Bugün, 28 Eylül 2024 Cumartesi

?yanlis karar verme riskleri azalacaktir?

?yanlis karar verme riskleri azalacaktir?

Meclis toplanti salonuna ne zaman yogun bir katilim olursa, biliniz ki Esenlerin gelecegi ve mutlulugu daha ileri bir noktaya tasinacaktir. Çünkü karar mekanizmasinda bulunan yöneticilerimizle, iletisim ve etkilesim sayesinde yanlis karar verme riskleri i

Mesut Kaya/Gazete Esenler

Kaplan ”yanlis karar verme riskleri iyice azalacaktir”

Saadet Partisi Esenler Ilçe Baskan Yardimcisi Mustafa Kaplan muhtarlarin, siyasi partilerin, STK’larin yaklasan yerel seçim öncesi ve esenleri sahiplenme noktasinda, Meclis toplanti salonuna ne zaman yogun bir katilim olursa, biliniz ki Esenlerin gelecegi ve mutlulugu daha ileri bir noktaya tasinacaktir. Çünkü karar mekanizmasinda bulunan yöneticilerimizle, iletisim ve etkilesim sayesinde yanlis karar verme riskleri iyice azalacaktir, ayni zamanda kentsel dönüsüm konusunda gazetemiz Muhabiri Mesut Kaya’ya ilginç tespitleri ortaya kayarak önerilerde bulundu.

Kaya “Muhtarlarin meclise katki saglama konusundaki düsünceleriniz?
Kaplan “Bildiginiz gibi muhtarlar seçimle isbasina gelen, halkimizin nabzini tutan yerel yöneticilerdir. Bu yöneticilerimiz kendi mahalleleri ile ilgili konularin görüsüldügü, planlarin yapildigi, Esenlerin 20-50 yillik projelerinin konusuldugu, Esenlerin yarinina dair gelismelerin tartisildigi, kararlarin alindigi Esenler belediye meclisine katilarak kendi mahallelerindeki halkimizi bilgilendirmeleri gerekmektedir.
Esenler Belediye Meclisi toplantilarinda bulunmalari hiç süphesiz kendi mahallelerinden sorumlu olan muhtarlarimiza yansiyacak olan sorunlara ve sorulara yakinen, rahatlikla cevap verme imkânini saglayacaktir. Temennim odur ki bundan sonra meclis toplantilarina katilarak gelismeleri takip edeceklerdir. Bilinçli bir toplum olusturabilmek için bilgi akisi kaynagindan olmali ki sorunlarin çözümü de saglikli ortamlarda, birbirimizi anlayarak gerçeklessin. Muhtarlarimiza bu konuda büyük görevler düsmektedir. Muhtarlarimiz bu süreci yakindan takip etmelidir. Meclise gelen gündem maddelerini bilmeleri, meclis üyeleri ile iletisim halinde olmalari arzu ettigimiz huzurlu bir toplumun olusmasinin önemli adimlarindan bir tanesidir.”

Kaya “Esenler’de bulunan meclis üyeleri hariç diger siyasi parti baskan yöneticileri ve STK konusundaki düsünceleriniz
Kaplan ”
Ayni sorunu burada da gözlemlemekteyiz. Maalesef Esenlerimiz siyasi parti ve STK’lar acisindan sahipsiz görünüyor. Buda Esenlerin tek tarafli büyümesine ya da büyümemesine sebep olmaktadir. Bir siyasi parti baskani ve yöneticileri meclis toplantilarini nasil göz ardi edebilir. Halkimizi aydinlatacak olan siyasi partilerimiz kamuoyu olusturulmasinda daha aktif roller üstlenmelidirler. Sadece genel siyaset yapamazsin, yerel siyasetle ve halkimizin problemleriyle yakindan ilgilenmeliler ki halka hizmet edebilsinler. Bunun belki en önemli ayagi da meclis toplantilaridir. Bu çerçevede Esenlerde bulunan siyasi parti ve yöneticileri yanlis bir yol üzerindedirler. Çünkü yapilan meclis toplantilari Esenlerdeki vatandaslarimizin yasantilarini ve geleceklerini direk etkilemekte olan karar mercisidir. Bu kadar ilgisiz kalinmasinin muhakkak psikolojik ve sosyolojik nedenleri vardir diye düsünüyorum.”

Kaya “Vatandas ve esnafin katilimlarini nasil degerlendiriyorsunuz?

Kaplan “Muhtarlarimizin ve siyasi parti baskanlarimizin katilmadigi bir meclis toplantisina tabii ki halkimiz ve esnafimizin da katilmamalari normaldir. Bir yerde bir yanlislik var. Biliyorsunuz toplumumuzun kanaat önderleri ve lokomotifi olan muhtarlarimiz, siyasi partiler ve STK baskanlari ve yöneticileridir. Gönül ister ki muhtarlarimiz, siyasi parti baskanlari ve yöneticilerimiz, sivil toplum kuruluslarimizin baskani ve yöneticileri, esnafimiz ve halkimiz meclis toplantilarina katilsin ve Esenler belediye yönetiminin Esenlere dair plan ve projelerini, gelismeleri yakindan takip ederek bilinçlensinler. Tabi su da olabilir. Halkimiz meclis toplantilarinin kendilerine açik oldugunu bilmiyor olabilir. Buradan sizlerin sayesinde belirtmek isterim ki, bilinsin ki bu toplantilar tüm halkimiza açiktir. Bu konu kanaat önderleri tarafindan da sik sik dile getirilerek gündemde tutulmalidir. Meclis toplanti salonuna ne zaman yogun bir katilim olursa, biliniz ki Esenlerin gelecegi ve mutlulugu daha ileri bir noktaya tasinacaktir. Çünkü karar mekanizmasinda bulunan yöneticilerimizle, iletisim ve etkilesim sayesinde yanlis karar verme riskleri iyice azalacaktir. Bir sorunu veya bir plani birçok kesim gündemine alarak katilimci bir atmosfere tasimak yani istisare genis bir tabana yayilarak ortak bir akil ceyran edecektir. Ayrica su konuda dikkate alinirsa isabetli olacaktir. Mevcut muhalefet meclis üyelerine, meclis toplanti gündemine iliskin gündem dosyasini son yarim saatte degil de, en azindan bir is günü öncesi verilerek meclis üyelerinin bilgilendirilmesi ve onlarin da saglikli çalismalarinin önü açilmalidir.”

Kaya “Kentsel dönüsüm konusunda baskaniniz Tugrul Yalçinkaya basin toplantisinda, Esenler’de kentsel dönüsüm yok dedi. Bu konuda sizin düsünceniz nedir?”

Kaplan”Esenlerde yapilmis bir kentsel dönüsüm mü var? Sadece planlanan kentsel dönüsümlerle karsi karsiyayiz. Bir kentin olusumunda en önemli faktör donati alanlarinin bilimsel olarak istenen degerlerde olmasidir. Donati alanlari demek, insanlarimizin yasanilabilir bir kent ölçeginde hayatlarini rahat ve refah sürdürebilmesi demektir. Bu olmasi gereken degerler ise kisi basina 7 ila 14 metrekaredir. Maalesef Esenlerde bu oran su anda %1,7 dir. Yani 2 m2 dahi degildir. Bu tezatlik bile Esenlerin su andaki durumunu ortaya koyan ciddi bir göstergedir.360.000 nüfuslu bir Esenler öngören büyüksehir belediye baskanliginin 1/5.000 lik planlarinda suanda gelinen nokta 500.000 nüfuslu Esenlerdir.

Bu planlanan dönüsümlerle eger donati alanlarini arttiracak bir alaniniz yoksa Esenler nüfusu yaklasik 1.000.000 öngörülmektedir. Böyle bir Esenleri kimse hayal etmek istemez. Bu durumla karsi karsiya kalmamak için eskiden yapilan yanlisliklarin tekrarlanmamasi büyük temennimdir. Ne yazik ki planlayicilar bu handikabi nasil asacaklarini anlatmaktan kaçinmaktadirlar. Yine temennim odur ki bu planlanan dönüsümler rantsal dönüsüme kapi aralamasin. Yapi stokumuzun yas ortalamasi 25-30 yillik olmasi, ifraz çalismalarinin zorlugu ve deprem gerçegi rant çevrelerinin istahini kabartabilir. Buna özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Önemli olan halkimizin mutlulugu ve gelecegidir. Halkimiz en güzeline layiktir. Bu gerçekler isiginda yapilacak kentsel dönüsüm çalismalari yasanabilir bir Esenlerin olmazsa olmazidir. Basinimiza yansiyan bazi olaylarda kendilerinin magdur edildikleri ve verilen sözlerin tutulmadigina dair haberler çikiyor. Bu konularin üzerine gidilmesi ve magduriyetlerin kaldirilmasi ve ortak mutabakatlarin saglanmasi acilen gereklidir. Ilçe Baskanimizin kastettikleri bunlardan ibarettir.”

 

 



  • Cumartesi 27.1 ° / 19.7 ° Güneşli
  • Pazar 26.3 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 15.9 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu