Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Yargitay`dan milyonlarca kart kullanicisina iyi haber

Yargitay`dan milyonlarca kart kullanicisina iyi haber

Kredi karti aidatlarinin 10 yil geriye dönük olarak alinabilecegini açiklayan Tüketici Haklari Dernegi, ?Eskiden geriye dönük 2 yil olan süre 10 yila çikti"dedi.

Kredi karti aidatlarinin 10 yil geriye dönük olarak alinabilecegini açiklayan Tüketici Haklari Dernegi, “Eskiden geriye dönük 2 yil olan süre 10 yila çikti. Dernegimiz, haklarini aramak isteyen vatandaslara yardimci olacak” dedi.

Yargitay’in kredi kartlari aidatlari konusunda tüketicileri sevindirin bir karara imza attigini belirten Tüketici Haklari Dernegi, yaptigi yazili açiklamada, haklarini aramak isteyen tüm vatandaslara yardimci olma sözü verdi.

Açiklamada, bugüne kadarki uygulamalarda, bankalar tarafindan yillik üyelik aidati adi altinda kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatlarin hakem heyetleri ve mahkemeler tarafindan sebepsiz zenginlesme hükümlerine göre degerlendirilerek, 2 yillik zaman asimina tabi tutuldugu animsatildi.

Aidatlarin 10 yillik zaman asimina tabi olmasi gerektiginin alti çizilen açiklamada, “Yargitay, bu konuda çok önemli yeni ilke karari verdi. Buna göre, tüketiciler tarafindan aidatlar 10 yil geriye dönük olarak talep edilebilecek.

Yargitay 13. Hukuk Dairesi’nin bir uyusmazlikla ilgili verdigi kanun yararina bozma karari uyarinca ‘kendi kartlarindan yillik üyelik aidati tahsil edilmesinin haksiz sart niteliginde oldugu ve geriye dönük olarak 10 yil boyunca talep edilebilecegi’ sabit oldu” denildi.

“HAKLARINI ARAMAK ISTEYENLERE YARDIMCI OLACAGIZ”

Tüketici Haklari Dernegi Genel Baskani Turhan Çakar, Yargitay’in kararinin emsal niteliginde oldugunu belirterek, tüketicilerin bankalarin aldigi yillik kredi karti kullanim ücretinin 10 yil geriye dönük olarak talep edebileceklerini kaydetti.

Haklarini aramak isteyen tüm vatandaslara yardimci olunacaginin ifade edildigi açiklamada, “Tüketiciler geçmiste bankalara ödemis olduklari geriye dönük 10 yillik üyelik aidatlarinin defaten kendilerine iade edilmesini istemeli. Ödenmeyen bedellerin, faizi ile tahsili için yasal yollar tüketicilere açik” denildi.

O PARASINI ALDI BILE

Yargitay’dan çikan son kararin yani sira hafta içinde benzer bir haber daha haber merkezlerine ulasti.  Tüketiciler Birligi Onur Kurulu Baskani Aydin Agaoglu, hukuk mücadelesiyle, yarginin, kredi karti aidati konusunda emsal teskil edebilecek bir karar almasina zemin hazirladi.

Agaoglu, 2009’da, kredi kartimda 55 lira kart aidati bulundugunu fark edince, bankaya itiraz etti. Banka, olumsuz cevap verdi. Agaoglu, Tüketici Sorunlari Hakem Heyeti’ne basvurdu. Heyet bu paranin iadesine karar verdi. Banka 55 liralik ücreti iade etti ama karti kullanima kapatti.

Agaoglu’nun mücadelesi ise bundan sonra basladi. Tüketici Hakem Heyeti, tekrar, basvuru üzerine kartin kullanima açilmasi kararini verdi. Ancak banka, bu karara karsi Istanbul 2. Tüketici Mahkemesi nezdinde itirazda bulunarak, kart aidatini ödemedigim için karti kullanima kapatmaya hakki oldugunu iddia etti.

Mahkeme, aidat iptalinin hukuka uygun oldugunu, kartin kullanima açilmasini kesin olarak kararlastirdi.  Bu dava 2010’da sonuçlandigi ve mahkemenin hükmetmesine ragmen bankanin kredi kartini kullanima açmadi.

Agaoglu, yargi kararina ragmen kartin kullanima açilmamasi nedeniyle 20 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açti. 2011’in basinda Istanbul 2. Tüketici Mahkemesi, bankayi, yargi karanina uyulmamasi ve kredi kartinin kullanima açilmamasi nedeniyle tüketicinin magdur oldugunu belirterek, bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Her iki taraf da karari temyiz etti. Yargitay 17 Ocak 2012 tarihli kararinda verilen tazminat kararini onadi. Buna ragmen banka tazminati ödemeyince Agaoglu icra yoluna basvurdu. Sonunda banka, ana para ile faiz, avukat ve icra masraflariyla birlikte toplam 2 bin 41 lirayi ilgili icra müdürlügüne yatirdi.



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli