Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Yeni bir N.Ç. yasanmasin

Yeni bir N.Ç. yasanmasin

Sakarya`da 14 yasindaki kiza taciz davasi 29 Agustos`ta basliyor. 34 saniktan ikisi polis. Küçük kiz üç aydir devlet korumasinda

Narin yapisinin aksine yasadiklari tonlarca agirlikta. Yasi daha 14. Ama geçmisiyle büyük bir savas içinde. Bu nedenle basi hep önünde, gözleri ise yerde. Kendini dis dünyaya kapatmis. Sürekli çapraz duran elleri ve ayaklari sanki onun koruma kalkani. Karsimda duran, Sakarya’da geçen haziran ayinda 34 kisinin cinsel istismar ve tecavüzüne ugradigi gerekçesiyle devletin koruma altina aldigi ve bugüne kadar avukati disinda hiç kimseyle görüstürülmeyen küçük bir kiz. Ilk durusmasi 29 Agustos’ta görülecek. Yaslari 14 ile 19 arasinda degisen 20 sanik tutuklu, 14 sanik ise tutuksuz olarak yargilaniyor. Tutuksuz saniklar arasinda Sakarya Emniyeti’nde görevli iki polis de var. Emniyet sube müdürü olarak çalisan polislerden biri ‘cinsel iliski için mekân bulmak’tan, digeri ise küçük kizla ‘cinsel iliski kurmak’tan gözaltina alindi. Ancak polisler ifadeleri alindiktan sonra serbest birakildi. Serbest birakilan polislerden N.S.’nin yurtdisina kaçtigi biliniyor. Esi de Sakarya Adliyesi’nde hâkim olarak görev yapiyor. 

Gelen bir ihbar sayesinde olayin ortaya çikmasinin ardindan devlet 14 yasindaki Ö.C.’yi koruma altina aldi. Küçük kizin avukati Harika Güney Karakas “Sanirim karsi taraf, Türkiye’nin gündemine oturan N.Ç davasindaki gibi, yasananlari kizimizin ‘rizasiyla yaptigi’ yolundaki iddialariyla kendini savunacak. Bunun üzerine gidilecek. 14 yasindaki bir kiz çocuguna rizasiyla iliskiye girebilecek bir insan olarak bakiliyor. Ama kanun çok açik. 15 yasinin altindaki çocukta riza kesinlikle aranmiyor” diyor. 

Günde dört-bes ilaç 
45-50 kilo var yok. Devletin güvenlik gerekçesiyle bakim altina aldigi yurdun bahçesinden avukati Harika Güney Karakas ve bana dogru gelirken utangaç bir gülümsemeyle “Hos geldiniz” diyor. Fisildar gibi zor duyulacak bir ses tonuyla konusuyor. Onu alip terapiye götürecegiz. 34 kisinin cinsel istismarina ugramis olmanin yarasi o kadar agir ki haftada bir gün devletin ona sagladigi psikiyatriyla, bir gün de psikologla görüsüyor. Günde üç-dört tane de ilaç aliyor. Arkadaslari dershaneye giderek testlerden zar zor 400 puan alirken o, kendi basina çalisarak 410 puan almayi basaran bir ögrenciydi aslinda. Evden okula küçük bir dünyasi vardi. Baba bir fabrikada isçi olarak çalisiyor, anne ise ev kadini. Simdi bir tecavüz davasinin küçük magduru. Otomobilin camindan sessizce disariyi izliyor. 

Ya o polis bulunmazsa 
Üç aydir yurtta devlet korumasi altinda oldugu için avukati Harika Güney Karakas, onun disaridaki hayatla ilgili tek baglantisi. Aralarinda öyle özel bir bag kurulmus ki konusurken bir tek onun gözlerine uzun uzun bakiyor. 

Birlikte geçirdigimiz bir gün boyunca sessizligini ara ara bozuyor ve “Hayatima kaldigim yerden devam etmek istiyorum. Tek istegim bana bunu yasatan herkesin cezalandirilmasi. Disardaki özgürlügü, ailem ve arkadaslarimla zaman geçirmeyi çok özledim” diyor. Sonra gözlerini büyük bir endise sariyor. Dudaklarindan “Abla, suçlulari teslim etmeyen bir ülke varmis sanirim. Ya o polis de oraya kaçmissa...” cümleleri dökülüyor. Ailesini neredeyse üç ay görmemis. Telefonda bile konusmamis. Ama ailesinin bayramin 3. günü onu görmeye gelmesi küçük kizi gelecege dair ümitlendirmis. ”Ailemi düsünmek bana en büyük kuvveti veriyor. ‘Kizim hiç üzülme biz senin yanindayiz’ dediler. Ailemi ve arkadaslarimi daha çok görmek istiyorum” diyen küçük kizi bu görüsmede üzen ise babasinin bu zor süreçte yeniden sigaraya baslamasi. 

Avukat: ‘Iftira’ya siginacaklar 
Avukat Harika Güney Karakas, davayla ilgili bilgi verirken, endiselerini de dile getiriyor: 

“Onu ilk gördügümde iki hafta uyuyamadim. Çünkü çok küçük. Bu kadar çok sey yasayip bunu nasil kaldirabildigini aklim almadi. Zaman zaman öfke patlamalari yasiyor. Hiç kimseyle konusmak istemedigini söylüyor. Karsi tarafin avukatinin iddiasi, bu yasananlari kizimizin isteyerek yaptigi ve aslinda birçok kisiyle iliskiye girmedigi halde 34 kisiye iftira attigi yönünde. Ama Yargitay’in bir karari var. Kararda diyor ki: Hiçbir kadin iffetini zedeleyecek ve toplum içinde kendini küçük düsürecek bir yalani baskasina atmaz. Hele bunu 14 yasindaki bir çocuk asla yapmaz. Saniklarin 27’si yaslari 14 ile 19 arasinda degisen kisiler. Geri kalan yedi kisi de yer temin etmek, cinsel iliskiye girmek ve cinsel iliskiye girmek için zorlayan kisilerden olusuyor. Yedi kisiden ikisi, cinsel istismar suçundan mahkemeye sevk edilip serbest birakilan iki kamu görevlisi. Konuyla ilgili savciya ifade veren kisi sayisi 34’e kadar çikti. Ama bunlarin içinde yedi-sekiz kisi mekân temini saglamis. Bazilari magdure ile iliskiye girmis, bazilari tecavüz etmis, bazilari da görüntülerini çekerek onu cinsel anlamda istismar etmek için kullanmis. Devlet olayin ortaya çiktigi haziran ayindan bu yana kizimizi karsi taraftan gelebilecek tehditlere karsi aileden alarak bir baska yerde koruma altina aldi.” 

Devlet korumasinda bir gün 
Ö.C. sabah saat 09.00-10.00 arasinda kalkiyor. Kahvaltidan sonra ilaçlarini aliyor. 11.00’e kadar TV izleme hakki var. Sonra bir saat kadar kitap okuma saati. Ardindan ögle yemegi vakti geliyor. Yemek sonrasinda serbest zaman var. Eger bilgisayarin basi kalabalik degilse bazen bilgisayarda oyalaniyor. Ardindan aksam yemegi yeniliyor. Son bir haftadir masatenisi oynamaya baslamis. Istanbul ’a gelmek ve gezmek istiyor. Çok küçükken gelmis ama hatirlamadigini söylüyor. 

‘Çocuga her türlü cinsel davranis’ 
Savcinin hazirladigi iddianamede, saniklarin mahkemeye sevk maddesi olarak TCK’nin 103. maddesi bulunuyor. 103. madde cinsel istismari kapsiyor. Saniklarin, ‘15 yasini tamamlamamis veya tamamlamis olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarini algilama yetenegi gelismemis olan çocuklara karsi gerçeklestirilen her türlü cinsel davranis’tan ve ayrica kisiyi hürriyetinden yoksun birakma ve zincirleme suçtan mahkemeye sevki gerçeklestirildi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli