Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Yakit fiyatlari tabelada baska pompada baska

Yakit fiyatlari tabelada baska pompada baska

Akaryakit dagitim sirketlerini denetleyen EPDK, müsterileri magdur ederek mevzuata aykiri davranan 30 ana dagitim sirketine 250 ile 600 bin lira arasinda ceza kesti.

Son zamlardan sonra 1 litre benzin 4,70 liraya, motorin 4 liraya ulasirken, 2-3 kurusluk fiyat farki bile önem kazandi. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatina göre, dagitim sirketi ve bayilerin, istasyonlarda fiyatlari panolarda ilan etmeleri gerekiyor. Ancak bazi bayilerin panoda ucuz fiyat yazmasina ragmen pompada yüksek fiyat uyguladigi belirlendi. Bazi istasyonlarda da, akaryakit kalite analizi yapilmadigi, müsteri sikâyetleri için görünür yerlere telefon numaralarinin asilmadigi tespit edildi. Bunun üzerine enerji üst kurulu, 30`a yakin dagitim sirketine 250 bin lira ile 600 bin lira arasinda ceza kesti. EPDK, tüketicileri de uyardi: "Fiyat, panoda baska pompada baskaysa sikayet edin."
 
EPDK, bir taraftan akaryakit fiyatlarini yakindan izlerken diger yandan dagitim sirketleri ve bayileri siki takibe aldi. Tüketicilerden gelen sikâyetler üzerine EPDK denetim elemanlari, 46 dagitim sirketi ve bayilere yönelik genis çapli denetim yapti. Denetimlerin sonucunda bazi dagitim sirketlerine bagli bayilerin mevzuat geregi, istasyonlarda satisa sunulan akaryakitin kalite kontrolünü yapma, akaryakit fiyatlarini ilan, pano ve pompada duyurma, ihbar ve sikâyetleri alip sonuçlandirma, tüketici sikâyetleri için telefon numaralarini görünür yerde asma gibi mecburiyetlerini ihlal ettigini tespit etti. Bazi bayilerin istasyonlardaki panoda yazan fiyatla pompada yazan fiyatin ayni olmadigini tespit etmesi üzerine Kurul`a savunma veren sirketler ise su gerekçeleri ileri sürdü: "Çok sik zam geliyor, panolardaki fiyatlari degistirmeye yetisemiyoruz, vakit bulamiyoruz, unutuyoruz." Ancak Zaman`a bilgi veren kurul kaynaklari, sektörde faaliyet gösteren bütün rafineri, dagitim sirketi ve bayilerin mevzuatin gereklerini yerine getirmek zorunda olduguna vurgu yapti. Ayni kaynaklar, Petrol Piyasasi Mevzuati geregi dagitim sirketlerinin de bayileri denetlemek zorunda olduguna dikkat çekerek, "Bayi denetimlerinden, bagli oldugu dagitim sirketi de sorumlu. Bunun geregini yapmayan sirket hakkinda gerekli islemler yapilir." degerlendirmesini yapti.
 
Petrol piyasasi mevzuatina göre akaryakit istasyonlarinda benzin, motorin ve LPG fiyatlarinin sürücülerin görecegi sekil ve büyüklükte panolarda ilan edilmesi gerekiyor. EPDK kaynaklari, sürücülere su uyarilarda bulundu: "Akaryakit fiyatlari zaman zaman artiyor veya düsüyor. Sürücüler mutlaka, panolardaki fiyatla pompadaki fiyatlari karsilastirmali. Her iki fiyat da ayni olmali. Ama genelde sürücü, panoya bakiyor, ucuz fiyat görünce istasyona girip, yakitini alip gidiyor; pompada yazan fiyata dikkat etmiyor. Bazi firsatçilar, panoda ucuz yazip pompada farkli fiyat uygulayabiliyor. Iki fiyatin ayni olup olmadigi mutlaka kontrol edilip, farklilik var ise hemen ilgili ana dagitim sirketi veya EPDK`ya basvuru yapmali."
 
 
ZAMAN


  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false