Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Yargitay: Denizleri anmak suç degil

Yargitay: Denizleri anmak suç degil

ANMA DAVASINDA EMSAL KARAR

EMEK Partisi (EMEP) Dersim Il Örgütü’nün 26 Nisan 2008’de il binasina astigi Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan pankartina iliskin ‘suçu ve suçluyu övmek’ iddiasiyla açilan davada yerel mahkemenin verdigi beraat karari Yargitay tarafindan da onandi. Yargitay’in karari Deniz Gezmis ve arkadaslarinin anilmasina iliskin açilan davalarda emsal teskil edecek.

Tunceli Emniyet Müdürlügü’nün ihbariyla Tunceli Cumhuriyet Savcisi tarafindan dönem EMEP Il Baskani Hüseyin Tunç’a Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in fotograflarinin bulundugu ve ‘Yolunuzda yürüyecegiz’ yazili pankart nedeniyle dava açilmisti. Davada Deniz Gezmis ve arkadaslari için ‘suça karistiklari ve terör örgütü üyesi olduklari’ yönünde verilen mahkeme kararlari örnek olarak sunulmus, Tunç’un da ‘suçu ve suçlu övmek’ fiilini isledigi öne sürülmüstü. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesinde görülen dava da Tunç hakkinda beraat karari verilmis, bu karar üzerine Cumhuriyet Savcisi Yargitay’a basvurmustu. Yargitay da yerel mahkemenin verdigi karari yerinde bularak, beraat kararini onayladi.

ÖRNEK KARAR

“Yargitay’in karari her bakimdan Avrupa Insan Haklari Sözlesmesinin ruhuna uygun bir karardir” diyen Tunç’un Avukati Baris Yildirim, kararin Deniz Gezmis ve arkadaslarini anmanin suç unsuru olarak gösterildigi baska davalar için de örnek oldugunu belirtti.  
Hüseyin Tunç ise böyle bir dava açilmasinin bile Türkiye’de demokrasinin düzeyini ortaya koydugunu belirterek, “Ülkenin bagimsizligi için mücadele veren Deniz Gezmis ve arkadaslari yargilanmak istendi. Ama buna ne AKP’nin ne de baskalarinin gücü yeter. Parti olarak Deniz Gezmis ve arkadaslarinin verdigi mücadeleyi bundan sonra da sürdürmekte kararliyiz” seklinde konustu. (DersimEVRENSEL)



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false