Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

YEREL GAZETECILIGIN IPTIDAI KENAR SÜSLERINE

YEREL GAZETECILIGIN IPTIDAI KENAR SÜSLERINE

Hayata tutunmanin ve baskaldirmanin en iyi araçlarindanmis meger yerel gazetecilik. Eger firsat üstü firsat kollayip atlama tahtasi yapilmayacak ise ama. Zaten son yillarda kalpleri ?hutame` sarmis oldugundan bir o kadar da zor, zorlasti yerel gazetecilik

 

Hayata tutunmanin ve baskaldirmanin en iyi araçlarindanmis meger yerel gazetecilik. Eger firsat üstü firsat kollayip atlama tahtasi yapilmayacak ise ama. Zaten son yillarda kalpleri ‘hutame’ sarmis oldugundan bir o kadar da zor, zorlasti yerel gazetecilik. Ve her gece Yunuslar gibi bir gözü açik uyumak gerekse bile asiriliklar yürege yük getirmiyor. Gün agarinca, göz aydinlaninca ilmek ilmek isliyor tabiat ana panoyu. Bize de insana benzer zipir mayminliklar yapmadan izlemek kaliyor atesine yanilan gerçekleri.
 
Disaridan bakildiginda albenili, keyifli, bol gelirli, istemedigince bol namli isimli yar, misli misline kar, görünse de çok acimasizdir dokuz-bes bir iste çalismayi erteleyen bu meslek. Su gulyabani batakliginda meslegin derinlikligine ulastikça her olayda iyi düsünmek, her meseleye olumlu bakmak mahareti ve erdemliligi zamanla sizi de ister istemez acimasiz yapiyor. Yinede bu yerel ugrasi kisiligi her daim öne çikaran, azami çaliskanlik gerektiren, evrensel rutini, gelecek dizaynini, emperyal is kaliplarini hiçe sayan bir ruh üflüyor bedeninize.
 
Yani bu meslek su üstünde yürüyen ve kalan degerlere özendirir insani, kirpilere öykünerek. Çünkü çok söz hatalara, hatalar çok yalana, yalanlar ise maazallah Allah korusun’a veya ikiyüzlüce masallahlara devrilir timsali görülmemis biçimde. Ve siz, maksat hesaplar açik kalmasin dilersiniz, istersiniz.
 
Bu sektör master-tezlerde referans olarak kullanilabilecek, yetileri ve hirslari gücü görünce sinen, inen, dinen ve dahi acayip bukalemunvari degiskenlik gösteren bireyleri de uhdesinde barindirir. Bu renksiz, denksiz ve dengesiz bireyciligi içine çeken iktidar erki-saltanati genisler. Iktidar erki-saltanati girdabina genlesen yerel gazetecilik de kapilir. Olusan kapi kullugu birilerinin sebepsiz yere bombardimanlara maruz kalmasini kolaylastirir ve kurtulmak da iyice zorlasir.
 
Tiraj derdi ve asiri denetlenme gerilimi olmasa da ‘Yerel gazeteci yerel gazetecinin kurdudur’ bu âlemde. Nedense düsman kardesleri oynarlar meydanlara kurulan uydurma tiyatro sahnesinde. Böylece kilidin göbeginde yalama boslugu olusunca islevsizlesen anahtar delikte kirilmaktan beter olur. Öyle bir agdir ki çelik tellerle örülen, isaretli bos sayfalari hakkinca doldurmak derya deniz bilgi, sevgi, sezgi, inat, özgürlük ve cesaret gerektirir.
 
Öyle bir beladir ki yerel gazetecilik bir bulasir pir bulasir akla ve hedefte kalirsiniz. Zamanla gizlere ve gizemlere kulak misafiri olundukça, davetsiz konuk olundugunda müsamerelere ‘kapilar tas duvar’ kesildikçe, kollukçu neferler koltukçu efelerin direktiflerine uyduklarinda sizden defalarca özür dileyince kahredersiniz bu güne. Ve haber yedeklemeksizin yarinlarin neler getirip getirmeyecegine özgü fikirler, beyninizi kemirir durur.
 
Reklam marketi, eylemsizlik maketi tavriyla bu isin yürütülemeyecegi de apaçik bellidir. Hizli devinen haber merkezlerinin sisik, sekilli, tarafgil haber ve yayinlarina orijinal kaynak atifinda bulunmak kolayciligi da üretkenligi üter durur. Oysa yerel gazetecilik en hassas ve gizli konularda bile olsa tipik fakat modern haber yapma tarziyla bütünlesmis ve protest idelerden esinlenerek dogrulari kovalamaktir, yanlislarin takibidir. Makale ile bayat ürün satmak degildir yerellik. Yele göre yelken açmak, sele göre sepken aramak hiç degildir.
 
Dedikodulastirmadan yazmak, istismarsiz haber eylemek, pot kirmadan, gaf yapmadan, kalp kirmadan, hayatin içinden gerçekçi hikayeler derlemektir yerel gazetecilik. Taniklik ettiginiz gizli kapakli krizler arttikça sizi sevmeyenler olur belki ama çok arkadasiniz olur yine de. Iki kisa cümlecik resim alti yazisi yazamayan zürafa dilli uyaniklar alayci yorumlarla sizden laflarlar orda burada. Bezmeldek kirintili, kurum kurum kurumlanmanin mizirtisi deyip geçmek en iyisidir bu gibi hallerde.
 
Mayismanin siluetimsi afislerinde geçistirilen tüm gerçeklere tikanma, tüm geciktirilen çapsizliklara tapinma ise haliyle devam eder. Maskaraligi mahmuzlayan, çok yüzlü ve asla gülmez üçüncü sahislarca zevkle izlenir bu izmsizlik.
 
Elbette tipik bir yerel gazete ve yerel gazeteci süpheli olaylarin, süpheci çagrilarin, kirli pis ve daginik planlamalarin, hileli ve dramatik ayirmalarin kayirmalarin, travmatik kentlesmelerin dönüsümlerin, pesine takilir düser. Takildikça da manseti ilgi uyandiracak, dikkat çekecek, haberdari etkileyecek, tesir birakacak, biçimde düser.
 
Çok fazla kisiyi, kurum ve kurulusu, grup veya gururu hatiri sayilir sekilde etkileyen bir is bu yerel gazetecilik. Bize gelince; Aksi ve kavgaci bir yerel gazeteci görüntüsü veriyorsak, kim ne düsünürse düsünsün sebat etmek ve kendini bu ise adamisligin bir göstergesidir.  Baska hiç bir kaygi ve kargi gizlemesi yok feveranimizda, isyanlarimizda. Hosgörüyü, esnekligi ve estetigi asla elden birakmadan, çok genis bir yelpazenin esintisi, halkin tetigi, zaman elçisi ve zemin uyaricisi olmaktir tek gayemiz.
 
En radikal siyasi, en heybetli diplomasi, en nezaketli medeni, en nüktedan mizahçi anlayisi ile yani en rastgeleniyle her isi bozanlara, her ise burnunu sokanlara ve her ise tav olanlara kibarca cevap da yetistiririz, gerçekleri kavlince samar gibi yapistiririz da suratlarina. Neden niçini nasili rmanlayarak, nerede olurlarsa olsunlar paha biçilmez taklitçilere, bes para etmez taktikçilere, imaj çikarcilarina, kariyer yalancilarina, kamu talancilarina basariz damgayi, gerek duyarsak da çakariz tokadi mecazen sesiz çogunluk adina.
 
Hantal bir kurnazlikla, hiç de makul olmayan makaralarla, edebi yetenek kirintilariyla beslenmeden, tekniksiz ve siritkan yalnizlikla, deyim ve yazim üsluplarini teyipten çekerek, yandan ve yandas yaslanmalarla, küçülen kasaba konseylerinde yer kapma hevesiyle yapiliyorsa bu is, biz bu is bilenlikte de yoguz. Bizimkisi tahil ambarinda dürüst muhacir gayretidir.
 
Bir yerel gazete ve Bir yerel gazeteci kimleri neyin kizdirip azdirdigini anlayip bilir ve o ayricaliklarin izini sürer. Kizdirmaktan korkmaz ve çekinmez asla. Biz, mevcut israrciligin teslimiyeti ve esareti alevlendirdiginden hareketle susmayiz. Devamli degisen ve degisken israrcilikla daha da özgürlüsen gelisen bir kod ile yolculugumuza devam ederiz.
 
Biliriz ki; “Ele toprak bulasinca duygulara tahliye vurur”…

 



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli