YANSITMA HALLERI

YANSITMA HALLERI

Yansitma, kisinin istemedigi düsünceleri ya da davranislari karsi tarafta varmis gibi gösterme hastaligidir. Evet bu bir hastaliktir ve genellikle bu hastalik narsiste kisilik bozuklugu tasiyan insanlarda görülür.

Günlük hayatta ise savunma mekanizmasi olarak kullanilir. Kendini baskalarinda görme olarak da sergilenir.

Genellikle kisilik zafiyetinden ve asagilik kompleksi ile paranoyanin da eslik ettigi ego kaygisindan kaynaklanir. Kisi bilinç düzeyinde aslinda bilmememin ego da yarattigi belirsizlik ve sapma ile yanilgiya düser, zanlar ve vehimler üretir.

Bu hastalik toplumun her kesiminde görülür.  Medya ve iletisimin çok ilerledigi bu dönemde yöneticilerde daha fazla görüyoruz!

Çok istedigi bir makama çok ugrasmasina ragmen gelemeyen ve gelmesi muhtemel adayi daha önceden karalamaya çalisan ve tüm ugraslarina ragmen buna engel olamayan çapsiz, ödünleme yaparak kendini bir havalara sokar, ayricalikli ve üstün görme halleri gelistirerek kibirlenir.

Kibir basli basina yansitma hastaligina yol açar. Erdemleri kiskanma yaninda, olmayan seylerin varmis gibi konusmaya baslar. Yansimanin bazi yansimalari sunlardir:

Kendi yaptigi suçu baskasina atmak (borçlanma, kamu zarari),

Yaptigini inkâr etmek (Çok konusup ne söyledigini unutmak, soru sorulmuyor diye sallamak),

Kusurlarini reddetmek (Hesap vermekten kaçmak),

Kendinden erdem oldugu evhamina kapilip baskasinda yok saymak (benden baskasi yapamaz),

Kendini kabul etmeyenleri tehlikeli görmek (Suçlama, yargilama, kinama, baski, santaj, sindirme vb.),

Yansima psikolojisine girenleri tanimak için sunlari da bilmek gerekir. Saygi göstermez ama saygi bekler, dikkat çekmeyi ve reklami çok sever, simarikliga çok yatkindir, üstüne alinmayi ve gereksiz açiklalar yapmayi çok sever.

Eminim okuyanlar okudukça kafalarinda birilerini canlandiriyordur. O canlanmanin suçlusu, hastalik icabi suçlu olarak bizi bileceklerdir ama canli canli gözlerde canlaniyorlar ise suç kendilerinindir.

Yansitmanin bir de faturasi olacaktir! Ticari hayatta, alici ve satici arasindaki anlasmalar, yanlis fatura düzenlenmesi, masraf dagitimi ve benzeri sebeplerle bir mal veya hizmet bedelini ödeyen tarafindan islemin asil muhatabina yansitilmasina ihtiyaç duyulmaktadir. Bu tür durumlarda, masrafin asil muhatabina yansitilmasi için kesilen faturalar uygulamada “yansitma faturasi” olarak tanimlanmaktadir.

Yansitmayi abartanlara yansitma faturasi kabarik gelecektir. Kimse kimsenin psikolojik sorunlarini tasimak zorunda degildir.