacak 1 milyon 259 bin 546 ögrencinin 688 bini fen, anadolu, anadolu ögretmen ve sosyal bilimler liselerinde okuyacak. Bu tabloda, 574 bin ögrenci açikta kalacak.

Seviye Belirleme Sinavi (SBS) sonuçlarina göre bu yil 9. sinifa baslayacak 1 milyon 259 bin 546 ögrencinin 688 bini fen, anadolu, anadolu ögretmen ve sosyal bilimler liselerinde okuyacak. Bu tabloda, 574 bin ögrenci açikta kalacak. Bu ögrenciler, zorunlu olarak özel lise, meslek liseleri ve imam hatibe gidecek. MEB, Anadolu, meslek, imam hatip ve özel liselere giremeyen ögrenciler için, Anadolu ve meslek liseleri içine `genel sinif` açma karari aldi.

`TALEBI BÖYLE ERITMEK IMKâNSIZ`
Egitim Sen Genel Baskani Ünsal Yildiz, MEB`in genel sinif kararini BirGün`e degerlendirdi. Yildiz, “Bu uygulamayla AKP`nin egitimde ne kadar sorumsuz bir sistem yürüttügünü görüyoruz” dedi. Ünsal Yildiz, liselerin yeniden yapilandirilirken düz liselerin ortadan kaldirilmasinin, ögrencileri imam hatibe, meslek liselerine ve özel liselere zorlandigini hatirlatarak, çok programli liseye benzer bir uygulama olan genel sinif uygulamasi hakkinda, “Çok programli lise sayisi her kentte çok sembolik sayidadir. Bu sebeple tamami genel sinif uygulamasina tahsis edilse bile, yerlesmeyen ögrencilerin taleplerini karsilamak imkansiz gibi görünüyor. Genel sinif uygulamasi olan liselerde talep patlamasi olacak” diye konustu. AKP`nin ögrencileri imam hatibe yönlendirme çabasini genel sinif uygulamasiyla örtbas ettigini ve ögrencilerin bu uygulamayla imam hatibe ve meslek liselerine zorlanacagini ifade eden Yildiz, “Çok programli lise sayisi sinirli oldugu için, veliler, basta ulasim zorluklarindan ötürü çocuklarini çok programli liseler yerine, imam hatibe göndermek zorunda kalacak” dedi.

`AKP PEDAGOJIYI UMURSAMIYOR`
Yildiz, genel sinif uygulamasinin siyasi iktidara paralel bir egitim modelin ürünü oldugunu belirtti. AKP iktidarinin ögrencilerin insan ve birey kimliklerini görmezden geldigini ifade eden Yildiz, “AKP, anadolu liselerine gitmeyen ögrencilere, ya sanayisine yardim edecek sekilde meslek liselerini, ya sistemlerini destekleyecek imam hatibi, ya da özel liseleri seçenek olarak sunuyor. Bunlardan biri olmazsa da, ögrenciyi toplumun disina itiyor. Böylelikle kamu üzerindeki yükü azaltmak istiyor” dedi. Yildiz siyasi iktidarin egitim üzerinde çok ciddi bir baski uyguladigini, özellikle 4+4+4 uygulamasindan bu yana, velilerin ve ögrencilerin özgürlüklerini kisitladigini hatirlatti.
Egitimde geçen sene 4+4+4 sistemine geçilmesiyle egitim kesintili ve kademeli hale getirilmisti. Uygulamayla beraber düz liseler kaldirildi. Bu sebeple anadolu lisesine giremeyen ögrenciler imam hatip, meslek lisesi veya özel okuldan birini tercih etmek zorunda kalacak.

***
‘Alternatif sunmak zorundayiz’


Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Muammer Yildiz ise, genel sinif uygulamasiyla ilgili bir açiklama yapti. Muammer Yildiz açiklamada, genel sinif uygulamasinin çok programli liselerde uygulanan sisteme benzer bir plan yapilacagini söyledi. “Sinavla bir yer kazanamayan ögrencilerimize ve velilere alternatif sunmak zorundayiz. Vatandas böylece istemedigi bir okulu tercih etmek zorunda kalmayacak.” diyen Muammer Yildiz, sadece Istanbul için fen, Anadolu, Anadolu ögretmen ve sosyal bilimler gibi sinavla ögrenci alan liselerde kontenjan 23 bin oldugunu kaydetti. Açilan ve dönüstürülen okullarla birlikte 74 bin ögrenci yerlesebilecegini söyleyen Muammer Yildiz, “Hem meslek hem de Anadolu liselerinde bu genel lise siniflari açilabilecek” seklinde konustu. Muammer Yildiz, 9. sinifta tüm okul türlerinde ayni dersler görüldügünü söyleyip, ”10. siniftan itibaren meslek lisesine gitmek istemeyen ögrenciler, olusturulacak genel lise siniflarinda egitimine devam edecek” dedi.

SAYEN TOKYAY/ Birgün