Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi kanunun yasalasti. Mutabakat saglandi, saglanmadi tartismalari esliginde Cumhurbaskani yasayi onayladi. Sendikalarin yillardir sikayet ettigi, darbecilerin ürünü diye elestirilen sendikalarin kanunun degisti. Degisti degismesine de içinde yer alan bazi maddeler eskisini bile aratacak nitelikte. Öyle ki is kolu baraji yüzde 10’den 3’e düsürülmesine ragmen bir çok sendika baraji asamiyor.
Grev yasaklari devam ettigi gibi Bakanlar Kurulu bu konuda tek söz sahibi noktaya getiriliyor, yargi yolu kapaniyor. 30 kisiden az isçinin çalistigi isyerlerinde sendikal tazminat davasi açmanin önü kapatilarak, hem sendikasizlastirma hemde güvencesizlik dayatiliyor.
Böylesi bir yasa konusunda kenfedarasyon baskanlarina sadece iki soru sorduk, aldigimiz yanitlar ise aynen asagidaki sekilde veriyoruz.
TÜRK-IS: FAALIYETLERIMIZI ENGELLEYEMEZ
Bu yasayla sendikacilik yapabilecek misiniz?
Türk-Is Genel Baskani Mustafa Kumlu: Türk-Is bir isçi sendikalari konfederasyonudur. Türk-Is’e üye sendikalar kurulduklari günden bu yana onlarca badire ile karsilasmis ve tüm bunlara ragmen sendikacilik faaliyetine inançla devam etmistir. Yasadaki olumsuzluklar, bu inanci pekistirecek ve Türk-Is ve üye sendikalarimiz artan mücadele azmiyle yoluna devam edecektir. Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Yasasi, bazi maddelere iliskin veto talebimize ragmen Cumhurbaskaninin onayini almis ve maalesef içerdigi kimi olumsuz maddelerle yasalasmistir. Ama bu durum, Türk-Is’e üye sendikalarin sendikacilik faaliyetini sürdürmesine engel olamayacaktir.
Sendika olarak önümüzdeki yillarda nasil bir yol çiziyorsunuz kendinize?
Türk-Is’in yolu 21’nci Genel Kurulumuzda oy birligi ile aldigimiz kararlarla çizilmistir. Türk-Is yönetimi bu kararlari harfiyen uygulayacak, 60 yillik mücadelelerle dolu tarihinden süzülen anlayis ve olgunlukla yoluna devam edecektir. Tasidigi olumsuz hükümlere ragmen Sendikalar ve Toplu Is Iliskileri Yasasi’nin ülkemize hayirli olmasini diliyor, anti demokratik maddelerin degistirilmesi için ve uygulandikça ortaya çikabilecek sorunlarin çözümü için her türlü mücadeleyi verecegimizi belirtiyorum.
HAK-IS: YASA ISTEDIGIMIZ GIBI ÇIKTI
Bu yasayla sendikacilik yapabilecek misiniz?
Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan: Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu çalisan kesimin oldukça uzun süre bekledigi bir yasal düzenlemedir. Kanunda Hak-Is’in talepleri bütünüyle karsilanmamistir. Hak-Is olarak, itiraz ettigimiz ve karsi çiktigimiz hususlar Kanunda hala yer almaktadir. Ancak her seye ragmen çalisma hayatimiz ve endüstriyel iliskiler sistemimizde yeni bir sayfa açilmistir. Eksiklerine ve bazi düzenlemelerine iliskin itirazlarimiza ragmen Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu’nun yürürlüge girmis olmasi önemli bir durumdur. Hak-Is olarak, Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu ile baslayan yeni süreçten, sendikalarin ve emekçilerin olumlu etkilenmesi ve bu sürecin sendikalar ve emekçilerin haklarini daha ileriye tasiyacak sekilde ilerlemesi için çalismalarimiza devam edecegiz. 6356 sayili Kanunla Türkiye sendikal hareketi yeni ve zorlu bir yola çikmis bulunmaktadir. Toplusözlesme süreci ve sendikalasma önündeki engeller varligini korumaktadir. Bu zorluklara ragmen sendikal hareket mücadelesini inançla sürdürecektir. Yeni dönemde sendikal hareket, zoru basarmak için sahada daha aktif olarak yer almalidir. Bu yol, “ter” ve “emek” yani “terlemek” isteyen, alanlarda bütün emekçilerle birlikte olmayi, mücadele etmeyi ve bütün emekçilere yönelik çalismayi gerektiren bir yoldur.
Sendika olarak önümüzdeki yillarda nasil bir yol çiziyorsunuz kendinize?
Konfederasyon olarak önümüzdeki süreçte demokratik ortamda örgütlenme çalismalarimizda büyük bir mücadele sergileyecegiz. Bizim anlayisimiz isçimizin haklarini mevcut yasalar çerçevesinde en iyi sekilde temsil etmektir. Hak-Is’in önümüzdeki yillarda hedefi çagdas, bilimsel, heyecan ve azim dolu bir sendikacilik anlayisini ortaya koyarak alaninda Türkiye’nin en güçlü konfederasyonu olmaktir.
DISK: YASALARIN GÖLGESINDE KALMAYACAGIZ
Bu yasayla sendikacilik yapabilecek misiniz?
DISK Genel Baskani Erol Ekici: Türkiye açisindan sendikal hak ve özgürlükleri sinirlandirmaya yönelik düzenlemeler, girisimler hep oldu. Dolayisiyla isçi sinifinin örgütlenme iradesini ortadan kaldirma çabalari yeni degil. Zaten isçi sinifinin tarihi, yasaklamalara, anti demokratik yasalara ve her türden baskiya karsi mücadelenin tarihidir. DISK ise Türkiye özelinde bu baskilarin somutlastigi bir örgütsel yapi. 1970’de isçi sinifinin mücadeleci örgütü DISK’in önünü kesmek için yasa çikartip basarili olamayanlar, 12 Eylül ile faaliyetlerine son vererek, isçi sinifini örgütlenme iradesini kirmaya çalistilar. Ama isçi sinifinin hafizasi DISK’i bugünlere kadar tasidi. Çikartilan yasa da, isçi sinifinin örgütlü iradesini kirmaya çalisiyor. Yasa ile 6 milyonu askin isçi için sendikal güvence kaldirildi. Milyonlarca isçi için toplusözlesme yapma hakki fiili olarak ellerinden aliniyor. Ancak herkes görecek ki, ne yetki barajlari, ne sendikalari islevsizlestirmeye, ehlilestirmeye yönelik çabalar sonuç alabilecek. Bundan sonra isçi sinifi fiili mesru mücadele zemininde yeniden kendini insa edecek. Bunun nüveleri zaten vardi. Artik bu durum bir zorunluluk. Bu yasayi isçi sinifinin önünü kesmek için çikartanlar, isçi sinifinin mücadelesinin altinda kalacak. Yeni dönem sendikal hareket açisindan da bir yeniden uyanis dönemi olacaktir. Dolayisiyla sendikaciligin nasil yapilacagini, arkasina saklandiklari barajlara, yasalara ragmen gösterecegiz bundan kimsenin süphesi olmasin.
Sendika olarak önümüzdeki yillarda nasil bir yol çiziyorsunuz kendinize?
DISK, yeni dönemi bir sendikal kalkisma dönemi olarak ele aliyor. Barajlarin, yasalarin gölgesinde bir sendikacilik yapmayacagiz. Örgütsel olarak fiili-mesru mücadele temelinde yeni bir evreye hazirlaniyoruz. DISK’in tarihi bu açidan son derece zengin. Bizi ve isçi sinifini yasalarla alt etmek isteyenler, isçi sinifinin örgütlü iradesinin karsisinda duramayacaktir. (Istanbul/EVRENSEL)