Bugün, 5 Ekim 2024 Cumartesi

Yangina zehirle gitmisler

Yangina zehirle gitmisler

BAKAN`DAN KAZ DAGLARI YANGINI ITIRAFI Sinem Ugurlu

Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu, Kaz Daglari’nda geçen yilin eylül ayinda çikan yangini söndürmek için, maden göletinden alinan zehirli suyun kullanildigini kabul etti.

CHP Balikesir Milletvekili Ayse Nedret Akova, Bakanin yanitlamasi talebiyle verdigi soru önergesinde Kaz Daglari’nda çikan yanginin söndürülmesi esnasinda bakir ve molibden madeninin çökertme havuzundaki suyun kullanilip kullanilmadigini sormustu.
Bakan Eroglu, soru önergesini yanitladi. Yanitta, “Havran yangininda asiri rüzgar sebebiyle Tepeoba, Kalabak ve Fazlica köyleri yangin tehlikesine düsmüstür. Mülki amirce, köylerin bosaltilmasi için hazirlik yapilmasi talimati verilmistir. Köylerde yasayan vatandaslar açisindan hayati tehlike bulunmasi sebebiyle can ve mal kaybini önlemek için zamanla yarisilmistir. En yakin su kaynagi 6.3 kilometre uzaklikta bulundugundan; yangin söndürmek maksadiyla yangin alanina bitisik maden göletinden bir miktar su, zorunlu olarak kullanilmistir” dedi.

YANGINDAN BETER!

Gazetemize konusan Eski Orman Mühendisleri Odasi Genel Baskani ve Kaz Daglari Madra Daglari Belediyeler Birligi Danismani Salih Sönmezisik ise, Bakanin “zorunda kaldik” açiklamasinin inandirici olmadigini ifade etti. Iste Sönmezisik’in itiraz ettigi noktalar:

- Kimyasal sularin yangin söndürüldükten sonra yaratacagi etki yangindan çok daha büyük.
- Yanginda kullanilan agir metal içeren sular, yanik alandaki topragi zehirledi. Daha sonra olusacak bitki örtüsü etkilendi ve pek çok endemik bitki türü artik geri gelmeyecek.
- Yangin alani ile yan yana bulunan alanlardaki canlilar da atik sudan zehirlendiler.
-  sagligi da tehlikede. Topraga karisan zehirli su, yer alti sularina da karisacak ve bölgedeki insan sagligi olumsuz yönde etkilenecek.
- Yangin alanina en yakin su alani 6.3 kilometre. Maden alaninin havuzu ise 2 kilometre. Su tasiyan bir helikopter için aradaki 4 kilometrelik mesafenin bir farki yok. Burada kolaya kaçilmis.
- Kaz Daglari gibi zengin bitki örtüsüne sahip bir bölgede hazir sular bulundurmak gerekirdi. Ihmal var.
- Orman yanginlarini söndürmek kadar önlemek de önemlidir. Yangin çikmadan önce gerekli önlemler alinmali.


‘BU BIR KABULDÜR’

CHP Balikesir Milletvekili Ayse Nedret Akova da, Orman ve Su isleri Bakanliginin verdigi cevap ile Kaz Daglari’nin zehirlendigini kabul ettigini söyledi. “Bölgede daha büyük felaketler” olabilirdi diyen Akova, “Insan sagligi da tehlike altinda. Biz bölgede balik ve hayvan ölümleri oldugunu da biliyoruz. Kaz Daglari bizim milli servetimiz” diye konustu.


‘ZEHIRIN ETKISI ZAMANLA GÖRÜLECEK’

ORMAN ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu Havza Çayi’nda yasanan balik ölümlerinin arkasinda maden isletmesinin zehirli sularinin kullanilmasinin bulunup bulunmadigi yönündeki soruya, “Sadece 7 balik öldü” yaniti verdi. Ancak Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Hicri Nalbant, rakamin daha fazla oldugunu ifade ederek, bakanin olayi küçümsedigi uyarisi yapti. Nalbant, “Balik ölümleri aninda olmustur. Ancak agir metallerin insan ve doga sagligina verecegi zarar aniden gerçeklesmez, süreç içinde gerçeklesir” dedi. Nalbant, agir metallerin bölgeye verecegi zararin, yangindan daha fazla olduguna da dikkat çekti. (Istanbul/EVRENSEL)

(Fotograf, Salih Sönmezisik’tan alinmistir)



  • Cumartesi 27.6 ° / 21.2 ° Güneşli
  • Pazar 26.8 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 19.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı