SEÇIL TÜRKKAN
Rumelihisari Bakanlar Kurulu karariyla riskli bölge ilan edildi. Yikima kadar gidebilecek karar konusunda Sehir Plancilari kaygili: Altindan ne çikacagini bilmiyoruz
Istanbul Rumelihisari Bakanlar Kurulu karari ile Riskli Alan ilan edildi. Bu karara göre Rumelihisari`nda kentsel dönüsüm baslayabilir. Ocak ayinda riskli alan ilan edilen Sariyer Armutlu`da kentsel dönüsüm Mart ayinda baslamisti. Riskli Alan karari ile Rumelihisari`nda da kentsel dönüsüm baslayabilir. Bakanlar Kurulu`nun raporunda kararin gerekçesi açiklanmiyor ve ekte yalnizca bir krokiye yer veriliyor. Konuyla ilgili BirGün`e konusan Sehir Plancilari Odasi Baskani Tayfun Kahraman: ` Ayni karar Sariyer Armutlu ve Derbent için de verilmisti, simdi oralarda kentsel dönüsüm basladi. Bakanliktan bütün bu kararlarin gerekçeli raporlarini istedik ama henüz hiç cevap gelmedi. Rumelihisari, Derbent, Armutlu gibi semtlerin ortak noktasi arsa degerlerinin çok yüksek olmasi. Öte yandan çok daha sikintili alanlar varken sira nasil Rumelihisarina`da geldi diye düsünüyoruz. Su anda elimizde sadece krokiler var ve bu yüzden kapsadigi alan bilinmiyor, anlasilmiyor.` açiklamasini yapti. Riskli Alan ilan edilen bölgelerde tüm yapilarin eger varsa, tapularina serh konur ve mal sahiplerinin herhangi bir islem yapmasi engellenerek bu yapilar için yikim karari çikartilir. Riskli alan karari 2012`nin Mayis ayinda çikarilan 6306 sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanuna dayandiliyor.
`Riskli Alan` gerçekten riskli mi?
Riskli alan`daki bir yapi risksiz bir bina olsa bile, uygulama bütünlügü için yikimina karar verilebilir. Ayrica riskli alan ilan edilen bölgedeki halihazirdaki imar ve yapilasma islemleri de durdurulabilir ve eger gerekli görülürse mahalle tamamen baska bir alana tasinabilir. Zemin yapisi veya üzerindeki yapilasma sebebiyle can ve mal kaybina yol açma riski tasiyan, Bakanlik veya Idare tarafindan Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi`nin görüsü de alinarak belirlenen ve Bakanligin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu`nca kararlastirilan alandir. Riskli alan olarak ilan edilen bölgedeki tüm yapilarin eger varsa tapularina serh konur ve mal sahiplerinin herhangi bir islem yapmasi engellenerek bu yapilar için yikim karari çikartilir. Yikim islemi, hak sahipleri ile yapilan anlasmalar sonrasinda baslar. Eger hak sahibi, anlasmaya yanasmazsa evlerini yikmalari için 60 gün ve ek süre verilir. Süre bitiminde hala yikim islemi gerçeklesmediyse, ilgili yapilar devlet tarafindan yikilir. Ardindan genellikle TOKI tarafindan yeniden projelendirilerek bölge sifirdan insa edilir.
Birgün