Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Yasaklamasaniz ayip olurdu!

Yasaklamasaniz ayip olurdu!

Ismail Afacan Ankara Emniyet Müdürlügünün, hakkinda toplatma, yasaklama, dagitim ve satisin engellenmesi karari bulunan yayinlarin listesini Ankara Cumhuriyet

Ankara Emniyet Müdürlügünün, hakkinda toplatma, yasaklama, dagitim ve satisin engellenmesi karari bulunan yayinlarin listesini Ankara Cumhuriyet Bassavciligina göndermesi 12 Eylül uygulamalarinin devam ettigini gösterdi.
Yasak kitap listesi, “3. Yargi Paketi”ndeki düzenleme dogrultusunda, 31 Aralik 2011’e kadar, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu karariyla hakkinda toplatma, yasaklama, dagitim ve satisin engellenmesi karari bulunan yayinlardan olusuyor.
Güvenlik Sube Müdürlügünün koordinesinde Istihbarat ve Terörle Mücadele Sube Müdürlüklerinin katilimiyla olusturulan komisyon, listedeki 67 kitap ile 16 gazete ve dergi üzerindeki yasak kararinin devam etmesi gerektigi yönündeki görüsünü de bassavciliga iletti.
Emniyet Müdürlügü yasakli yayinlar listesinde Karl Marx, Lenin, Nâzim Hikmet, Aziz Nesin, Ismail Besikçi ve Abdürrahim  Karakoç gibi birçok sair, yazar ve siyasetçi ve devrimcinin kitaplari yer aliyor. Nâzim Hikmet’in hemen hemen bütün kitaplarinin yasak listesinde olmasi ise hükümetin ikircikli tutumunu gösteriyor.
Listede, hakkinda toplatma karari verilen 453 kitap ile 645 gazete, dergi, brosür ve pankart bulunuyor. Piyasada rahatlikla bulunabilen kitaplarin devlet nezdinde halen yasak oldugu görülüyor.

12 EYLÜL DEVAM EDIYOR

“3. Yargi Paketi”ndeki düzenleme dogrultusunda Ankara Emniyet Müdürlügünün yasakli kitaplarin listesini Bassavciliga iletmesi ve 67 kitap ile 16 gazete ve yayin hakkinda yasaklarin sürmesini istemesine sair, yazar, yayinci meslek birlikleri ve sendikalari tepki gösterdi. Türkiye Yazarlar Sendikasi, Türkiye Yayincilar Birligi ve PEN Türkiye Merkezi gazetemize yaptiklari açiklamalarda yasak kitap listesiyle 12 Eylül uygulamalarinin hâlâ devam ettigini söylediler.

BU AYIPTAN HEP BIRLIKTE KURTULALIM

Kitap yasaklamalari ve toplatmalarin baskici rejimlerin simgeleri oldugunu belirten Yayincilar Birligi Baskani Metin Celal, “En çok kitap yasaklanan dönemlerden biri 12 Eylül’dür. Üzerinden otuz yildan fazla zaman geçmesine ragmen hâlâ o dönemlerde toplatilan kitaplarin yasaklari sürdürülmek isteniyorsa demokrasiye dogru, bir adim bile ilerlememisiz demektir. Biz Türkiye Yayincilar Birligi olarak yazarlarin yargilanip hapsedilmedigi, her içerikte, her görüste kitabin özgürce yayinlandigi, bir Türkiye istiyoruz. Savcilardan hakimlerden dilegimiz de uluslararasi sözlesmelerin getirdigi özgürlükleri sinirlamayacak yaklasimla çalismalari, yasaklanmis kitap dergi birakmamalaridir. Bu ayiptan hep birlikte kurtulalim” seklinde konustu.

BU LISTE ‘HATIRLATMA MÖNÜSÜ’

12 Eylül’ün yildönümünde bu listenin bir “hatirlatma mönüsü” olarak görülebilecegini dile getiren Türkiye Yazarlar Sendikasi Genel Baskani Mustafa Köz, “Bu kitaplari 12 Eylül’den öncede okusaydiniz basiniza gelmedik kalmazdi, bugün de okusaniz suçunuz aynidir. Aydinlarin suçu nedir? Düsünmek. Düsünmeyin diyor siyasal erk üstelik bu buyrugu vermemesi gereken bir kurum araciligiyla söylüyor” dedi.                                                               Kitaplarin güvenlik ve terör unsuru olarak sayildigina dikkat çeken Köz, yayinlanan ve okunan kitaplar üzerinde baskilari çogaltarak toplumda bir kültür ambargosu olusturulmak istendigini ifade etti.

UTANÇ VERICI BIR LISTE

Bu uygulamanin 12 Eylül’e karsi oldugunu iddia eden Basbakan Tayyip Erdogan’in 12 Eylül uygulamalarini farkli renklerle devam ettirdigini gösterdigini dile getiren PEN Türkiye Merkezi Tarik Günersel, bu yasaklar listesinin sürmesini utanç verici olarak degerlendirdi. Günersel, Basbakan Tayyip Erdogan’in dünyaya daha fazla rezil olmadan istifa etmesini istedi.(Istanbul/EVRENSEL)


NEYLE YARGILANACAGIMIZI BILMIYORUZ

Bugün basin özgürlügü açisindan kosullarin 12 Eylül’den daha kötü durumda oldugunu belirten Sair Sennur Sezer, “Filmlerin, ses kayitlarinin 12 Eylül’ün tersine delil kabul edildigi, dinlemelerin yapildigi bir dönemde yasak kitaplarin olmamasi ayip olurdu. Metis Yayinevi’nin cümlesini kullanayim: ‘Biz 12 Eylül’de yaptiklarimizin hangi maddeyle yargilanacagini biliyorduk, bugün onu da bilemiyoruz’” ifadelerini kullandi.

YASAKLAR PEKISTIRILIYOR

Yasaklanmis kimi kitap ve gazetelerin günümüzde emniyetçe yasaklarin pekistirilerek sürdürülmesinin istendigine deyinen Yazar Adnan Özyalçiner, “Yargilanacagi söylenen 12 Eylül’ün, baski 12 Eylül’ü ve iskence 12 Eylül’ü olarak devam ettigini gösteriyor” dedi.


EMNIYETIN LISTESINDE YER ALAN KITAPLARDAN BAZILARI

Kürt Aydini Üzerine Düsünceler (Ismail Besikçi) Ankara DGM, 1991
Yeni Siirler (Nâzim Hikmet) Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi, 1966
Komünist Manifesto Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1968
Kurtulus Savasi Destani (Nâzim Hikmet) Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1968
Nâzim Hikmet’in Bütün Eserleri Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1968
Bolsevik Partisi Tarihi (J.Stalin) Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1971
Azizname (Aziz Nesin) Bakanlar Kurulu, 1987
National Geographic Atlas of the World Bakanlar Kurulu, 1987
Türkiye’de Insan Haklari Panoramasi (IHD yayini) Ankara 2 No’lu DGM, 1996
Devlet ve Ihtilal (V.I.Lenin) Ankara DGM, 2000
Çetenin Kimligi (Salman Yüksel) Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, 2002
Vur Emri (Abdurrahim Karakoç) Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesi, 2002



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı