Tarih: 01.01.2018 00:00

Yeni yili fabrikada direnisle karsilayacaklar

Facebook Twitter Linked-in

Anadolu Cam Sanayi Topkapi Fabrikasi’nin üretiminin Eskisehir’e tasinmasi gerekçe gösterilerek isten atilmalarina tepki gösteren isçilerin fabrikaya kapanma eylemi sürüyor. Esleri ve çocuklariyla birlikte mücadele veren isçilere, Sisecam’in Kristal-Is’in örgütlü oldugu diger fabrikalarinda çalisan isçiler de fazla mesaiye kalmayarak destek veriyor.  

Sisecam patronunun, üretime Eskisehir’de devam edecegini ancak Topkapi fabrikasindaki isçileri Eskisehir’e götürmeyerek isten atacagini açikladigini hatirlatan isçiler, mevcut haklariyla Eskisehir’de ya da Sisecam’in baska bir fabrikasinda ise devam etmek istiyor. Daha önce bu tür uygulamalarin yapildigina dikkat çeken isçiler, taleplerinin hakli oldugunu ve gerçeklesmesi için ne gerekiyorsa yapmaya kararli olduklarini dile getiriyor.

HAKLARIYLA GITMEK ISTIYORLAR

Fabrikanin tasinmasina dair tartismalar uzun süredir devam ediyor. Hatta isçiler, daha fazla isçi magdur olmasin diye yeni eleman alinmasi yerine sürekli fazla mesaiye kalmis. Tüm bunlari Sisecam’da çalismaya devam edebilmek için yaptiklarini anlatan cam isçisi Efkan Duman, yöneticilerin ise kendilerini kapi disari ettigini söyledi. Fabrikadaki en yeni isçinin 15 yillik oldugunu söyleyen Duman, söyle devam etti: “Fabrikada tesisat da dahil idari kadro ne varsa Eskisehir’e gidiyor, ama bize kapi gösteriliyor. Ya da mevcut haklarimizla degil çok daha düsük ücretlere çalisabilecegimiz söyleniyor. Bunu kabul etmiyoruz. Her seyden önemlisi biz sendikaliyiz. Isçiler olarak yillardir çalisiyoruz, birlik ve beraberligimizi sagladik. Herkes bizim ne kadar dik durdugumuzu sonuna kadar direnecegimizi bilsin” diye konustu.

HÜKÜMET NEDEN SESSIZ?

18 yildir fabrikada çalistiginI söyleyen Dursun Aydin da “Memleketten geldikten sonra burada ise basladim. Istanbul’u burada ögrendim. Aile sirketiyiz denildi. Egitimde Sisecam’in benim için beni hedefe götüren gemi oldugunu söyledim. Iyi yasam kosullari emeklilik hayallerimden bahsediyorum. Ama onlar bizi denizin ortasinda birakti. Peki bu süreçte Hükümet niye bu kadar sessiz? Issizlik yok diyor ama bizler issiz kalacagiz” dedi.

Kristal-Is Topkapi Sube Baskan Yardimcisi Mustafa Tabakçioglu, 24yildir fabrikada çalistigini dile getirerek “Biz bunu haketmedik ve taleplerimiz için direnecegiz. Bizi mevcut haklarimizla neden fabrikalara dagitmiyorlar? Talebimiz bu. Biz sendikaliyiz. Haklarimiz var biliyoruz bunun için gereken neyse yapacagiz” dedi.


‘BABAM ISSIZ KALIRSA HEP ÜSÜRÜZ’

Kamil Karatas, “16 yildir çalisiyorum. Iki çocugum var. Onlarla geçen kulelere eyleme gittik. Biliyorsunuz çok kar vardi. Çok üsüyen ogluma on iki yasindaki kizim ‘Bugün üsürsün ama babam issiz kalirsa hep üsürüz. Onun için dayan’ dedi. Ben o günden beri kafami her yastiga koydugumda aklima bu geliyor. Daha da sitem ediyorum. Mücadele için daha da hirslaniyorum. Ben 40 yasindayim, yeniden is bulmak o kadar kolay degil. Bu durum sadece buradaki isçileri degil, ailelerimiz basta olmak üzere hepimizi etkiliyor. O açidan sadece biz degil, bizle birlikte ailelerimiz de direniste olacak” diye konustu.
Yillardir fabrika tasinacak diye kaygiyla çalistiklarini anlatan 17 yillik isçi Ercan Kutluk, bu yastan sonra baska bir is ögrenemeyeceklerini, cam sektöründe de is bulamayacaklarini söylüyor. “Bunca emegimiz bir kalemle siliniyor. Ama bunu kabul etmiyoruz, mücadeleye devam edecegiz” diyen Kutluk, yeni yila aileleriyle birlikte fabrikada gireceklerini söyledi.


NE GEREKIYORSA YAPACAGIZ

Lütfi Çiftçi: “Silgisi kaleminden önce bitenin yanlisi fazla demektir.” Bu söz bizim durumumuzu çok iyi anlatiyor. Çayirova’da da benzer bir sey yasanmisti. Isçiler magdur edilmisti. Fabrika tasinmalarinda mevcut haklariyla isçilerin farkli fabrikalara geçebildigini ya da üretimin yapilacagi fabrikaya geçilecegini biliyoruz. Tabii isçilerden yana olmayan yasalari da biliyoruz ama bu mücadele bizim ekmek mücadelemiz, bunu kazanmak için ne gerekiyorsa yapacagiz.

Taner Kizilaslan: Sisecam diyor ki ben buraya sigamiyorum. Daha büyük yer lazim ama isçileri de atacagim. Daha düsük ücretle isçileri çalistiracagim. Üretimi de 160 bin tondan 300 bin tona çikaracagim. Bu süreçte yillardir emek veren isçilerine tek söyledigi tazminat ve ihbarlarini verecekleri. Biz bu durumu bile borsada paylasilan bilgilerle ögrendik.

Haci Ali Aydemir: 19 yildir çalistigim bu fabrikayi dün biraz gezdim. Ve tüylerim ürperdi. Yillardir çalistigim bu fabrikada aslinda insan cesedi sogur gibi soguyordu. Ben de mezarlikta gezer gibiydim. Biz ekmegimizi istiyoruz onlar ekmegimizi emegimiz ceset sogutur gibi sogutuyorlar. Bunu kabul etmiyoruz mücadeleye devam edecegiz.

Hüseyin Bas: Biz isten atilinca evin bütün geliri bitmis olacak. Iki yil önce Sisecam Genel Müdürü Ahmet Kirman’a tasinma islemlerini sorduk, nasil yapariz diye konustuk. O da bizlerin bu süreçte magdur edilmeyecegini söyledi. Ondan sözünü tutmasini istiyoruz. (Istanbul/EVRENSEL)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —