Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Yeni Imar Yasasi 1 Temmuz`da Yürürlükte

Yeni Imar Yasasi 1 Temmuz`da Yürürlükte

AKP genel baskani Erdogan`in ?Silüeti bozacak yapilari yikin? talimatinin ardindan hazirlanan yeni imar planina göre; yapilarin taban alani yüzde 40`tan yüzde 60`a kadar çikabilecek, böylece 5 kat yerine 3 katli binalar yapilacak. 1 Temmuz`da yürürlüge gi

 Yeni Imar Yasasi 1 Temmuz`da Yürürlükte 

AKP genel baskani Erdogan’in “Silüeti bozacak yapilari yikin” talimatinin ardindan hazirlanan yeni imar planina göre; yapilarin taban alani yüzde 40’tan yüzde 60’a kadar çikabilecek, böylece 5 kat yerine 3 katli binalar yapilacak. 1 Temmuz’da yürürlüge girmesi planlanan yönetmelikle stüdyo daireler tarihe karisacak. Bir daire en az net 28,50 metrekare olacak ve 1+1 seklinde yapilabilecek. Baz istasyonlarina ruhsat sarti kalkacak, BTK yetkilendirilecek.
 
Çevre ve Sehircilik Bakanligi, sehirlerde çarpik kentlesmeden kaynaklanan kötü silüetin giderilmesi amaciyla imarda bazi yeni düzenlemeleri kapsayan yönetmelik taslagini Basbakanliga gönderdi. ‘Planli Alanlar Imar Yönetmeligi’nin 1 Temmuz’da yürürlüge girmesi planlaniyor. Yönetmelik taslagi, martta belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluslari ile sektör temsilcilerinin görüslerine açilmisti.
Alinan görüsler çerçevesinde taslaga son sekli verildi. Sehirlerin dikey yerine yatay gelismesinin hedeflendigi yönetmelik taslaginda; plan, fen, saglik ve sürdürülebilir çevre sartlarina uygun yapilasma ile projelendirme ve denetime iliskin usul ve esaslar yer aliyor.
Birden fazla yönetmelik uygulamasina son verilerek tek bir yönetmelige geçilmesini esas alan yeni düzenlemeyle, insaat sektöründe birçok yenilik hayata geçirilecek.

TABAN YÜZDE 60’A ÇIKTI

Mevcut yönetmelikte yapinin oturacagi alan, parselin yüzde 40’ini geçemiyordu.
Yeni yönetmelik taslaginda ise emsal verilip taban alani verilmeyen parsellerde, çekme mesafeleri içinde kalmak sartiyla yüzde 40 olan taban alani siniri yüzde 60’a kadar çikarilabilecek.
Böylece yatay mimarinin tesvik edilmesi planlaniyor.
Yeni yönetmelikle yogunlugun artmasini engellemeyi hedefleyen madde söyle açiklaniyor: Yol cephesi 30 metre, derinligi 40 metre olan 1.200 metrekarelik düzgün bir dikdörtgen arsayi örnek olarak ele alalim. Normal sartlarda yüzde 40 TAKS ile taban oturumunun 480 metrekare olmasi gerekiyor. Yeni yönetmelige göre yoldan 5’er metre komsulardan 3’er metre çekilmek sureti ile, 720 metrekarelik bir taban alani olacak. Dar alana göre 5 kat yapilabilen arsaya, yeni düzenleme ile 3,3 katli bina yapilabilecek, böylece yatay mimariye geçilecek

Yönetmelikle, insaat ruhsati beklenmeden kazi izin belgesi de verilebilecek.
Ancak kazi sahasinda kazik, palplans, istinat duvari ve benzeri uygulamalarin olmasi durumunda, bu yapilarin projelerinin onaylanmasi ve ruhsatlandirilmasi zorunlu hâle gelecek.

TICARI ALANA SINIRLAMA

Yeni yönetmelikle, yol boyu ticaretin tesekkül ettigi konut alanlarinda, zemin katlarda otopark yükünün karsilanmasi sartiyla ticari kullanimlara izin verilecek.
Buna göre bu alanlarda gürültü ve kirlilik olusturmayan, imalathane niteliginde olmayan, gayrisihhi özellik tasimayan, halkin günlük ihtiyaçlarini karsilamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kres gibi konut disi hizmetlerin ticari kullanimlarina izin verilecek.

Stüdyo daire tarih oluyor

Kullanim amacinin disina çikilan 1+0 stüdyo daireler, artik imar projelerine dâhil edilmeyecek. Yeni tip konut projelerinde en küçük daire 1+1 ve minimum net 28,50 metrekare olacak.
Bu kapsamda yapilacak en küçük dairenin içinde 1 oturma odasi (en az 12 metrekare), 1 yatak odasi (en az 9 metrekare), 1 mutfak veya yemek pisirme yeri (en az 3,30 metrekare), 1 banyo veya yikanma yeri (en az 3 metrekare) ve 1 tuvalet (en az 1,20 metrekare) bulunacak. Taslaga göre bir bölgede imar planiyla getirilmis farkli hükümler yoksa; arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapilarin özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, yeni parsellerin asgari ölçüleri belirlenecek.
Ayrica yoldan kotlandirilan binalarda, yoldan düsük arazilerde kademelendirme esasi getirilecek.
 
Otoparklar emsal disinda
Yönetmeligin genel esaslari degistirilmemek kaydiyla; belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazirlamalarina ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarina imkân taninacak. Ilgili idareler, imar planlarinda açiklanmamis hususlarda, yapilarin estetigi, rengi, çati ve cephe kaplamasina yönelik kurallar koymaya, yapilarda yöresel mimarinin dikkate alinmasina iliskin zorunluluk getirmeye yetkilendirilecek.
Öte yandan subasman kotunda olusturulan ve yapilmasi zorunlu otopark alanlarinin 2 kati alan ve bunun yaninda bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal disinda yapilabilecek.
Yine subasman kotu altinda, kismen açiga çiksa dahi zorunlu ortak alanlar yapilabilecek. Otoparklarin, bina yan, arka ve kismen ön bahçenin altina yapilabilmesi de saglanacak.
 
 BOYA RENGINE BELEDIYELER KARAR VERECEK
Yönetmelikle birlikte bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevredeki yapilara uyum saglamak, güzel bir görünüm elde etmek için dis cephe boya ve kaplamalarinin yani sira çatinin malzemesini ile rengini seçebilecek.
Bitmis yapilar için de söz konusu yetki kullanilabilecek.
Ayrica yola ve yan parsellere konan mesafe zorunlulugu, arsa payinin düsmesine de neden olabilecek. Saglik ve egitim tesisleri, oteller, içinde patlayici madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere zorunlu paratoner konulacak. Balkonlar alçipanla bagimsiz bölüm haline getirebilecek. Ayrica, teraslara bahçe, hatta havuz yapilabilecek.
 



  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı