Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Yargitay'dan Önemli Karar: Ödenmeyen Aidattan Evdeki Herkes Sorumlu!

Yargitay'dan Önemli Karar: Ödenmeyen Aidattan Evdeki Herkes Sorumlu!

Yargitay 20. Hukuk Dairesi apartman ve site aidatlari için önemli bir emsal karara imza atti. Mahkeme, ödenmeyen ortak giderler, abonelikler ve aidatlardan kat malikiyle birlikte esi basta olmak üzere ayni dairede yasayan herkesin sorumlu olacagina hükmet

YARGITAY'DAN ÇARPICI AIDAT KARARI

Binalarin ortak giderlerinin karsilanmasi amaciyla tüm daire sahiplerinden alinan site aidatlari, birçok kez tartisma ve dava konusu oluyor. Yargitay tarafindan alinan yeni bir karar ise bu kez yalnizca aidatlarini ödemeyen daire sahiplerini degil, eslerini, çocuklarini da oldukça yakindan ilgilendiriyor.

Yargitay 20. Hukuk Dairesi ödenmeyen ortak giderler, abonelikler ve aidatlardan kat malikiyle birlikte esi basta olmak üzere ayni dairede yasayan herkesin sorumlu olacagina hükmetti. Yani ödenmeyen aidatlarla ilgili evde yasayan herkese icra takibi yapilabilecek, gelirine el konabilecek.

Yargitay kararina konu olan olayi aktaran Avukat Cevat Kazma, kat malikine ve esine karsi, aidatlarin ödenmedigi gerekçesiyle tahsil talepli dava açildigini ifade etti. Yargitay’in karari, Kat Mülkiyeti Kanunu’na dayandirdigini söyleyen Cevat Kazma, “Bu karara göre genel gider ve avans borcundan dolayi yönetici veya kat maliklerinden her biri bu alacagi tahsil etmek için ister borçlu olan bagimsiz bölüm malikine, isterse onun bagimsiz bölümünden (kira akdine, sükna veya intifa hakkina ya da baska bir nedene dayanarak) sürekli sekilde yararlanan kisiye veya her ikisine birlikte dava açilabilecek veya icra takibi yapilabilecek." seklinde konustu.

KARARA ITIRAZ

Kararin dogru olmadigini belirten Kazma, "Bir sitede ödenmeyen aidatlardan dogrudan daire sahibi ya da sözlesme yaptigi kiracisi sorumludur. Ödenmeyen aidattan kat sahibinin esi veya ailesi sorumlu tutulamaz" dedi.

Ayni zamanda kat malikinin esinin veya ailesinin sitedeki bagimsiz bölümlerden faydalanip faydalanmadiginin saglikli bir sekilde ölçülemeyecegini söyleyen Kazma, bu nedenle kesin bir hükümle karar verilmesinin dogru olmayacagini söyledi. 



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı