Bugün, 5 Ekim 2024 Cumartesi

Ya Seda Sayan`in siddeti?

Ya Seda Sayan`in siddeti?

Istanbul Esenyurt`ta geçtigimiz Haziran ayinda yasanan olay, kadina yönelik siddetin en kan dondurucu örneklerinden biri olarak kayitlara geçmisti. 28

Istanbul Esenyurt`ta  geçtigimiz Haziran ayinda yasanan olay, kadina yönelik siddetin en kan dondurucu örneklerinden biri olarak kayitlara geçmisti. 28 yasindaki Fatma Sen, 12 yillik esi Çetin Sen tarafindan, önce dogalgaz borusuna baglanarak bogulmak istenmis, ardindan  4. kattaki evlerinin balkonundan atilmisti. Hastaneye yatirilan Fatma, 9 ameliyat geçirmis, bacaklari, beli ve omurgalarinda kiriklar olusmustu. Yürüyememe riski olan Fatma, tüm korkusunun esinin ceza almayarak, yeniden kendisine zarar vermesi oldugunu söylemisti.
Geçtigimiz hafta Bakirköy 16. Agir Ceza Mahkemesi`nde görülen dava sonucunda, koca Çetin Sen`in tutuksuz yargilanmasina karar verilince, Fatma`nin korkulari depresmis oldu.
Medya karara ilgi gösterdi. Geçtigimiz Persembe günü CNN Türk`te yayinlanan 5N1K programi Fatma Sen`i konuk etti örnegin.
Meger Seda Sayan da programi izliyormus. Fatma`nin durumundan böylece haberdar olmus. Ve ne yapmis etmis, ertesi gün Fatma Sen`i yine evinden canli yayinla programina almis. Biz o programi kaçirmisiz. Önceki gün Seda Sayan`in “Tarafsiz olmam gerekiyor. Cuma günü Fatma`yi dinledik, bugün de esini dinleyecegiz” sözleri ile karsilasinca durum anlasildi. Programi izlemek de farz oldu.

CEVAP HAKKI MI, REYTING MI?

Programin daha ilk dakikalarinda, Cuma günü yapilan programda seviyenin yerlere düstügü anlasiliyordu. Seda Sayan, tarafsizlik ayagina koca Çetin Sen`in karisi hakkindaki agir sözlerini engellemedigi gibi, Fatma`nin kendisini aldattigi gibi hiç kimseyi ilgilendirmeyecek hikayeler anlatmasina izin verdi. Böylece Çetin Sen, izleyenlerin nazarinda “tuu, elleri kirilsin” dan, “aldatilma karsisinda deliye dönen koca” pozisyonuna geçmis oldu. Seda Sayan da kimi zaman kasi gözüyle, kimi zaman “anaaa, tövbe tövbe” nidalariyla, aralarda “hiçbir Türk erkeginin buna tepkisiz kalamayacagi” seklindeki sosyolojik/psikolojik tespitlerini de esirgemeyerek, Sen`in karisini öldürme tesebbüsünde bulunan bir adam oldugunu izleyenlerine unutturmayi basardi. Isin bir de “Fatma`ya cevap hakki dogdu” diyerek, Fatma`yi telefona baglama kismi vardi ki, unutmak istiyoruz. Zira, sinirleri iyice bozuldugu için telefona çikmak istemeyen Fatma yerine ablasini Çetin Sen`le yüzlestiren Seda, konuyla hiç ilgisi olmadigi halde, ablanin da özelinin ortaliga saçilmasina çanak tuttu.
Kadin programlari denen ucube isler yayindan kaldirilmali derken, tam da bu manzarayi kastetmekteyiz iste. Dizilerde flört edilmesine bile karsi RTÜK`ü harekete geçmesini isteyen hükümet, Seda Sayan`lara neden ses etmiyor acaba? “Siddet mesrulastirilamaz” diyen Aile Bakani Fatma Sahin, Seda`ya neden dokunamiyor dersiniz? Kadina yönelik siddetin karsisindaymis gibi duran, ama aslinda siddeti mesrulastiran, her gün binlerce kadina, birbirinden agir siddet hikayeler üzerinden geleneksel davranislari sürdürmeleri, kocaya itaat etmeleri, onlari sinirlendirecek davranislardan kaçinmalari ve daha bir dolu gerici mesajlar verdikleri için olabilir mi? (Istanbul/EVRENSEL)



  • Cumartesi 27.6 ° / 21.2 ° Güneşli
  • Pazar 26.8 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 19.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı