Yerel Seçimler ve Engelliler

Yerel Seçimler ve Engelliler

Engelliler ve ailelerinin 2014 yili Yerel Seçimlerinden beklentileri maalesef siyasiler tarafindan karsilanmadi. Siyasiler her firsatta engelliler özelinde yereldeki eksikliklerin giderilmesi için sözler verirken, proje açiklarken, birbirleriyle Engellile

Yerel Seçimler ve Engelliler

Engelliler ve ailelerinin 2014 yili Yerel Seçimlerinden beklentileri maalesef siyasiler tarafindan karsilanmadi. Siyasiler her firsatta engelliler özelinde yereldeki eksikliklerin giderilmesi için sözler verirken, proje açiklarken, birbirleriyle Engelliler gününde ve Engelliler Haftasinda mesaj yarisina girerlerken umutlaniyorduk.

Engellilerin ihtiyaç duyduyu hizmetlerin gelisecegini, engelli çalismalarinin ivme kazanacagini beklerken, yerel seçimler sürecinde Esenlerimizde 3 siyasi partiden toplamda 10 Belediye Meclis üyeligi aday adayligina müracaat eden engelli kardeslerimizin Meclis üyeligi aday siralamalarinda gerekli ehemmiyetin verilmedigini görünce siyasilerin ne denli popülist yaklasim içerisinde olduklarina sahit olmus olduk.

Esenler Cumhuriyet Halk Partisi 2 engelli aday adayi müracatini, 14. Siradan Mustafa Arala’ya 18. siradan Bahadir Ozan Durtas’a asil listede yer verdi.  Esenler Saadet Partisi 1 Engelli aday adayligi müracaatini 16. Siradan göstererek Yüksel Yigit’e Belediye Meclis üyeligi aday listesinden yer verdi. Esenler Ak Parti ise 7 Engelli aday adayi müracaatini aday listesine tasimadigi için engellileri hayal kirikligina ugratarak sasirtti. Diger partilere müracaat maalesef olmadi.    

Engellilerin toplumsal hayata katilimlarinin önündeki en büyük engellerden biri de, Engellilerin siyasiler ve sehri yöneten yöneticiler tarafindan kendilerini  ve yasamlarini ilgilendiren konularda karar alma süreçlerine dahil edilmemeleridir.Birlesmis Milletler Engelli Haklari Sözlesmesi, engellilerin politika ve programlarla ilgili karar alma ve uygulama mekanizmalarina etkin katilimlari olmasi gerekliligini savunmaktadir. Kaldi ki, ilgili sözlesmeye ilk imza atan ülkelerden biriyiz.

Engelli bireylerin yerel yönetimlerde aktif olarak yer almalarinin yolunu açmaliyiz. Unutulmamalidir ki, Engellilerin haklarini gözeten bir yönetim anlayisi katilimci demokrasiyi de gelistirir. Ancak açiklanan Belediye Meclis üyeligi aday listelerine baktigimizda ne denli demokratik bir tutum sergilenmistir. Takdirlerinize sunuyorum.

Engellilerin Mecliste temsil edilmesi için Engelli bireyler ve aileleri mutlak suretle süreci iyi analiz etmelidir. Ülke nüfusunda önemli bir yer tutmamiza ragmen, kendi STK’larimiz disinda temsil edilebildik mi? Yillardir dertlerimizi, sikintilarimizi bizim gibi anlatacagini sandigimiz gönül dostlarimizin eliyle sesimizi duyurmakla yetinmek zorunda kaldik. Ama yetmedigini hep birlikte gördük ve anladik. Peki bundan sonraki süreçte ne olacak? Yine mi susacagiz!

Engellileri en iyi yine engelliler temsil eder dedik ve aday adayi olan tüm kardeslerimize destek verdik. Olmadi. Engelliler dün oldugu gibi bugünde engellendi. Hiç süphesiz ki bizler, engelliler ve aileleri olarak seçimler öncesinde siyasette temsil edilmek, Belediye Meclisinde sesimizi, varligimizi daha iyi duyurmak isterdik.

Her seye ragmen Belediye Meclis üyeligi aday adayligina müracaatta bulunmus dostlarimizi medeni cesaretlerinden dolayi tebrik eder, Esenler Belediyesi Meclis üyeligi aday listesinde yer alan Mustafa Arala’ya, Bahadir Ozan Durtas’a ve Yüksel Yigit’e seçim sürecinde basarilar dilerim. Biliniz ki her daim yaninizdayiz. Ve sizleri destekliyoruz. Yolunuz açik olsun. Temennimiz Mecliste Engelli bireyleri ve ailelerini temsil etmeniz yönündedir.

Her ne kadar son yillarda Engelliler özelinde hassasiyetlerin arttigi egilimi görülse de yeterli bir hassasiyetin olusmadigini hep beraber müsahade ettik. Simdi engelliler ve aileleri olarak bize düsen öncelikle kendimizden baslayarak toplumu duyarli ve firsat esitligini saglayacak bir noktaya tasimak için bugünden baslayarak yogun bir çalisma süreci hepimizi beklemektedir.

Basta Engelli Meclis üyeligi aday adayligi sürecine katilan tüm dostlarimizi Engelliler Dernegine Engelli çalismalarinda aktif görevler üstlenmeye davet ediyorum. Engelliler olarak önümüzde duran öncelikli hedefimiz; bizleri göremeyen, duyamayan, fark edemeyen toplumun tüm kesimlerine basta siyasiler olmak üzere; varligimizi, birlik ve beraberligimizi hissettirebilmek için birlikte yasayabilmenin ortak zeminlerini olusturabilmektir.

Unutmayiniz ki, Engellilik, engellinin ve ailelerinin  imtihani ise, sizlerin imtihani da engellilerin önündeki engelleri ve bariyerleri kaldirmaktir.     

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle.
Ahmet KURT